Nie sme 7+. Denes za dorucek avocado, banana I praska (kompot). izede cela kasicka. Rucek: oriz, tikvica, brokula, kromid I malku maslo od repka. za 5 minuti ja izede kasickata do vrv polna Samo se molam taka da prodolzi. Inaku vo plan sum vikendov da napravam meni za dorucek I rucek pa ke go prikcam da go vidite I iskomentirate ne za drugo zaboravam sto sum dala a sakam sekoj den razlicno.
Браво! Штотуку денес ја завршив мојата табела за следните две недели Ама и за нас јадења, не само за беба!
Браво значи ве читам и викам бравоо мамии ги сакам јас сите списоци сите рецепти и конбинации да ми ги чувате на ворд и да ми ги испратите
Денес малата изеде пола кашичка(јаболко, слива, банана), околу 60мл и почна да прета во знак дека е доста и не инсистирав. По неколку часа(измеѓу си имаше и нормален подој), кога вдие дека ние сите седиме на маса да јаде, кога зеде да отвара уста, да вика...не се смири додека не и дадов остатокот од кашата. Си ги изеде и другите 60мл. А вчера се чудев што отвара детево чудно устата додека јадев. Утре имаме и ние сладок компир на дневен ред. Обичниот компир си го јаде слатко со пашканат и морков, не знам сега дали овој да го зимешам со нив, бидејќи ми се веќе воведени, или сам? Зедов и тикве, тоа е потоа на дневен ред. Капнав гледајќи во био одделот за да зедам ориз ама не се одлучив. свесна сум дека мора да стои дека може има остатоци од глутен или соја..бидејќи минат на иста лента, ама страв ми беше. А сакав да го воведам него периодов. .
Можеш да го дадеш и чист и да го измешаш. Ако претходниот ден му имам дадено морков тогаш слаткиот компир му го давам чист, а ако не го мешам со морков. И нас утре на менито ни е предвиден сладок компир, ама ќе му го дадам чист пошто денеска имавме морков,компир,тиквица,брокула Иначе слаткиот компир си бара повеќе вода кога ќе го блендираш него обичниот компир.
јас сладок компир не можам да најдам, незнам каде го има, кај нас нема Веро и Рамстор денес за појадок печена јаболка со палента, за ручек компир морков и кромидче, успешно прифатено, за чудо, утре за појадок планирам банана со јаболко, за ручек ориз со тиквичка и брокула, да пробам дали ке јадат предлог за друг ручек за 6+?
А што ви е тоа блитва? Јас го немам давано тоа на син ми сигурно Е читајќи ја @volsebna денес и јас на два пати и давав од кашичка по малку. Морков-благ компир. Брзо го губи интересот за храна па помалку на двапати. Не дека се најадува, ама нека се навикнува. А тиквичка за прв пат ќе и дадам со некој компир утре, или батат ило обичен, да не и дојде премногу морков. Луѓе она е мени тако смешна додека јаде, со некои фаци правење, па зборување, па звуци некои испушта, многу е слатка. Ама е брза, те за лажица ме фаќа, те за чинивчето, па се врти, дига, сака наслон од столчето да стави во уста, толку е активна тоа е чудо. Па почна и да потскокнува со газето додека седи ко да игра, па оди погоди и уста. Циркус е. Мене она забавља не јас неа
@Sky-butterfly I jas neam davano na postarata, sega vovedov za malovo posto mi dadoa.blitva ti e slicna na spanakj, bogata so zelezo, vit b i c i magnezium.super e za slabokrvni
Само да ви кажам дека и со батат не е убаво да се претерува, исто како и морковот и тиквата и тој содржи бета-каротен, барем мене вака ми кажа педијатарот... може и знаете, но сепак да си кажам јас... значи утре со обичен компир тиквичката
of topik malku Ah za nas zavisi domakinkata kako e raspolozena da ne se falam nemam utnato den rucek da nema, moze orden ke mi dadat Kompir manga zadolzitelno, oriz so pilesko, gravce riba se po naredba na mm lazica da tropa Bitno prvo deteto da e sredeno i rucek da ima se dr moze da poceka
Abe ostaj sto kje pozoltat, ne bilo ubavo za ogranizmot, mi objasnuvase nesto pedijatarot, ama ne sum tolku pametna da zapamtam hahaha se salam, malku komplicirano nabrzinka mi objasni i ne razbrav bas, dali bese so crn drob nesto povrzano neznam, bidejki se malecki organizmot neso nemozel da postigne.. jas pazam sega da ne davam previse, a i da bide zuto bebevo ne biva
Мами може ли да ми кажете отприлика колку лажици им давате на бебињата да јадат? Немам ориентација и не знам колку треба да јаде Педијатарката ми пишала 8 супени лажици. Јас денес му дадов јаболко и круша и изеде 5 супени лажици. Другото планирам после да му го дадам.
и мене ме интересира по колку треба да им се дава на децата да јадат? Зборувам за 6+.. значи јас правампо едно чинивче од малите, ама тоа е околу 300 - 400 грама, значи по 150-200 грама за дете, многу е? вие по колку давате... или да мерам со супени лажици
Кај мене малата си јаде околу 100-120. Доколку се обидам да прекратам вика колку ја држи глас, а кога е најадена сама си се трга. Се што сме вовеле, без разлика овошје или зеленчук, досега било така. Иако добивам впечаток дека и втор оброк би прифатила, посебно бидејќи си дојадува некогаш тоа што и останала од кашичката, или како не гледа и отвара устата кога покасно јадеме на маса, ама не сакам да форсирам, па остануваме на ова 100-120 претпладне.