Јас за хранава сум во збунка од 4 месеци, а она почна со вкусови од 4++. 2 недели однапред се "спремав". Еве, се спремив колку шо можеме да видиме
Како бе млечни од 9, месо од 8? Ќерка ми јаде и месо и млечни од 7 мес. Ако јаде месо од 8 мес, со што железо ќе качува? Не е само зеленчукот, телешко е перфектно за бебе. Јас на почетокот се смарав, по табели се видев ептен. Од 5 мес дека почна со храна порано малце дека слаба е и страв ми беше. Море од кога направи 7 мес, нит се замарам, нит табели гледам. Тука кога пишував и прашував ми викаа млеко главна храна до една година било, аха важи. Сега на 10 месеци јаде 3 оброци и тоа ги јаде баш убаво и со мерак, 1 ужинка и таа со мерак, цица еднаш пред спиење, и еднаш, два пати навечер, крвната слика и е перфектна. Да беше млеко главна храна, децата што се нејадачи, а висат на цицка на 10 мес, немаше да им паѓа железо и да се на малтофер. Муабетот ми е не се замарајте многу со табели, смеело, не смееело, тогаш требало прв, тогаш требало втор оброк, мало било, големо. Водете си се по сопственото бебе и правете како на него му одговара. Сите се прича за себе.
Млеко е главна храна, ама сиромашен извор на железо после 6ти месец. Затоа се воведува дохрана, која воглавно треба да содржи тоа што го нема во млекото, ама педијатрите повеќе замараат со табели отколку со нутритивната вредност на оброците.
Мојава 3 пати неделно јаде месо, 3 пати жолчка. Деновите кога нема месо за ручек, има зеленчук богат со железо, блитва, цвекло, спанаќ...млечен производ за доручек или вечера обавезно. Понутритивно од ова мислам не може . Среќа сме на иста бранова должина со педијатарот, и се што ми кажа да воведувам порано, за се испадна во право, па супер си е сега бебе и не и се бројат ребренца и крвна слика топ. Да беше некој да ми викаше да чекам до 8, 9 мес за месо, млечни, ќе го средевме бебево
Јас не сум уходана уште ама мислам дека дефинитивно ќе правам така. И педијатар ми рече може. Зошто не ја делите за 2 дена? Јас вака не можам да постигнам не па кога ќе има 3 оброци.
Има намирници што може да стојат во фрижидер, ама јас почесто правам секој ден. За 3 минути лупиш се и блендираш, не е ништо комплицирано. И мене некогаш ми е мачно ама одам со помислата дека ако не ми е тешко за мене да си зготвам или и да намачкам рибанка со мармалад, не би требало да ми е тешко и да изблендирам јаболко за бебе. Ако не можам да постасам му давам готова кашичка.
За лупење и блендирање најмал проблем. Ама мене се на почетоков ми се погоди да правам на пареа или да печам и почна да ми се стужува. Денес прв пат банана ќе дадам ко на одмор се осеќам пошто нема да валкам кујна.
Јас насабајле станувам и додека за мене си правам кафе, ставам во ѓезве за него овошје што ќе јаде ако не е станат пред мене, тогаш следува готова кашичка оти не му се чека. За зеленчук да, го правам на пареа, блендирам и замрзнувам. Јас му давам обичен ориз како што си јадеме и ние, не сум купувала бебешки.