Gi izlupiv da, popametno oti luspata mnogu tenka lepliva kojznae kako ke bese za goltanje...inaku 10 cresi staviv, mali se pa i semka koga se izvadi epten malku ostanuva...se nadevam ne pogresiv shto tolku mnogu staviv
Мами имам повеќе прашања: - какво кисело млеко и јогурт им давате на малите? - цвеклото како се приготвува, колку количински да ставам за прв пат на бебе? - спањак каков зимате и со што го комбинирате, идеи? - палентата освен со млечно, со што ја комбинирате, идеи? Фала многу Едит: и уште нешто - црвена леќа од дм е за бебе, така ?
Кисело млеко и јогурт од Кораб Трница, цвекло се вари со лушпа, тоа што нема да го дадеш потоа излупено можеш да го замрзнеш. Колку да дадеш за почеток? - па една коцка, како и сѐ друго ко за прв пат. Спанаќ имам домашен, го давам како за нас со ориз и кисело млекце (секогаш со млечно ради оксалати), со палента.. (не давам често). Палента имам давано со банана, јаболко, слива, кајсија, круша (комбинации). За леќата- и јас истата ја имам, што не би била за бебе, леќа ко леќа.
Јас лично обожавам хељда, ама во блага комбинација, односно со овошје. Хељдата има многу специфичен вкус кој мене никако не ми оди со зеленчук. Твојата комбинација јас би ја заменила со просо. Инаку сепак е житарка и можиш да ја комбинираш со тиквица и морков ако тебе ти е вкусно така, зошто да не.
@sani99 Денес сум и направила мафини, ептен ги бендиса. Пиши рецепт : 2 лажици палента 2 лажици овесни снегулки Малце сода Голема банана пасирана Жолчка 100мл јогурт Цимет Сецкани цреши
Ауу мора да се проба додека има цреши. И ја денес направив, "мафини", т.е оти беше само за проба не ги наполнив до крај калапчињата, па испаднаа како палачинки. Ставив рендано јаболко, рендан морков, 1 јајце, брашно (околу 3 полни мали лажички ми испаднаа) и малку прашок за пециво.
Здраво мамички сакам да прашам дали месото од кашичките е доволно за 8 месеци бебе или е потребно повеке? На кашите пишува 8 посто дека содржат. И колку често треба да се дава месо?
Не би ти предложила да даваш месо од каши. Како за бебе ептен се исплаќа да купуваш телешко. Јас давам најчесто 2 пати или макс 3 пати во неделата. Можеш за почеток да земеш 300 гр, да го исечеш на ептен тенки коцки, да го свариш и после да замрзнеш пакувани секоја посебно во ќеси за пакување и после сите во едно за да не ствараш гужва во фрижидер. За брзо се одмрзнуваат, а ако сакаш можеш и да ги блендираш после, или да му ги цепкаш.
Значи да го сварам на коцки и да го смрзнам. Не бев информирана дека може да се смрзне варено, фала ти мн на инфо.
Не се баш коцки. Па прво го сечам како на лентички, па после тие ги сечам на уште помали парчиња и варени го мрзнам. Така долгнавести, а плочнавести доаѓаат. Некогаш јаде по 2, некогаш 3 такви парченца, зависи која големина се.