Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. BezglasnaBukva

BezglasnaBukva Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2015
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    1.956
    Си крка богами. И дома и таму почнал веќе убаво да јаде. Се случува да одбие нешто, ама ќе го оставам пола саат, после си јаде :) само да нема многу за гризење :D

2. Freya123

Freya123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    234
    Мајки следна недела правиме 6м и ќе почнеме со цврста храна. Уште не сме биле на педијатар, ама јас почнав да читам и ми се направи каша попара... Може ли да ми пратите некој линк или да ми посочите каде можам да се информирам подетално за воведување храна? Или ако некоја сака да ми одговори дали мора да е јаболко првиот вкус, дали треба да е скроз течно или доволно е да е испасирано? Без разлика дали е јаболко или друго, како го приготвувате? И дали мора да се измеша со млекце или не?

Поставив доста прашања :D

Последна измена: 9 јуни 2022
    На Honny му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.026
    Допаѓања:
    4.850
    Имаше во темава негде табела кои вкусови кога се воведуваат, би требало и педијатар да ти даде. Јас многу се информирав од мала беба велики гурман на инста. На почеток пази да не даваш нешто што прави запек, и давај најизменично овошје и зеленчук. Јас готвам на пареа и пасирам со виљушка, до сега немав потреба од плус течност. Првиот месец се термички обработено, а до година обавезно зеленчукот, освен банана и авокадо.

4. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.241
    Добро кога смее да се дава маслинка? Денес му дадов да проба бидејќи многу сакаше, абе се влече, пишти дете за маслинка да проба.

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.026
    Допаѓања:
    4.850
    Па минимум до година, ради солта.

На Tiny Love и nevermet18 им се допаѓа ова.
  6. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.144
    Допаѓања:
    10.531
    Мојава по сирење од грчка салата вриштеше денес. Се тегне по сирењето што да ти кажам, сака дете да мези и оно :rofl:

На nevermet18 и vericaaaaaa им се допаѓа ова.
  7. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.593
    Допаѓања:
    2.567
    Бебе готвач апп.
    Готвам се на пареа.
    Јас прво дадов морков. Пред дохрана какаше по 4 пати, сеа по еднаш. Не мора секогаш течност, ако ставаш тиквица има во неа доволно вода, во банана млеко ставив, инаку бебелан вода додавам ако ми е многу густа. Јас пласирам сеа за сеа, ми плука и најмали парченца нејке.

8. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.353
    Допаѓања:
    5.548
    како ви јадат пасирано од одма :?: мојата ќе ми се задавеше ( односно, јас мислев дека ќе се задави :rofl:) како и да е срце ми застана, сега и блендирам се и тоа убаво , а кога ќе ми текне дека сакав на blw да ја ставам :?:

9. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.026
    Допаѓања:
    4.850
    А кој вика дека јаде :rofl: ништо не јаде :sweat:
    Додуша стварно пасирам ама ептен гмечам, пробав и парченца да дадам ама не ги гризе, ги носи до уста и раката ја јаде и многу се радувам пошто ако го гризне ќе се извдам од памет, битно ја и давам:rofl:

На АнеАце и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  10. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Krastavicata isto se vari pa se pasira ili sveza se dava? So shto da ja iskombiniram, nie sme 7+ pa veke moze da i dadam taman nesto novicko oti se istite gi vrtime vo krug

11. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.353
    Допаѓања:
    5.548
    ахахахаха, ја пробувам да и покажам и оваа храна сеа што ја јаде да ја врти низ уста и џвакам пред нејзе и гледам и она повторува, уште не седи стабилно и под 90 степени не ја ставам, кога ќе почне да седи ќе пробам со пасирано, мада знам дека и тогаш ќе ми биде страв (facepalm)

12. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Некои 3недели јадеше се блендирано не сакаше пасирано. Еден ден задоцнивме со шетање немав време да и спремам и и дадов само банана така малку гмечена се изнајаде. Нареден ден просо,брокула,морков и лукче пак само така со големи парченца се изнајаде пак. Вчера цел компир и дадов да држи и гриза а како џвака и мљацка ко старо. Поентата ми е - пробувај на неколку дена нуди. Ние да не задоцневме оној ден надвор јас уште ќе и бленирав

На Honny и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  13. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.026
    Допаѓања:
    4.850
    А сега колку јаде количински имаш одприлика предвид?
    Мислам дека не се толку смотани, зошто со лажичево кога јаде ако и ставам повеќе па мислам дека скоро цело го плука, го бутка со јазикот надвор и врска немам колку изела, една трошка само:D.

14. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.353
    Допаѓања:
    5.548
    искрено мојата јаде, вчера баш ја носев на педијатар, ми рече веќе да и воведам доручек 120 гр отприлика колку сака толку, она јадеше и предходно по толку, иначе и мене така ми прави, ама ја и собирам околу устата со лажичето и и враќам :rofl: , далеку од смотани се, само што почнав да ја ставам во хранилка за неколку дена научи дека чим ја ставам ќе јаде и пред некој ден ја ставам и и ставам лигавче и играчки пред нејзе и ја во кујна сварено ми беше се, викам само да изблендирам, кога се вртам накај неа и ја гледам она седнала и отворила устата ширум и чека, знае дека ќе јаде :rofl: :rofl: :rofl:
    тој ден кога ми се заскрна ориз и давав и имаше некое зрнце пошо обичен и направив, не од тој на хип, после откако помина драмата си викам не може од ориз да се задави, ама во моментот ми беше страшно пошо ми се закашла бајаги :?: ќе пробам пак со пасирано, ама да има некој дома, да не сум сама со неа :rofl: сеуште сум на ставот дека сакам со blw да пробам, само не знам како да проценам кога ќе биде спремна :?:

На Speechless и Mucika им се допаѓа ова.
  15. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.324
    Допаѓања:
    33.660
    Свежа. Јас давав само од семето внатре.

На Viki2021 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  16. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Од кога давате цреши?

17. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.083
    Допаѓања:
    4.138
    Цреша не е алерген можеш да ја дадеш сега кога ги има свежи :)

На Knizhevnik11, Noranora и Tiny Love им се допаѓа ова.
  18. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.353
    Допаѓања:
    5.548
    како ги давате? вадите лушпа?

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Знам дека не е, баш имам свежи па затоа да прашам :D
    Фала

20. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.241
    Јас краставица му давам свежа, или само така парчиња да грицка или со павлака, налик таратор.

На Viki2021, Tea SK и Tiny Love им се допаѓа ова.