Па сега ако не искористиме сезона, едвај чекам лубеница и диња да му дадам Последниве недели правам поголема количина на оброк, околу 190мл и го ставам во голема тегличка од Хип,Холе. Оставам бебе да јаде колку сака, неколку пати изеде 180,190мл, некогаш 150-160,некогаш неколку лажички. Нема правила моево баш, затоа и правам повеќе, да има ако му се свиѓа и да јаде колку сака.
Majki kade jas da se educiram shto od ovosjata i zelencucite se vari a shto se dava svezo? Na primer do sega ne varam samo banana, borovinki, creshi, avokado...se drugo varam, ama nekade citam nekoj praski, kajsii, mango isto taka svezi davaat ne gi varat, dali ima nekoj pravila? Dali jas gresham? Dali si e toa individualno koj kako saka? Kako toa jas da go doznaam?
Не знам како е правилно, али и ја не ги варам. Кајсии, праски, вишни, шумско секогаш давам свежи. Круша, јаболко исто имам пробано, не ги сака свежи, ваљда дека се потврди. Сигурно нема на пр лубеница или диња да му варам.
Ако се домашни се дава свежо, ако не, се обарува на пареа само неколку мин, чисто заради пестицидите. Авокадото секако не можеш да го вариш.
Она што ми е купечко прво ставам во сода бикарбона, потоа лупам и на пареа, но праска и слива давам свежи. Банана и авокадо секако нели свежи. Круша, јаболко, на пареа. Зеленчук се на пареа.
Сите зеленчуци ги варам не ми оди некако да дадам свеж,можеби после 10месеци да како салата домат,краставица... Овошје ниту едно не обарувам. Првиот месец само правев на пареа да се навикне да не и е тешко и толку
Bebuska mi e uste edna nedela 6 meseci, do sega probuvavme vkusovi, na Kolku meseci davate 2 boroci i na kolku.rastojanie vo tekot na denot, ovosje so sto najceto go kombinirate i kako, nekako povece zelencuk saka nego ovosje, i tie na hipp so se melen oriz ,pcenka so se.kako vo prav, nazad pisuva ako e na doenje da.se spremaat so melkoto, no nema tolku 130 ml sum imala na pocetok koga ne mozeshe da.go ispe celo pa se stvrdnuvaa gradite ...kako go spremate so voda ne mi go saka ? I kako da.go spremam ovosjevo ako i kiseli ne go jade a obicno ovosjevo taka izlagat kiselko dali so voda ili mleko go blendirate ?
Втор оброк месец ипол после првиот. 1 оброк 11 30 а 2 во 3 30 измеѓу пие млеко 100мл, 1 оброк овошје со жотарки(просо, овес, киноа, гриз, палента), 2 оброк зеленчук од кои еден скробен, или ориз, сега плус и месо веќе. И моето не сака многу овошје, но упорна сум, ц. Цимет додавам и тњкс повеќе го сака, житарките со вода не со млеко. Зошто кисели овошјето, гледај да е зрело.
Почнав со јаболко, дадов и банана, праска, кајсија, круша, сладок компир, авокадо. Повеќе на овошје сме, од зеленчук само тиквичка и морков има лизнато ама не и не. И комбинација правев џабе. Се на се, од сето ова нема 50 грама изедено во рок од овие 2-3 недели. И блендер сменив, денес со новиот кашичката излезе екстра ама пак едно лајче од кое пола го исплука. И во шмукалката ставив кашичка лом направи секаде и џабе. Единствено ми паѓа на ум што дури спремам она станува нервозна дека ја подоставам сама, па кога е готова кашичката нејзе крајот не и се најдува а не да јаде. Ме фаќа некоја нервоза да паузирам и да почнам по некоја недела да нудам пак Белки на 6 и нешто ќе јаде.
Исто од кога ќе решиш да ги воведеш и другите млечни. Јас дадов на 6+++. Мајки како и со што да комбинирам грозје? Не сум дала до сега. Фала
Не се нервирај,ќе се разјаде. Ако е цицалче можеби ќе и треба повеќе време ама не се откажувај и нуди и постојано. Кај мене цели два месеца и требаа да се разјаде,секој ден и спремав свежо и нудев ден не промашив. На почеток и мене ми беше мн нервозно дека не јаде,педијатарот ми рече класично цицалце не се нервирај ќе се разјаде само ќе и треба подолго време. Така и беше
Јас малце сум аут, оние шмукалчињана сами си ги шмукаат бебињава директ или како се служат? Иначе до пред малку мислев дека шмукалче е таа цуцлата со мрежичка за шмукање овошје.
На почетокот, дали дека беше помал, не знаеше. Јас му ги стискав право во усте. Сега му го давам во раче целото и сам го шмука.
Сама ги шмука под мој надзор зашто еднаш се направи цела од глава до пети од што е немирна и бељи што сака да прави, а надвор бевме. Помала кога беше и давав со лажичка.