Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

А палачинки како им правите? Мене ми се растураат, стануваат црни одоздоле веднаш штом ги ставам во тавче за палачинки, па земав да ги печам на хартија, така колку толку поцврсти се, ама пак како нешто да им фали. Ставам јајце, овес и банана.

2. Натушка88

Натушка88 Активен член

Vi blagodaram za sovetite bas ke probame so magicna

Marge likes this.
  3. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Јас обично ги правам со банана, јајце и мелен овес, но некогаш и со јајце, овес и спанаќ.
    Ја пасирам бананата, додавам јајце и потоа мелениот овес се додека на ја добијам посакуваната густина. По потреба додавам и вода ако е премногу густо. Во меѓувреме загревам нелеплива тава на максимум 9/9 па пред да ги ставам првите палачинки намалувам на 7/9. Смесата ја ставам со голема лажица или со најмалото од лажичињата дозерки што ги имам. Кога ќе почнат да се појавуваат меурчиња на горната страна ги превртувам или ги проверувам дали се спремни за превртување со шпатула. Ги пржам уште некоја минута на другата страна.
    Кога ги правам со спанаќ, смесата ја блендирам и исто по потреба додавам вода или овес за потребната густина.

nevermet18 likes this.
  4. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Хомогена ти е смесата или се познаваат грутки од бананата? Кај мене не се појавуваат меурчиња. Веднаш штом ја ставам во тавчето се појавува црна кора одоздоле.

5. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Со пециво меурчиња се појавуваат обично. Да не правиш на плин штом ти поцрнува одма?

6. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Да, на плин.

7. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Да се познаваат грутчиња низ смесата. Не ми се прави црна кора, ама гледам ти одговориле дека е поради тоа што ги правиш на плин.

8. Tea SK

Tea SK Популарен член

Си бута она и каша. Што и дадеш јаде, нема проблем. Бисквити, банана, јаде сама секако. Ќе си јаде комбинирано, немам време јас да правам 4 пати на ден мафини и палачинки, па после да чистам стан 4 пати на ден.
    И со лажицата сама јаде ама не сме во состојба да го реновираме станот 4 пати на ден, после секое нејзино јадење каша со лажица :D.
    А инаку ќе и бутам со сила пак, зашто на 9 ипол месеци има 7300г, па немам јас простор да се зезам со бебе она да одлучува колку сака да јаде. :)

9. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

На најмалата рингла на најтивко пробај. Првата поспоро ќе бидне ама следните ОК ќе бидат.

nevermet18 likes this.
  10. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Дај да се трампаме. Ние вас килажа вие нас желба за јадење :D Јас ќе готвам ќе чистам ич мака немам за тоа :nod: Маж ми уште се чуди како по толку месеци уште редовно готвам, нудам, фрлам и не се откажувам. (facepalm)

11. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Кога воведовте месо и со какво почнавте? Дали се дава исто 2-3 дена само месо? :)

12. Tea SK

Tea SK Популарен член

Хахахахаххаха. Секој со своја мака со бебињава.
    Мојава лапа повеќе од мене, а килажа слабо, само во должина оди, од раѓање 25см е порасната за 9 мес. Ко шпагета е :inlove:

13. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

На 7 месеци (почнавме на 6 месеци со дохрана). Почнав со домашно пилешко. Редоследот е пилешко (со зеленчук), ден пауза (не воведуваш нови намирници во деновите пауза), пилешко (со зеленчук), ден пауза, пилешко (со зеленчук). Истата шема е и за останатите видови меса и риба. :)

14. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Ние почнавме на 4++ со дохрана, педијатарот ме советува да почнам со телешко поради тоа што хгб и е на долна граница на мојава.
    Сега е 5+++, да не е рано?

LazaLaza and Mom's_life like this.
  15. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Штом имаш препорака од педијатар ќе тераш така. Инаку јас само телешко давав околу 7 месеци. Пилешко не давам, нема никаков бенефит посебно бело месо, сиромашно е со нутритивни вредности.

LiquidLuna likes this.
  16. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Исто и мене ми се прават вакви и јас прашував пред некое време, а ги печам на тава за палачинки божем.
    Изгледа ми треба поубава тава :!:.

nevermet18 likes this.
  17. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Чим педијатар дал зелено светло, давај :) Просо, киноа, леќа, боранија, блитва, спанаќ, цвекло форсирај повеќе. Важно е да не ги комбинираш со млечни намирници, сметаат да се врзе железото.

Razvigorec and LiquidLuna like this.
  18. Marge

Marge Популарен член

На прејако ви се ринглите пуштени. Пробајте на средна температура. Јас одма го ставам тавчето на 2ка пред да почнам да ја правам смесата, таман да се загрее додека ја направам. Една изгмечена зрела банана, 1 јајце, 2 големи лажици спелтино брашно, мешам (си бројам до 100 додека мешам :D) и нема ни грутки, ништо. Пред да ставам да пржам ја премачкувам тавата со салфетка со капка масло на неа. Смесата треба да биде густа, како за американски палачинки. Како истураш од неа, таа не треба да се разлева или минимално само, туку одма се запекува. Штом појави меурчиња горе, ја вртиш уште минутка и толку. Премачкувам со масло на секоја втора палачинка.

19. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Фала ти мама, ќе пробам вака :hug:.

Marge likes this.
  20. IRBBB

IRBBB Форумски идол

@nevermet18 @Autumn Love јас мислам и до смесата е. И мене со овесни снегулки не ми испаѓаат, пробајте со било какво брашно.
    Инаку бананата може да се замени со пире од јагоди, авокадо и банана, батат. За шмекче можи спанаќ, путер од кикирики.. А солените палачинки на профилот кај мајката Ката се.. :pizza: и од пица поубај :nod: