Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. АнеАце

АнеАце Истакнат член

Па и јас мислам да давам за сега доручек и ручек.
    За вечера сепак ке почекам

nevermet18 likes this.
  2. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Потајно сите даваат, шо смоки, шо сокчиња. Овие денови кога не јадеше ништо од температурата, само по некоја смока апнуваше, тоа му беше и доручек и ручек и вечера.

3. Noranora

Noranora Истакнат член

Јас се што давам си кажувам, од смоките на лино што пола ги гмечи др пола нешто у уста нешто на земја ништо нема да и биде.
    Морам да завршам понекад нешто а фала Богу упте не е легната од 9 до сега 15 мин дремна епа јбг. Сокче стварно уште не сум дала и немам во план за сега.

nevermet18 likes this.
  4. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Може на некоја мајка ќе помогне видеово :)

Mucika and IRBBB like this.
  5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Ако до сеа мислев дека знам колку толку за хранење на бебе, сега знам дека ништо не знам (facepalm)

Ladybug98 likes this.
  6. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

:rofl: :rofl: :rofl:

Ladybug98 likes this.
  7. glisa

glisa Истакнат член

Majki na Kolku meseci zapocnavte so hrana, i so sto, ?
    Bebusi uste 2 nedeli pravi 5 meseci, pedijatarot mi kaza da pocnam na 6 meseci, no se mislam da pocnam na 5 posto, ona koga gleda deka nekoj jade vo blizna odma so usteto otvara usta i pravi kako da gotovo ce zajadee nesto ,i jas koga jadam nesto taa odma so usteto ...

8. Tea SK

Tea SK Популарен член

Аааа не јас не сум дала ни смоки ни сок, ама затоа....све си штрбнува од наше јадење, салата со оцет ксна, сабајле ми пушта слика татко и му гризе од тостот што си го направил....уствари ја се пријавив кај мамичкиве во другава тема со се каживам и тука :drunk:

9. BezglasnaBukva

BezglasnaBukva Популарен член

Изгледа само јас дома не му давам ништо што "не смее". Ама затоа оди во градинка и јаде грав на пример :rofl:

nevermet18 likes this.
  10. Tea SK

Tea SK Популарен член

И на маливе гравче им даваат? Јас прашував тука ни рекоа до година не. Ама па ако даваат, да и дадам да си ксне дете уште од дома. До душа кога си враќам филм сега имаше во менито изгледа гравче со зелка салата :D

11. BezglasnaBukva

BezglasnaBukva Популарен член

Во менито има, ама дали им даваат на маливе не сум прашала. Страв ми е :tmi::rofl: ако ми кажат што се им даваат, мислам срце ќе ме стегне :rofl:

Tea SK likes this.
  12. IRBBB

IRBBB Форумски идол

А зошто да не јадат гравче? Сериозно прашувам.
    Мојов обожава манџи, грав, леќа, дури и зелка манџа :^)

azelea likes this.
  13. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Даваат. Едно мени е за деца до 2 години, а друго за деца над 2. Разликата е претежно во појадокот кој за помалите повеќе е чоколино, млеко со бисквити, гриз, а за поголемите јајце, проја, кифла, мармалад такви работи. Ручекот е скоро ист и има грав, леќа, грашак, ориз со пилешко... Исто така и чај со мед. Ова за деца под 2 години.
    Мениата се менуваат сезонски и секогаш се истакнати, обично на влезот од градинката, така да можи кој сака да ги види таму каде што ќе се запишува детето.

Anaroz1 and Tea SK like this.
  14. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

Дали некој го погледна видеово? Какво е вашето мислење?
    Конкретно ме интересира за воведувањето на намирници порано од предвиденото во нашите табели.
    И за овошното пире од нетермички обработено овошје.

15. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Вчера го изгледав јас и делумно се согласувам.
    Овде кај мене немаше никакви табели и фактички се е дозволено од 6 месеци, мене ме беше страв читајќи ги овде правилата на форумов и се придржавав првите месеци, а во меѓувреме дадов јагода, јаткасти плодови, киви, мандарина.. сега давам се и не гледам кое кога е дозволено оти бебе има 9м.
    Секако ќе тргне во градинка и таму немаат табели туку сите исто јадат (од 0 до 4 години) и дома за џабе се стресирав :)

Anaroz1 and TanyaClover like this.
  16. Mucika

Mucika Популарен член

Мене ме охрабри видеово да си почнам блв каде што во суштина од 6 месеци може се да се дава и оние кои не се чести алергени да се воведуваат 1 ден. Мислам дека кај нас се овие табели затоа што сите почнуваат пред 6 месеци со вкусови. Мене ми нема резон, а и он вика 3 дена еден вкус, 300 вкуса, до 3 години ќе воведуваме вкусови... За овошјето исто мислам дека термички после 6м не мора да се обработува, зеленчукот да затоа што нутритивните вредности му се подобри, ама овошје зошто да не свежо. Есега може треба органско да е нели, тоа не навлегувам пошто сите скаме органско, а реално нема каде да се купи освен ако не знаеш некој и да ти даде. По нови студии и во темава пишуваше алергени подобро е да се дадат порано. Се надевам ќе се престрашам и ќе дадам, па еден куп убави јадења има, а и полесно е сите заедно ќе си ручам место да спремаме 3 оброци различно.

И му реков на маж ми, ако педијатарот нешто ми промрчи закажувам кај Сајко :D.

17. TanyaClover

Се сложувам. И мене ме охрабри околу одредени намирници, ама за blw ми треба уште време некако не сум психички спремна. Со оглед на тоа дека првиот месец многу мо се засркнуваше од млеко и психички западнав:lol:

Mucika and Anaroz1 like this.
  18. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Јас првиот месец се водев по табели, зошто 5м имаше ама сега веќе е 8 и не му ја мислам многу. Не воведувам по 3 дена, не давам ново пред 12, не се држам до правилото за одлагање на алергени. Читав едно огромно истражување, еве го линкот ама само summary е доволно ако не ви се чита се. Што порано се дадат, тоа подобро. Пример цело јајце наеднаш дадов, месо не воведував 3 дена, риба исто, и тн. Пазам на нутритивноста, на правилно комбинирање намирници и на разновидност. Ако овошјето/зеленчукот е со непознато потекло (ака не домашни, туку од тинекс најчесто зимам) тогаш го варам на пареа.

19. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Докторот убаво ја посочи страната каде што тим од педијатри во Европа после научни истражувања донеле заклучок дека дигестивниот систем на бебињата после 6ти месец е зрел за да проба сѐ. Тоа што некои од нашите педијатри не пратат и се уште со мислењата од пред 30 години е сосема друга работа.

Јас почнав со немлечна дохрана на 6++. Прв оброк беше цело јајце (прочитајте, има истражувања што велат силните алергени е најдобро да се воведат меѓу 6 и 8 месеци). Послабите алергени ги мешав од старт и не ги воведував по 3 дена.
    Еве сега синко има 13м, ги јаде речиси сите алергени (уште некои јатки немам воведено како индиски ореви, фстаци оти не можам да најдам путер од нив), а нема пробано сезонски овошја (лубеница, диња) бидејќи не ја фативме сезоната кога почнавме со дохрана.

И зарем сериозно некој термички обработува овошје? Освен круша, јаболко?
    На пр варите диња?

20. TanyaClover

Точно е тоа во град
    И јас не воведувам 3 дена. А за овошјето ме интересира дали е правилно да го дадам необработено, бидејќи имаме наше, нетретирано.