Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Првото ми е јадач и не се сеќавам вака скроз на почеток ама мислам повеќе јадеше. Ова јазик ми вади, мава со рацете и не сака ич :D.
    Ајде се надевам од овошјето ќе сака повеќе.

2. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.346
    Допаѓања:
    5.533
    Здраво, и ние почнавме со пробување па сеа имам неколку прашања... бебе е 5+++, денес и дадов прв пат компир и направи запек, до сеа се што и давам и давам по два дена, првиот ден по малце , вториот повеќе по совет од педијатарот , сеа не знам дали утре воопшто да дадам пак компир? второ прашање палента сакам да дадам, каква? и дали ја мешате со нешто овошје или зеленчук воведено ? и во кој сооднос?

3. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    Јас првиот пат палента дадов со АД, а вториот пат со јаболка и баш му се допадна.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.346
    Допаѓања:
    5.533
    фала ти и ја ќе пробам со јаболко, од која палента даваш?

5. TanyaClover

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    Од таа на хип. Исто и на хип оризот го давам. И двете рабори со ад му ги мешам и изгледа му доаѓа познат вкус и ми ги сака.

6. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.026
    Допаѓања:
    4.848
    Има на хипп 100% пченка, со тоа што имаш воведено може да мешаш, малабебавеликигурман има и со јаболче, со тиквица. Ми пиша мене педијатарот сооднос ама ќе видам после ако не ти вратат до тогаш. Него по 2 дена воведуваш вкус на трет ден нов даваш или како?

7. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.346
    Допаѓања:
    5.533
    да, педијатарот ми рече нема потреба да давам три дена еден вкус , туку дури и еден ден само сабајле ми рече даваш околу 10 тина лажици колку изеде толку, гледаш дали има реакција, попладне даваш пак 50-60 грама ако сака и ми рече еден ден давај зеленчук, еден овошје, ама ја од страв и давам по два дена еден вкус, првиот ден давам помалце, вториот колку сака... нормално овошјето си го јаде и бара уште, зеленчукот ми го плука :?:

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Немој од старт по два пати да даваш. И еднаш им е многу додека да се навикнат не па директно по два пати.(мое мислење)
    Кога давам компир,морков ставам и малце брокула,спанаќ,или нешто слично што протерува за со компирот да има некаков баланс да не се створи запек
    Од старт зеленчукот го правам со маслиново за да биде повкусен,сега почнав да додавам и по малце кромидче,лукче,пиперка..нешто за да даде подобар вкус.
    Ништо не правам со млеко. Цело време цица нека се учи на други вкусови.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.622
    Допаѓања:
    1.455
    Мајки каде да најдам некапечка чаша со капаче? Да пробаме и со тоа

10. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.346
    Допаѓања:
    5.533
    ни ја не правам ништо со млеко пошо и ние цицаме, брокула и спанаќ уште немам воведено ќе пробам следно компирот со малку морков да и го дадам, колку ставаш маслиново? :?: сакам и кромид да воведам деновиве и тоа не знам колку ...иначе ја си го поделив во два дена давањето пошо ми се гледаше многу во еден ден, иначе педијатарот ми рече може во еден ден еден вкус два пати, друг ден друг вкус, како и да е до сега ништо неам воведувано три дена

На tina2018 и TanyaClover им се допаѓа ова.
  11. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Јас давам по три дена се. Е сега со веќе воведена давам нова така да секој ден јаде разновидно. Искрено ништо не мерам се од око,капнувам од шишето од прилика лажица,две. Кромид ставам,кога четвртина кога пола зависи од големината, лукче едно чешне, четврт пиперка... Кај мене па јаде зеленчук повеќе од овошје. Секако пробав и со кокосово масло пак исто. Сега сакам со малце какао да пробам. Ќе се уходаш, ќе откриеш што највеќе јаде па ќе правиш најмногу комбинации со тој продукт. Бар ја така правам.

Мајки од кога воведовте какао? Дала ли некоја пред 7месеци?

12. TanyaClover

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    Реално подобро е без млеко да се прават. Да се навикнува на различни вкусови, како што напомена членката, а и заради подобра ресорпција на железото од одредени намирници.

13. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.346
    Допаѓања:
    5.533
    не сум дала воопшто до сеа ад, со малце водичка од што и варам ставам во блендер за да биде потечно

На TanyaClover му/ѝ се допаѓа ова.
  14. TanyaClover

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    Пробавме:
    овошје: банана, круша, јаболко, слива, авокадо
    зеленчук: морков, компир, блитва, тиква, тиквичка, брокула.
    Жита: ориз и пченка на хип.
    За 2 дена 6м. Што може др да воведам. Просо, гриз од спелта, спанаќ, киноа, овес, праска, кајсија..???
    Што од ова можам? Педијатарот ни рече месо и жолчка од 8м. А и да внимаваме на алергените, да ги воведувам покасно од предвиденото, бидејќи малово ми е многу бело и непишано правило било дека тие деца повеќе биле повеќе склони на алергии иако немало правило.
    А и сакам да поработам на хемоглобинот, 10.6 ни е.
    Дајте некој предлог за од полни 6м.

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Нас праска и кајсија меѓу првите воведувања ни беа, и сега плус и гризот на хип му го давам (прочитав дека е оризов без глутен)

Исто знам за хемоглобинот е добра кајсијата..

16. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.136
    Допаѓања:
    10.518
    Ова што си набројала се можеш на 6 мес да воведеш. Мешај просо со кајсија почесто за хемоглобинот.

17. teddy85

teddy85 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2019
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    443
    Od dm

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.026
    Допаѓања:
    4.848
    За соодносот 2/3 овошје 1/3 житарки со млеко (ваљда може и со вода) , за оброк од 150 гр, 100 гр овошје, 50гр жиатрки. Ако за ваков сооднос прашуваше. :D Морковот исто мислам прави запек, смешај тиквица и компир ако имаш воведено.

19. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.346
    Допаѓања:
    5.533
    тоа прашував, фала ти многу :)
    имам воведено тиквица, ич не ми ја сака:?: , ама па компирот го сакаше, ќе пробам така :D

20. TanyaClover

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    A кромид, маслиново по некоја капка, пашканат, праз, целер? Или рано е сеуште?