Само морковче имам дадено, постепено ќе воведуваме секој втор ден нова намирница, прво планирам морков, тиква и компирче од зеленчук а јаболче, круша и слива од овоше и потоа сакав и нешто од житарки. До 6+ месеци да проба од се по малку па после 6ти месец да почнеме со оброци.. нова сум во сето ова и безброј прашања имам не знаев дека има таков ориз, ќе побарам
Експериментирај со варено тогаш. Цвекло, јаболко, урми, овесни снегулки и ете ти бомбици. Њамии Можеш кокос, путер од јатки, банани да додаваш.. Јас имам земано, не сетови, поединечни оти сетовите со многу шипинг беа. Задоволна сум.
Moeto za nedela Dena ke polni 6 meseci jas od 5 meseci I edna nedela pocnav so vkusovi toa sto procitav deka moze za vozrasta kompir batat tikvica morkovce tikva muskat zrela paskanat jabolko banana krusa sliva avokado kajsija.po eden den davav od sekoe samo kako pomina toa pocnav da kombiniram I sea Ovie zelencukovi Imate I skrob I samo kombiniran zelencuk a ovosnite pocnav so zitarki kupiv od HIPP organska pale ta I oriz kako prasok se I pisuva na 100 GR voda po 2-3 supeni jas ja oravam po lajt edna supena stavam na tolku voda I ovosje da e povise . e sea voda treba da se dava ama edvaj pie ne Saka ic a kasickite gi davamna dvapati ne gi dojaduva se odednas.Banana bataliv ima zapek I so kasicki mi namali pienje mleko toa Primetiv. I ovosnite povise gi Saka
Jas da prasam zasto davate maslinovo I cimet vo kasickite I od koga pocnavte so telesko I belo pilesko.
Mene pedijatarkata mi reche vo sek9j obroj so zelencuk da stavam maslinovo, pretpostavuvam zaradi omega 3, i polessno da si se olesnuva za da ne i pravat zapek kasickite. Ne sum prasala ama taka jas si mislam, teleshko probavme na 8+ vi gotova kasha 2 dena po red i od togas ne sum dala pak, sega otide maz mi da kupi a pileshkoto go vovedov prvo 3 dena i od togas ne sum dala davav misirkino i riba ovie 2 meseci, retko ke davam pileshko
ја за прв пат го искомбинирав со компир и тиквица, морков, убава комбинација е и бебе ја сака, а бататот најчесто и го комбинирам со пашканат, мене ми е убава оваа комбинација, речиси никогаш со кромид, како и да е можеш да ставиш во било која зеленчукова каша шо му правиш
Да, и јас нектарина му дадов денес, тоа ми е само за вкусови. Вчера маж ми ме издаде на матичната дека давам кашички и она вика не благи, само зеленчук давај пошто овошје ќе јаде и така зашто е благо, ако се навикне сега, после ќе го враќаш на зеленчук. И така, денес дадов кашичка од црвен кромид, морков и тиквичка. А во право си, потврди овошје не сака, нејќеше јабуче дека кисело изгледа. А може е подобро некако рендано дека нема ни место во цуцлата за поголеми парчиња, не знам, ќе пробам утре.
Фала ти за инфо. А дали кога почнавте со вкусови даваше по повеќе лажички од тоа што ви е веќе пробано, пример еден ден прв пат проба на морков две три лажички па следниот ден пак морков но повеќе лажички бидејќи моето бебе е лакомо па уште бараше ми беше страв да му дадам да не му дојде многу неднаш И тоа што ќе остане од кашичката дали можи во фрижидер до наредниот ден или треба секој ден ново приготвено?
Мајки за почеток ќе почнам со морков знам дека треба неколку лажички но што да правам со останатиот дел од кашичката ( зедов хип) дали треба да ја стоплам, дали можам да ја чувам во фрижидер
Мамички ми треба помош, совет, бајачки, гатачки, абре што и да било само да пројадеме зеленчукови кашички. Малиот е 7 месеци и мака мачиме со нив, уште не ги пројаде, а почнавме со дохрана од 5ипол месеци На секоја лажица добива нагон за повраќање и така тераме до 4,5 лажички и после тоа не ни отвара уста, додека овошните му се по кејф без разлика дали се само овошје или комбинирано со житарици, ориз и сл. Се тешев до сега ајде ке пројаде, ке биде ама никако не сака. Дали има некој слично искуство?
Да пробаш да ставаш јаболко или сладок компир, тиква? Или мешај со тестенини.. може да додадеш и некој зачин да го измени вкусот Друг начин е да пробаш парчиња, моето има одредени намирници кои ги јаде само парчиња, а пасирани не ги сака.
Отворена кашичка мора да се чува во фрижидер. Се надевам знаеш дека ако си давала од самата тегличка не смее да се употреби пак. Наредниот ден оставија тегличката во сад со врела вода да се стопли. Мислам дека и на самата декларација така стои.
Мојата обожава печен батат, брокула дрвца, како парчиња цели. Блитва, јаболко, палента каша, се дави во нејзе. Измешај со јаболче, секој зеленчук ми оди со јаболко. Доматен сос, со кромид, лук, пиперка, морков можеш со некое мевце. Што од зеленчук не сака, какви комбинации даваш?
Здраво мајки. Почнавме со вкусови, дадов морков, компир, тиквица и денес јаболко, но не го сакаше. Го изблендирав со малку водичка. Некој друг начин да го приготвувате овошјето, да пробам па така. Ако може и нешто повеќе да ме насочите во врска со вкусовите. 5+ сме
Здр мајки , пред месец дена почнавме со вусови веке сме 7 месеци меѓутоа не сме некои големи јадачи со сила се јадеме ,мн ретко да изеде се што сум и спремила цел ден ја нудам барем по 10-15 лажички да се соберат во денот …како беа вашите бебушки во однос со прифачањето на храна и кога почнаа да јадат по цел оброк ?
Ке пробам со јаболко да мешам да видам дали ке помине така. А добра е идејата со парчиња ама како даваш парчиња зеленчук? Јас кога му давам лино смоки и беби бисквит сака така со раче да си ги држи и да ги топи во уста, па затоа мислам дека може и ке биде успешен тој начин