Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Да, праска е 6+.

2. danichap

danichap Moderator Staff Member

Да да од полни 6 се просо, амарант и киноа.
    Затоа сакам првен авокадо, а некаде прочитав дека може и палента сега, па да вртам работиве. Ако знае некој за палентава баш нека каже да не направам утка.

Инаку тиквицата јас тикве ја викам:lol:, вчера од нејзе малку брунчиња доби бебуш, па ќе паузирам од натамошно конзумирање.

Паралелно сме со продуктиве и нивно воведување.

3. irena.1

irena.1 Форумски идол

Фала, ама ние сме пет и пол. Значи немаме уште 6 полни. Значи да почекам уште малку, така?

danichap likes this.
  4. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Да, смееш палента.
    Инаку, таа можеш да си ја комбинираш и со зеленчук и со овошје.
    Пример,мојов си лапка палента+тиквичка, палента+јаболко....па кога ќе стасате до к.млеко,мераци :)

danichap likes this.
  5. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Па,нека те следи инстиктот.
    И ние дека од прв ден на „аптамил“,по препорака,почнавме со вкусови на 5,5 месеци. Праска му дадов дури негде на 10м,оти тогаш имаше сезонски, а немав замрзнати дома.
    П.С.Инаку,со тек на време ќе видиш дека и да сакаш нема да можеш да се водиш стрикно по таблиците. Јас секогаш вадев некоја златна средина(Без големи отстапки)...на пример во период на пробување јајце,доцневме со некои производи. Еве,дури вчера проба леќа,а за некој ден 15м ќе полни,а таа мислам од 10+ е.

irena.1 likes this.
  6. galapce

galapce Форумски идол

Posto neli na veliko veke sto pati kazav deka ne jademe od kasite,so sila lazice dve,denes planiram da vovedam kiselo mleko.Imame sedum ipol.
    Problem e?
    Planiram samo kiselo mleko za prv pat bez nisto.Zemav bitolsko kravjo.

makedonkamak likes this.
  7. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Belkim ke go jade,retko koe bebe ne go saka.Preporacano e 8+,ti si znaes,mada moe mislenje nisto strasno...Nie na sutas jademe ama i bitolskoto i zdravje radovo go kupuvaat iako domasnoto demek najubavo bilo.

galapce likes this.
  8. Kitten

Kitten Форумски идол

Дани не форсирај по секоја цена да дадеш праска и кајсија периодов кога нема, бидејќи тоа што нудат супермаркетите е се вештачко и премногу прскано. Почекај сезона. и јас така неискусна мама, ништо од овошје не замрзнав и не направив ниту еден компот и многу бев ограничена зимото. Праска и кајсија проба дури на една година.
    За тиквицата ако е прв ден, дај утре повторно (не за џабе нели следиме правило на три дена) за да утврдиш дали е од тоа алергијата зашто не би требало, тиквица не е алерген. Во случај да е алергијата од тоа, направи пауза од 2-3 месеци, така барем ме советуваше мојата педијатарка кога ќерка ми се исфрли од спанаќ. Незнам вие како успеавте толку многу намирници да воведете на неполни 6 месеци? Не брзај.

@galapce не е проблем, нели млечните одат од 8 месеци, две недели порано не верувам дека менува многу. Бучен козјак имаат најквалитетно кисело млеко, чисто да си знаеш за понатаму :)

joy1, galapce and danichap like this.
  9. mami blue

mami blue Форумски идол

I jas isklucivo bucen kozjak.i najvkusno mi e

10. danichap

danichap Moderator Staff Member

@Kitten Ќе те послушам за тиквицата, а и за праска/кајсија.
    А за воведувањето не знам....
    трета недела давам дохрана.
    Морковот и пашканатот ги воведов како додаток и сеуште само како додаток ги давам.
    А се останато два дена едно по друго(првиот малку, вториот повеќе), третиот веќе нов вкус.:$

Сега веќе сме при крај со дозволените вкусови за оваа возраст па ќе вртиме веќе воведени работи.

Ја следам нејзината столица, гасови, промени...за сега не дава знаци дека е префорсирана.

Smizzy, Kitten and galapce like this.
  11. Mandarinka

Mandarinka Истакнат член

Нас ни се појави алергија ама од тиква не од тиквица, баш се чудев и јас, имам тука пишано мислам... Дадов 2 пати и тие 2 пати му се појави црвенило по телото...
    Ќе пробам пак после 2,3 месеци :)

12. menelele

menelele Популарен член

Da ve prasam nie sme uste nekolku dena 8 meseci. Imame dorucek i rucek i uste davam po edna mala kasa od 125 gr. obrok. Da ne malku mislam deka treba da zgolemam. Ama mi e strav pa mn da najaduvam neznam. Sovet?

13. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Мамички ние сме 12+ сакам да воведам мандарина,портокал.Ама незз како синко течности не пие воопшто а ако ги ставам во кашичка ми е страв да не ми излезе мн течна.Ве молам за совет.

14. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Можеби нив ќе ги пие,исцеди малку пробај,можеби ќе му се бендиса вкусот...или дај му сам нека проба,едно кривче(сецнато на пола) и можеби ќе го шмука.А во кашичка(исто важи и за сокот)измешај со јаболко,крувче,банана,било кое овошје за да не му дојде киселко(ако се баш киселкасти).
    Мојов си ги лапка,пие у секаква варијанта.

tincemajmunce likes this.
  15. PUPICA

PUPICA Форумски идол

@tincemajmunce ако не ти го пие така,пробај додај малку овес или корнфлекс(потопи ги во сокот).

tincemajmunce likes this.
  16. volsebna

volsebna Популарен член

ние имаме пробано јаболко, круша, банана, авокадо, праска, јапонско јаболко, палента, кинноа, амарант, просо, ориз, компир, морков, брокула, тиква и тиквица. Од овошје јадат се, разни комбинации од само овошје или со просо, амарант, киноа, палента, а од зеленчук морковот и тиква, а ориз со брокула, компир со морков и брокула не сакаат. до 7 месец ке правам комбинации од векенаведеното, а после ке давам и кашички со месо, најпрво ке купувам, а после ке правам и сама. Купечките каши на хипп од зеленчук ги јадат, затоа што во составотимаат50% морков :), 30% ориз малку брокула и грашок, пишува 4+, дали тоа значи дека можам да воведам и грашок? пробав да ставам малку и блитва, ама не јадат дома направен зеленчук, незнам дали не комбинирам правилно или не ставам правилен сооднос, ама кога ке воведам втор оброк зеленчук ке мора да им давампо повеќем сега преферирам овошје а зеленчук само пробуваат.

17. darcy

darcy Популарен член

@volsebna , spored mojot pedijatar grasok I boranija mozes.
    Imas probano kombinacija ovosje so zelencuk?

18. pilenka

pilenka Популарен член

Како го спремате цвеклото, го обарувате, го лупите и колку време?

Last edited: Dec 2, 2015
  19. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Давам овесни снегулки тие на hipp што се прават со превриена вода.Незз дали би можела нив да ги потопам со сокот.

20. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Aaa ne znam,ne gi koristam...