Мами сакам уште малку да воведам ориз, палента... земав на хип. Инаку сме 5++. Е сега ме збуни малку на гризот од хип пишуваше gluten free. Јас сум слушнала дека има глутен или лоша ми е информацијава?
Гризот на Хип е од ориз, не е од пченица. Гриз е всуштност тип на структура на житарката, може да биде од различни видови житарки.
Здраво мами, имам неколку праашања, доколку ми помогнете ќе ми бидете од помош. Кога воведовте втор оброк? По колку дена се воведува месо и дали се дава од сабајле? И со кое месо да почнам?
Прв оброк на 5 мес имаше втор мораше на 6 ама мојава слабо качуваше килажа од цицање. Препорака е втор оброк да се воведе 3 недели после прв. Распоред за со два оброка би бил, подој, доручек, подој, ручек, подој ...
Јагоди кога воведовте? Јас првпат му дадов пред некој ден - на година и пол, нема реакции. Многу ги сака.
Месо по 3 дена се воведува со по 1 ден пауза. Јас воведов телешко прво па мисиркино. Пилешко само еднаш и дадов колку да проба. За ручек и го вооведував, не од сабајле.
Добро утро мајки. Блитва за колку време се спрема? Ист принцип и време како спанаќ или ..? Никогаш немам ни јадено ни правено до сега. Фала
Треба да воведеме киноа, па ме интересира дали може оваа на Виталиа, дали е добра и дали ја користите и со што ја комбинирате?
Ја изедовме веќе т.с. исркавме мн течна ми излезе прв пат вака ми излегува со оривче и кромидче ја правев ама повеќе на блитва беше. Како крем супа Утре ќе пробам со компир и морков. Може на виталиа, може да ја комбинираш буквално со се. И со овошје и со зеленчук и со млечни ако имате воведено. Со јаболко, со слива, со круша, со брокула, со спанаќ, со урда,к.млеко..
Ние сме 4 месеци педијатарката рече да почнеме со бистри сокови. Сакам да ве прашам дали може (и како) да ги приготвувам дома или да купувам на хипп. Фала
Зошто толку мало сокови? Мојата е 6++ па нема пробано сок, чајче ретко. Не го сака баш. Инаку, мој совет ако веќе даваш давај свеж, во соковник па процеден.
Советиве за сок се од време Ное, едукацијата на педијатриве за храна до таму застанала На бебе кога ќе почне со вкусови/дохрана му се дава исклучиво вода. Сокот е само непотребно внесување на празни шеќери. @Noranora ти дала совет свежо исцеден сок, но на толку мала возраст јас не би свежо. Не им е доразвиен дигестивниот систем тешко може да свари свежо, затоа се од овошје/зеленчук е динстано/варено пред да се даде. На крај твоја си е одлуката мама, истражи си по интернет и не брзај, цел живот ќе јадат.
Заглавени во Југославија нашиве педијатри жими све светот и наукава каде стигна, они сокчиња купечки бистри препорачуваат
Majki sakam denes da vovedam spankj. Bebe e 6 ipol meseci. Kolku livcinja da stavam za pocetok? 7-10? Dali e ok ako go dadam 3 dena po red 1 den so morkov, 1 so batat i 1 so obicen kompir? Ili nekoja druga kombinacija podobra e? Ke go pravam bo avent babyvook 4 in 1 na 15 min se nadevam ne mu e mnogu? Taman za 15 min i drugiot zelencuk ke se svari. Blagodaram
Да ви кажам искрено јас пред да одиме истражував и кога почна да ни раскажува само за бистри сокови се разочарав и сега дум многу збунета. Таа рече бистар сок било разредено и така и да имало реакција ќе била послаба. И дека може бистар сок сабајле и навечер по 100 мл, сега си мислам да не е тоа многу сок па да не ми сака млеко. Не знам Јас планирав да почнам секој ден по 2- 3 лажички зеленчуци па овошје и така...
Па и ја реков не ама на крај на денот секој си прави како мисли дека е најдобро, ако треба да бирам пре цедено него купечко со шеќери...