Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. BezglasnaBukva

BezglasnaBukva Популарен член

Си крка богами. И дома и таму почнал веќе убаво да јаде. Се случува да одбие нешто, ама ќе го оставам пола саат, после си јаде :) само да нема многу за гризење :D

2. Freya123

Freya123 Истакнат член

Мајки следна недела правиме 6м и ќе почнеме со цврста храна. Уште не сме биле на педијатар, ама јас почнав да читам и ми се направи каша попара... Може ли да ми пратите некој линк или да ми посочите каде можам да се информирам подетално за воведување храна? Или ако некоја сака да ми одговори дали мора да е јаболко првиот вкус, дали треба да е скроз течно или доволно е да е испасирано? Без разлика дали е јаболко или друго, како го приготвувате? И дали мора да се измеша со млекце или не?

Поставив доста прашања :D

Last edited: Jun 9, 2022
    Honny likes this.
  3. Mucika

Mucika Популарен член

Имаше во темава негде табела кои вкусови кога се воведуваат, би требало и педијатар да ти даде. Јас многу се информирав од мала беба велики гурман на инста. На почеток пази да не даваш нешто што прави запек, и давај најизменично овошје и зеленчук. Јас готвам на пареа и пасирам со виљушка, до сега немав потреба од плус течност. Првиот месец се термички обработено, а до година обавезно зеленчукот, освен банана и авокадо.

4. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Добро кога смее да се дава маслинка? Денес му дадов да проба бидејќи многу сакаше, абе се влече, пишти дете за маслинка да проба.

Tea SK likes this.
  5. Mucika

Mucika Популарен член

Па минимум до година, ради солта.

Tiny Love and nevermet18 like this.
  6. Tea SK

Tea SK Популарен член

Мојава по сирење од грчка салата вриштеше денес. Се тегне по сирењето што да ти кажам, сака дете да мези и оно :rofl:

nevermet18 and vericaaaaaa like this.
  7. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Бебе готвач апп.
    Готвам се на пареа.
    Јас прво дадов морков. Пред дохрана какаше по 4 пати, сеа по еднаш. Не мора секогаш течност, ако ставаш тиквица има во неа доволно вода, во банана млеко ставив, инаку бебелан вода додавам ако ми е многу густа. Јас пласирам сеа за сеа, ми плука и најмали парченца нејке.

8. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

како ви јадат пасирано од одма :?: мојата ќе ми се задавеше ( односно, јас мислев дека ќе се задави :rofl:) како и да е срце ми застана, сега и блендирам се и тоа убаво , а кога ќе ми текне дека сакав на blw да ја ставам :?:

9. Mucika

Mucika Популарен член

А кој вика дека јаде :rofl: ништо не јаде :sweat:
    Додуша стварно пасирам ама ептен гмечам, пробав и парченца да дадам ама не ги гризе, ги носи до уста и раката ја јаде и многу се радувам пошто ако го гризне ќе се извдам од памет, битно ја и давам:rofl:

АнеАце and Anaroz1 like this.
  10. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Krastavicata isto se vari pa se pasira ili sveza se dava? So shto da ja iskombiniram, nie sme 7+ pa veke moze da i dadam taman nesto novicko oti se istite gi vrtime vo krug

11. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

ахахахаха, ја пробувам да и покажам и оваа храна сеа што ја јаде да ја врти низ уста и џвакам пред нејзе и гледам и она повторува, уште не седи стабилно и под 90 степени не ја ставам, кога ќе почне да седи ќе пробам со пасирано, мада знам дека и тогаш ќе ми биде страв (facepalm)

12. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Некои 3недели јадеше се блендирано не сакаше пасирано. Еден ден задоцнивме со шетање немав време да и спремам и и дадов само банана така малку гмечена се изнајаде. Нареден ден просо,брокула,морков и лукче пак само така со големи парченца се изнајаде пак. Вчера цел компир и дадов да држи и гриза а како џвака и мљацка ко старо. Поентата ми е - пробувај на неколку дена нуди. Ние да не задоцневме оној ден надвор јас уште ќе и бленирав

Honny and Anaroz1 like this.
  13. Mucika

Mucika Популарен член

А сега колку јаде количински имаш одприлика предвид?
    Мислам дека не се толку смотани, зошто со лажичево кога јаде ако и ставам повеќе па мислам дека скоро цело го плука, го бутка со јазикот надвор и врска немам колку изела, една трошка само:D.

14. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

искрено мојата јаде, вчера баш ја носев на педијатар, ми рече веќе да и воведам доручек 120 гр отприлика колку сака толку, она јадеше и предходно по толку, иначе и мене така ми прави, ама ја и собирам околу устата со лажичето и и враќам :rofl: , далеку од смотани се, само што почнав да ја ставам во хранилка за неколку дена научи дека чим ја ставам ќе јаде и пред некој ден ја ставам и и ставам лигавче и играчки пред нејзе и ја во кујна сварено ми беше се, викам само да изблендирам, кога се вртам накај неа и ја гледам она седнала и отворила устата ширум и чека, знае дека ќе јаде :rofl: :rofl: :rofl:
    тој ден кога ми се заскрна ориз и давав и имаше некое зрнце пошо обичен и направив, не од тој на хип, после откако помина драмата си викам не може од ориз да се задави, ама во моментот ми беше страшно пошо ми се закашла бајаги :?: ќе пробам пак со пасирано, ама да има некој дома, да не сум сама со неа :rofl: сеуште сум на ставот дека сакам со blw да пробам, само не знам како да проценам кога ќе биде спремна :?:

Speechless and Mucika like this.
  15. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Свежа. Јас давав само од семето внатре.

Viki2021 and Tiny Love like this.
  16. Noranora

Noranora Истакнат член

Од кога давате цреши?

17. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Цреша не е алерген можеш да ја дадеш сега кога ги има свежи :)

Knizhevnik11, Noranora and Tiny Love like this.
  18. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

како ги давате? вадите лушпа?

LiquidLuna likes this.
  19. Noranora

Noranora Истакнат член

Знам дека не е, баш имам свежи па затоа да прашам :D
    Фала

20. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Јас краставица му давам свежа, или само така парчиња да грицка или со павлака, налик таратор.

Viki2021, Tea SK and Tiny Love like this.