1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Ne sum vo Mk jas od 4m pocnavme so zelencucite od 5m so ovosjata sega 6m jade meso, jajca, riba...nikogas nikoj za sok ne mi spomnal, se spremam vo avent babycook 4 in 1 i koga ke go prevrtam sadot ima vodicka kaj shto se varelo ovosjeto, zelencukot, mesoto....pretpostavuvam toa e sokceto od produktite, koga ke izblendiram stanuva kasha i si jade se....od prv den i davam kolku saka a ne samo 2 lazicinja za proba....ovde im davaat da jadat se...vcera koga kupuvav spanakj ja preprasav taa dali e sigurna deka moze mi reche 4 deca imam pa gledam site se ok shto jadat se od 4 meseci, ovde site bebinja jadat taka pa mi vika gledam dobro sme razvieni kako narod i vo telo i vo mozok hahahaha....sekoja majka si znae za svoeto dete i sekoj doktor si e razlicna shkola pa taka da od site razlicni mislenja ke slusnete...odberete si vie na kogo ke veruvate, pa zaedno so vasiot majcin instikt donesete odluka kako i so shto ke pocnete.

На tina2018, Ketnis и nevermet18 им се допаѓа ова.
  2. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.206
    На 4 мес да даваш сок нема да сака да цица/пие АД т.е 100мл сок ќе ти заменат едно доење/пиење млеко.

На Viki2021 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  3. Ketnis

Ketnis Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2013
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    238
    Да и јас мислам така а сокот воопшто не е хранлив како млекото.
    Затоа да ве прашам како воведувавте вкусови јас планирам да ја прпварам намирницата и да ја изблендирам само не знам по колку да давам и дали се прави пауза од неколку денови меѓу новите вкусови.
    И исто така дали можам да комбинирам со веќе пробани вкусови бидејќи педијаторот ми рече можело да ги мешам соковите.

На nevermet18 и Viki2021 им се допаѓа ова.
  4. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Jas pocnav so zelencucite, mi rece mojata doktorka sekoj den dve tretini zelencuk bilo koj i edna tretina kompir....demek vo se da ima kompirce, pocnav so morkov i batat 3 dena, pa tikvica i batat....ponatamu brokula, karfiol, avokado, kromid, tikva, pashkanat...gore dolu ovie gi proba toj mesec...moze da se kombinira so veke probano, 3 dena morkov da proba i potoa ako davate tikvica moze i kombinirana so morkov nemora cista tikvica...nekoj ke ti reche 2-3 lazici za proba nekoj kako mene ke ti reche kolku saka tolku...jas od pocetok davam kolku saka i ne pogresiv eve ja si jade sekoj den 2 obroka po 160-200gr koga kako i ne odbiva sega za sega osven avokadoto shto nekako ne i e bas po merak.

На Ketnis и nevermet18 им се допаѓа ова.
  5. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.206
    Два три дена еден вкус, два три дена следен. После можеш да комбинираш ново со веќе воведено.
    Јас не би ти препорачала да блендираш. Според мене е подобро да е пасирано и постепено да се даваат парчиња, така ќе се научи да џвака. Голем број деца што почнуваат да јадат блендирано, дури течно, после мака мачат додека да научат да џвакаат, дури и одбиваат храна што не е мазно изблендирана.

На tina2018, BezglasnaBukva, Tiny Love и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    I jas mislam deka ke go imam ovoj problem oti mojata ne go ni zadrzuva vo usta pravo golta kako mene ista e kako voda mislis pie...kako ke pocne da jade parcenca ne mi e jasno uste sega kosa mi se kreva...

На Ketnis му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    5.766
    Почни да даваш пасирано, да се учи да џвака. Не и ги прави кашите премногу течни за лапни голтни.

8. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Bidejki nikoj ne mi odgovori dasov 1 morkov ao 10 livcinja spankj, gi zgotviv na parea vo aparatot 15 minuti. Mi izleze 80gr kasicka o ja izede cela... obicno po 160-200gr jade ama sega staviv samo 1 morkov i malku ispadna...kako za prv den dosta i e utre ke zgolemime 15 livcinja i poveke batat.

9. BezglasnaBukva

BezglasnaBukva Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2015
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    1.956
    Еве сме :hai:
    На почетокот пасирав, па после ај демек за побрзо почнав да му блендирам. Е сега и најмало парченце да има, го врти во уста пола саат и ќе ми го плукне (facepalm)

10. BezglasnaBukva

Се зачлени на:
    30 април 2015
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    1.956
    Ставај повеќе од другите зеленчуци, спанаќот само дава вкус, количински се губи.
    Инаку јас го давам со секаков зеленчук, ама омилена комбинација му е спанаќ, ориз, кромид и кисело млеко :)

На nevermet18 и Viki2021 им се допаѓа ова.
  11. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Ќе се уфрлам ко нинџа:bandit:
    Кромидот го вариш?
    И по колку?

12. BezglasnaBukva

Се зачлени на:
    30 април 2015
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    1.956
    Го варам со другиот зеленчук. Скоро во секоја каша му ставам :lol:
    Малце ставам, од прилика колку едно прсте негово. Не малото прсте, колку палчето :rofl:

На Noranora му/ѝ се допаѓа ова.
  13. BabyMia

BabyMia Активен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2021
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    3
    Zdravo majki od koga pocnavte da davate na bebe borovinki,malini,jagodi,kapini?

14. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Jas borovinki dadov sega na 6 meseci. Po 7 borovinki sekoj den so nekoe ovosje za pocetok

15. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.083
    Допаѓања:
    4.137
    Малини на 8 месеци дадов, другово не сум начекала за да воведам. Јагодите од двор ги чекам да узреат па да дадам :)

Дефинитивно се сложувам за цедено пред купечко :) Муабетот повеќе ми беше дека на 4 месеци и цедено, а свежо ќе го оптовари желудникот

На ivani30 и Noranora им се допаѓа ова.
  16. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Blagpdaram majka! Oriz i kiselo mlekce uste ne probala ama zatoa jas sega ke si napravam ligi mi potekoa hahah

На mjay.yyy и BezglasnaBukva им се допаѓа ова.
  17. Sonchulka

Sonchulka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2021
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    423
    Мајки дали кај нас сте виделе испукана киноа и амарант?

18. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.206
    Како ги комбинираш? Свежи или ги вариш и нив? Како каша ги правиш?

На Viki2021 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.032
    Допаѓања:
    328.234
    Не давај утре пак спанаќ.Дај пак за ден два .И 15 ливчиња се мн.Спанаќот е полн со нитрати кои се тешки за бебешките бубрези.Не мора баш секоја состојка да се дава три дена по ред.Може и пауза измеѓу.

На Jordanovska-K, tina2018, Viki2021 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Nancy27*

Nancy27* Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    129
    Мамички каков грашок давате на вашите бебиња? Треба да воведеме па се мислам каков да купам, дали замрзнат или од Подравка во конзерва ?