Тоа што повеќето мајки прво го варат месото па го замрзнуваат е за да го скратат времето за приготвување храна. Телешкото месо му е потребно повеќе време да се свари, а зеленчукот помалку. Наместо секој втори-трети ден да трошат саат и пол во приготвување ручек, тоа ќе биде многу побрзо кога се приготвува само зеленчук и се додава месото веќе приготвено.
Јас месото секогаш го варам заедно со зеленчукот непосредно пред да руча бебе. Никогаш немам замрзнувано сварено месо затоа што за бебиња до една година се дава само свежо приготвен оброк, а ако месото е сварено од претходно тогаш тоа не е свежо приготвен оброк. Вакви се препораките во групите за дохрана кои ги следам. Во однос на другото прашање, ок е количината, праз и јас му ставам ептен малку во јадењето.
Blagodaram majka, neznam kolku vreme bi se varelo malo parcence meso vo tendzerce so voda, jas go imam toj avent babycook 4 in 1 i tamu se stavam na 20min i mi e odlicno svareno na parea, ne veruvam za parcence 50gr da treba saat-saat ipol ama neznam ne sum probala...na koj kako mu e polesno taka ke si pravi mene samo me interesirase koja e pricinata zosto taka pravat dali deka mislat seedno e pa zatoa spodeliv moze nekoj neznae, neprocital deka e podobro svezo da se zamrzne pa rekov da dadam nekoj ubav sovet i jas. Sepak blagodaram za mislenjeto.
Blagodaram majka, poleano mi e sega za prazot, mislev tolku malku e shto isto kako da ne sum stavila ama ok e. Jas na pocetokot neznaev i od ovde shto citav prvo svariv pa zamrznav, eve denes go izede poslesnoto parce svarena pa zamrznata riba a otkako mi raskaza soprugot, zemav iseckav po 50gr kockicki i zamrznav svezo pa sega misirkinoto go varam zaedno so zelencukot. Svinsko i teleshko uste ne sme probale...teleshko dodushe proba od gotova kashicka ama ke zemam denovive i svezo, konecno se vrakjame vo red posle odmorot
Majka me i tersira nesto, nie po doma spanakot sekogas so kiselo mlekce go jademe no na mnogu mesta procitav za da se apsorbira zelezoto od spanakot vo teloto ne treba da se mesa so mlecni proizvodi pa dali e tocno me i teresira sto mislite vie ?
100g спанаќ има околу 5mg железо, и тоа нехем кое многу потешко се апсорбира во организмот. Од друга страна, 100g спанаќ има околу 700mg оксална киселина. Со термичка обработка се намалува концентрацијата на оксалатите, но со додавање на млечен производ уште повеќе се неутрализира (поточно калциумот го врзува оксалатот и спречува ресопрција). Ја би бирала да ставам кисело млеко во спанаќ секогаш.
Мајка јас месото го замрзнувам свежо сечено на коцки за еден оброк и го варам дента кога го давам. Прво место едно саат и пол го варам па го додавам зеленчукот да се свари. Месо ставам околу 20 грама на оброк и преку еден ден.
Blagodaram majka za komentarov, ama pak me buni ova deka 20grama mevce go varite saat ipol, za saat ipol mislam celo prase ke se ispeche, zosto tolku malku mevce a tolku mnogu varenje?
Znachi sega koga ke vovedam teleshko da vnimavam da ne mi e zivo, na aparatot imam opcija do 30min max taka da ako mu treba saat ipol nema da se svari...misirkinoto gledam dobro go vari bas probav vcera se topese vo usta...blagodaram majka
Мисиркино, пилешко и риба секогаш ги давам тазе, бидејќи брзо се готват. Само телешко варам па замрзнувам баш од таа причина што подолго се готви.
Па затоа ти е подобро да го свариш па да го мрзнеш. Ќе ти се одмрзне за 20 мин и имаш спремен оброк. А вака секој втор ден по саат и пол да вариш едмо парченце месо, не ти се исплаќа. Ем мн време одзима, ем трошиш струја за џабе.
Taka e majka, ke probam koga ke kupime denovive so edno parcence, ako mi e zivo i jas teleshkoto taka ke go spremam. Blagodaram
Здраво мајки.. Ги завршивме вкусовите, и почнавме со оброк.. Пред 2 дена му имав дадено на синко каша со киноа, компир, морков, тиквица.. Синко ја бендиса ептен, али после тоа 2 дена нема какано, се напнува се нервира.. Му дадов слива демек да му помогне, никако не ја сака, што би ми предложиле да му дадам да му помогне да се искака? Гревче е, се напнува ко возрасен човек..
Јас на пареа готвам во мултикукер и исто макс е 30 мин steam програмата, ама не е готово за толку, па пак го пуштам одма кога ќе заврши уште 10-15 мин и таман е