Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.454
    Допаѓања:
    25.103
    Ставам едно мало лажиче за цела каша, доста благичко е.

2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.324
    Допаѓања:
    33.660
    Мусака правам исто како за нас.
    Рецепти за мафини/палачинки, а и општо идеи за готвење гледам од овие профили
    https://instagram.com/feedingbenny?igshid=YmMyMTA2M2Y=
    https://instagram.com/teeny_tinybellies?igshid=YmMyMTA2M2Y=
    https://instagram.com/feedingtinybellies?igshid=YmMyMTA2M2Y=
    https://instagram.com/zdravko.kulinarko?igshid=YmMyMTA2M2Y=
    https://instagram.com/mala_beba_veliki_gurman?igshid=YmMyMTA2M2Y=
    https://instagram.com/majkatakata?igshid=YmMyMTA2M2Y=

На tina2018, vericaaaaaa и Tiny Love им се допаѓа ова.
  3. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.025
    Допаѓања:
    4.846
    Не сум почнала уште 5ипол сме, плаинрам на 6, а може и порано ќе видам. Со педијатар не се консултираше да ти даде насоки? Секако 1 нов вкус се воведува 3 дена, не се мешаат два нови. Но јас планирам само првите 3 дена да има чист вкус и да почнам со тиквичка, после тоа да воведувам нов исто 3 дена со некој од претходно воведените. Мојот педијатар не ми даде ваква насока ми рече 3 дена еден наредни 3 дена друг и 7ми ден да ги измешам, нон сенс ми е, до средно вкусови ќе пробува вака. Ќе почнам како што напишав и ќе видам како ќе оди. Количински би почнала со 5, па 10, па 15 лажички, ма да ако сака повеќе нема да и тргнам. Некаде за недела-две би требало да има оброк од 100-120 мл мислам дека. Би почнала со неутрални вкусови кои не се тешки за меше и не прават запек, прво зеленчук па овошје, се даваат насабајле заради ризик да не пројави реакција некаква. Пример после станување цица, за наредно место цицање-оброк.

4. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Majki denes ke voveduvam riba, ve molam za sovet so shto da ja iskombiniram, dali se pravi pauza preku eden den vo voveduvanjeto ili se dava 3 dena po red? Dali moze da zamrzam svarena na mali parcenca ili mora sekoj den svezo varena da bide? Blagodaram

5. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Од кога давате јогурт и каков?

6. Ane.Mate

Ane.Mate Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2022
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    5
    Ние од 5м почнавме со пробување вкусови, по три дена од еден вкус наизменично прво овошје, па зеленчук, како што имаш напишано за количината. За 1 м, проба 10 вкуса. Сега од 6ти месец треба еден млечен оброк да заменам со немлечен па не ми е јасно како да го додавам непробаното овошје или зеленчук во оброкот. Дали исто три дена и во која количина. Педијатарот набрзина ме испрати од редовниот преглед, нешто и се брзаше, но секако ќе се јавам на телефон повторно. Поздрав и фала за мислењето!

7. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.083
    Допаѓања:
    4.138
    Јогурт на 8 месеци дадов, можеш било каков само да нема млеко во прав, додадена сол и да е полномасен 2.8% или 3.2% Убав е Битолскиот, на Трница јогуртот, Алпски. На Бучен козјак е малку покисел може да не го бендиса од прва. :)

На Noranora и Tiny Love им се допаѓа ова.
  8. barbiche

barbiche Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2011
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    120
    И јас истото прашање го имам. Како се воведуваат нови вкусови кога има еден оброк? Заедно со оброкот некое лајче да се проба нов вкус или на пример покасно во денот?

9. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Како да зачувам сварено домашно пилешко?

Кога ми го дадоа го исецкав на поголеми парчиња и го замрзнав (минатата недела). Сега извадив парче и го сварив, ќе дадам што ќе дадам, домашните ќе јадеме супа, е сега има ли како да и го зачувам за неа другото мевце или да го кркаме ние?

10. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.025
    Допаѓања:
    4.846
    Мислам дека исто три дена и по малце да качуваш секој ден заради реакцијата ако ја има да биде поблага форма.

На Ane.Mate му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2019
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    476
    Риба се воведува исто како месо, преку еден ден. Воведуваш посебно прво бела (пример ослич) па плава риба (пр. Лосос). Се комбинира со зеленчук. Со оглед на тоа дека се вари брзо, нема потреба да замрзнуваш варена риба, можеш да ја спремаш свежа.

Кога веќе има еден оброк може новата намирница која се воведува да се измеша со она што е веќе воведено, првиот ден помала количина и постепено зголемуваш другите два дена. А може и само да проба некоја лажичка од новиот вкус, па да се даде одма оброкот. Како ви одговара, така. Во секој случај, новиот вкус нека биде наутро за да може да се следи дали ќе има реакција.

На Ane.Mate и Viki2021 им се допаѓа ова.
  12. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.593
    Допаѓања:
    2.566
    Мајки може ли денес да направам кашичка и да ја поделам во две теглички, една да давам денес, другата утре, дотогаш да стои во фрижидер. Дека сега почнавме со вкусови и само лиже што се вели.

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.056
    Допаѓања:
    328.394
    блендирана не.

14. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Blagodaram majka! Ja iskombinirav so morkov i batat, 18gr riba za pocetok...ja svariv i zamrznav vo kesicki po 15gr za obrok bidejki ako davam preku eden den treba da stoi vo frizider sveza 6 dena a toa nekako mi e premnogu, a po 15gr sekoj vtor den da kupuvam nema kako...mi ispadna za 5-7 obroka taka nekako...po 20gr stavav parce ama koga se svari po 15 stana hahaha se stopilo mrsnicko shto imalo.

15. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.454
    Допаѓања:
    25.103
    Зошто не? Кои се ризиците?

16. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Ако лиже,другото ти ќе си го изедеш. Утре ново,секако е 5мин работа,нека јаде бебе пресно зготвено.

Ние повеќе од месец јадеме точно 60г. Значи ко вага е. Е сега ако чекам да изеде 100г за да воведам ручек може ќе помине мн време,ете може решила да јаде по 60г не ја форсирам, бега врти глава,стега муце и тоа е тоа. Е сега дали да пробам полека да давам по малце и ручек или да чекам?
    Совет вие како правевте што не ви јадат бебињата цел оброк?

Последна измена: 26 мај 2022
    На Knizhevnik11 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.056
    Допаѓања:
    328.394
    Оксидира овошјето,бананата,праската потемнуваат.Брокулата,тиквицата пуштаат вода.Не дека е ризик ама нема ни бенефит .Преферирам да правам свежо секогаш па колку јаде толку.

@Razvigorec мојата е 8 месеци и има три оброка.А не јаде количински мн.Ама давам и доручек и ручек и вечера обавезно.

На Razvigorec и MissChievous им се допаѓа ова.
  18. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Женски некој совет како да го натерам да пројаде зеленчук :D
    Од кога почнавме со ручек, само ориз сака :D Ни тиква ни компир, а претходно ја сакаше тиквата...

А за доручек ќе се потепа за овошна каша :rofl:

19. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.131
    Допаѓања:
    10.501
    Мешај со батат. Поблаг е бататот, па постепено намалувај.

На Speechless му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.131
    Допаѓања:
    10.501
    Ако направам мафини со цело јајце, ќе ми се смета белка за воведена? Или има некоја постапка за воведување како жолчката?

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.