Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    5.767
    Тоа што повеќето мајки прво го варат месото па го замрзнуваат е за да го скратат времето за приготвување храна. Телешкото месо му е потребно повеќе време да се свари, а зеленчукот помалку. Наместо секој втори-трети ден да трошат саат и пол во приготвување ручек, тоа ќе биде многу побрзо кога се приготвува само зеленчук и се додава месото веќе приготвено.

На Anaroz1, Jordanovska-K, unearthlysarah и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2019
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    476
    Јас месото секогаш го варам заедно со зеленчукот непосредно пред да руча бебе. Никогаш немам замрзнувано сварено месо затоа што за бебиња до една година се дава само свежо приготвен оброк, а ако месото е сварено од претходно тогаш тоа не е свежо приготвен оброк. Вакви се препораките во групите за дохрана кои ги следам.
    Во однос на другото прашање, ок е количината, праз и јас му ставам ептен малку во јадењето.

На tina2018 и Viki2021 им се допаѓа ова.
  3. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Blagodaram majka, neznam kolku vreme bi se varelo malo parcence meso vo tendzerce so voda, jas go imam toj avent babycook 4 in 1 i tamu se stavam na 20min i mi e odlicno svareno na parea, ne veruvam za parcence 50gr da treba saat-saat ipol ama neznam ne sum probala...na koj kako mu e polesno taka ke si pravi mene samo me interesirase koja e pricinata zosto taka pravat dali deka mislat seedno e pa zatoa spodeliv moze nekoj neznae, neprocital deka e podobro svezo da se zamrzne pa rekov da dadam nekoj ubav sovet i jas. Sepak blagodaram za mislenjeto.

На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Blagodaram majka, poleano mi e sega za prazot, mislev tolku malku e shto isto kako da ne sum stavila ama ok e. Jas na pocetokot neznaev i od ovde shto citav prvo svariv pa zamrznav, eve denes go izede poslesnoto parce svarena pa zamrznata riba a otkako mi raskaza soprugot, zemav iseckav po 50gr kockicki i zamrznav svezo pa sega misirkinoto go varam zaedno so zelencukot. Svinsko i teleshko uste ne sme probale...teleshko dodushe proba od gotova kashicka ama ke zemam denovive i svezo, konecno se vrakjame vo red posle odmorot

На Lilijan7 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Elenka1994

Elenka1994 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2020
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    66
    Majka me i tersira nesto, nie po doma spanakot sekogas so kiselo mlekce go jademe no na mnogu mesta procitav za da se apsorbira zelezoto od spanakot vo teloto ne treba da se mesa so mlecni proizvodi pa dali e tocno me i teresira sto mislite vie ?

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    100g спанаќ има околу 5mg железо, и тоа нехем кое многу потешко се апсорбира во организмот. Од друга страна, 100g спанаќ има околу 700mg оксална киселина. Со термичка обработка се намалува концентрацијата на оксалатите, но со додавање на млечен производ уште повеќе се неутрализира (поточно калциумот го врзува оксалатот и спречува ресопрција). Ја би бирала да ставам кисело млеко во спанаќ секогаш. :)

На Lilijan7, Mom's_life, mommy's love и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.595
    Допаѓања:
    2.574
    Цимет и маслиново има ограничувања колку пати неделно?

8. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.496
    Допаѓања:
    2.862
    Мајка јас месото го замрзнувам свежо сечено на коцки за еден оброк и го варам дента кога го давам. Прво место едно саат и пол го варам па го додавам зеленчукот да се свари. Месо ставам околу 20 грама на оброк и преку еден ден.

9. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Blagodaram majka za komentarov, ama pak me buni ova deka 20grama mevce go varite saat ipol, za saat ipol mislam celo prase ke se ispeche, zosto tolku malku mevce a tolku mnogu varenje?

10. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    5.705
    Зошто телешкото се вари подолго иначе е жилаво.

На Anaroz1, Tea SK, stsmua05 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Znachi sega koga ke vovedam teleshko da vnimavam da ne mi e zivo, na aparatot imam opcija do 30min max taka da ako mu treba saat ipol nema da se svari...misirkinoto gledam dobro go vari bas probav vcera se topese vo usta...blagodaram majka

На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    5.767
    Мисиркино, пилешко и риба секогаш ги давам тазе, бидејќи брзо се готват. Само телешко варам па замрзнувам баш од таа причина што подолго се готви.

На Anaroz1, lilyen, Viki2021 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.242
    Па затоа ти е подобро да го свариш па да го мрзнеш. Ќе ти се одмрзне за 20 мин и имаш спремен оброк. А вака секој втор ден по саат и пол да вариш едмо парченце месо, не ти се исплаќа. Ем мн време одзима, ем трошиш струја за џабе.

На Anaroz1, Viki2021, Tea SK и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Blagodaram majka

15. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Taka e majka, ke probam koga ke kupime denovive so edno parcence, ako mi e zivo i jas teleshkoto taka ke go spremam. Blagodaram

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.968
    Земав јас, цуцла за овошје, супер е, не ја пушта.

На Anaroz1, zverkica, lilyen и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    6.221
    Бифтекот се вари многу побрзо, не пратам ама за помалку од саат е готов.

18. Sailorgirl

Sailorgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2021
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    444
    Здраво мајки.. Ги завршивме вкусовите, и почнавме со оброк.. Пред 2 дена му имав дадено на синко каша со киноа, компир, морков, тиквица.. Синко ја бендиса ептен, али после тоа 2 дена нема какано, се напнува се нервира.. Му дадов слива демек да му помогне, никако не ја сака, што би ми предложиле да му дадам да му помогне да се искака? Гревче е, се напнува ко возрасен човек.. :(

19. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Јас на пареа готвам во мултикукер и исто макс е 30 мин steam програмата, ама не е готово за толку, па пак го пуштам одма кога ќе заврши уште 10-15 мин и таман е :)

20. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.242
    Јаболче или позрела банана му дај. Ако го доиш пиј сок од сливс или јади слива.

На tina2018 и Sailorgirl им се допаѓа ова.