Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Серотин

Серотин Истакнат член

А оти да замрзнуваш? Давај му на детето свежо сезонско овошје.

2. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

]
    Веројатно мисли за да има и на зима.

Anaroz1 and Серотин like this.
  3. Серотин

Серотин Истакнат член

Знам за што мисли, ама нема потреба во зима да му дава замрзнати кајсии.

4. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Зошто да не?

5. Ane1988

Ane1988 Истакнат член

Мамички уште едно прашање Бебе е 4+++ и почнавме со вкусови и во табелата за дохрана кајсијата е 6+ Дали може да дадам порано или да чекам уште месец ипол

6. zverkica

zverkica Популарен член

Мене педијатарот од Ремедика ми рече праска и кајсија од 5+ да давам. Бебе е скоро 6месеци за некој ден, праска вчера дадов малку, кајсија ќе дадам на полни 6м. Ако не ти се брза, остај ги за на крај да ги дадеш од овошјата

Серотин likes this.
  7. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Не знам дали е правилно, јас дадов на 5ти месец. Не глеав табела за дохрана и давав се од зеленчук и овошје наизменично

Anaroz1 and LazaLaza like this.
  8. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

И мојов почна со 5, сеа наполни 6, ме интересира може ли да дадам пиперка, диња, лобеница? Или да почекам. Педијатар за месо и жолчка кажа накај 7.

9. praskaa

praskaa Активен член

Здраво мајки, каква павлака, јогурт и кисело млеко дававте за прв пат.

10. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Ја давам јоргут и кисело млеко само на бучен козјак. Малку се покисели од битолско ама најубави ми се. А и бебуш си ги сака. Павлака каква имам таква, не наоѓа маани

Mucika, praskaa and Knizhevnik11 like this.
  11. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Јас се дадов тоа од 6месеци. Сега сме 7+ воведов и патлиџан. Од утре со намера сум да дадам и месо. Ако најдам убав свеж ананас и тоа ќе дадам. Освен грав леќа ,цитрусни риба и јајце мислам се ни е воведено.

12. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Мајки дајте идеа овес со што да комбинирам, а да не е млечни прозиводи? Не смеам да дадам млечни две недели поради реакција и сега немам идеја овес со што да правам? :?:

13. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Било кое овошје.
    А можеш и нешто слично на смути: банана, замрзнати малини, овес и јогурт, од сè по малце во блендер.

Bubamaricka likes this.
  14. Mucika

Mucika Популарен член

Јас не ставам млеко, со вода правам житарки, плус можеш било кое овошје. Банана, јаболко, круша, праска, кајсија, цреши, вишни. Путер од јатки исто нешто ако имате воведено.

Hristinakiki02 and Bubamaricka like this.
  15. Te@

Te@ Истакнат член

Здраво мајки. Малечката само што наполни 4 месеци, во диспанзер кај што ни клаваат вакцини ми рекоа дека многу била крупна ( и височка и тешка ) и дека само млекото не и е доволно, а таа супер напредува но почна железото да и паѓа, па ми рекоа треба да почнам сега прво со вкусови а по некое време и со кашички, потоа бев и кај матичниот педијатар и истото ми го кажа, инаку сме на ексклузивно доење и сега не знам што да правам на интернет на многу места а и тука прочитав никако не требало пред 6 месеци да се почнува ако е на мајчино млеко, и скоро сите викаат ( и други педијатари ) многу било рано од 4 месеци, но никој не кажува зошто не е добро да се почни од 4 месеци и зошто не треба да се почни пред 6 месеци, дали некоја мајка знае подетално зошто, да објасни. Јас сум во голема дилема, педијатар и доктор ми кажуваат едно, други педијатари кажуваат друго, кој да се слуша ?

16. Mucika

Mucika Популарен член

Тоа што е височка и крупна не е индикација за давање цврста храна порано. И мојата е голема па на 6м само на доење и беше ок крвна слика. Паѓање на железо е. Ако и е многу слабо веројатно ќе треба терапија, а не само дохрана.
    Пред 6 месеци не се доволно развиени бубрези, дигестивен систем и затоа се препорачува пред тоа бебњата да се само на млеко (без разлика мајчино или АД).
    Разграничи дали тоа навистина „паѓа“ или си стои во некоја нормална граница, ако е сериозно тогаш ќе почнеш порано, колку поблиску до 6ти месец подобро. И мојата да имала ниско железо ќе сум била загрижена и немаше да чекам 6 месеци. Ама на 4 не знам, побарај друго мислење од педиајтар. Почнувањето порано со цврста храна треба да има индикација, една од нив е ниско железо.

17. Te@

Te@ Истакнат член

Да, ќе и правам оваа недела повторно крвна слика да видиме како ќе биде железото, и за тоа на едното место ми рекоа можеби ќе треба терапија на другото место дека било во границите во ред било, навистина не знам што да правам, мајка ми, свекрва ми, тетките и тие сите ме советуваат да почнам тие сите почнувале од 4 месец па супер сме биле ние децата, ете така ми викаат и педијатарот и докторката од диспанзер ( и двете се прилично млади, не се стара школа ), а од друга страна ете новите правила се после 6ти да се почне и што имам слушано и читано и педијатри така препорачуваат, и многу сум збунета си велам ако не ништо друго барем од 5 месец нека биде, средина, инаку млеко имам многу но почна малата сега да бара многу често, поготово навечер 5-6 пати станува во текот на ноќта да цица.:worried:

18. Mucika

Mucika Популарен член

И гени се во прашање кога станува збор за железото, не си барај зошто е како е. И не слушај баби и свекрви они може и грав им давале на 4 месеци |(. Слушај се себе и доктор. Доктор ако постои ризик нема да ти рече прави како сакаш туку ќе пресече. И мене ме советуваа од 5 - 5ипол да почнам, им кажав дека ќе почнам од 6 не гелдам причина за порано и рекоа ок.
    А и таа количина што ја даваат на 4ипол или 5 месеци не е нешто кујзнае колку, оброк секако кај 6 месеци ќе се воведе.

IRBBB, Anaroz1, Knizhevnik11 and 2 others like this.
  19. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Колку и е железото?

20. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Син ми имаше понизок хемоглобин на 4 месеци, па педијатаров му даде капки железо.
    Со дохрана почна од 6.

IRBBB, Anaroz1 and Te@ like this.