Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. zverkica

zverkica Популарен член

Па сега ако не искористиме сезона, едвај чекам лубеница и диња да му дадам
    Последниве недели правам поголема количина на оброк, околу 190мл и го ставам во голема тегличка од Хип,Холе. Оставам бебе да јаде колку сака, неколку пати изеде 180,190мл, некогаш 150-160,некогаш неколку лажички. Нема правила моево баш, затоа и правам повеќе, да има ако му се свиѓа и да јаде колку сака.

Knizhevnik11 likes this.
  2. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Majki kade jas da se educiram shto od ovosjata i zelencucite se vari a shto se dava svezo? Na primer do sega ne varam samo banana, borovinki, creshi, avokado...se drugo varam, ama nekade citam nekoj praski, kajsii, mango isto taka svezi davaat ne gi varat, dali ima nekoj pravila? Dali jas gresham? Dali si e toa individualno koj kako saka? Kako toa jas da go doznaam?

3. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Не знам како е правилно, али и ја не ги варам. Кајсии, праски, вишни, шумско секогаш давам свежи. Круша, јаболко исто имам пробано, не ги сака свежи, ваљда дека се потврди. Сигурно нема на пр лубеница или диња да му варам.

Viki2021 likes this.
  4. Emy867

Emy867 Форумски идол

Ако се домашни се дава свежо, ако не, се обарува на пареа само неколку мин, чисто заради пестицидите.
    Авокадото секако не можеш да го вариш.

tina2018 likes this.
  5. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Она што ми е купечко прво ставам во сода бикарбона, потоа лупам и на пареа, но праска и слива давам свежи. Банана и авокадо секако нели свежи. Круша, јаболко, на пареа. Зеленчук се на пареа.

tina2018 likes this.
  6. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Сите зеленчуци ги варам не ми оди некако да дадам свеж,можеби после 10месеци да како салата домат,краставица...
    Овошје ниту едно не обарувам. Првиот месец само правев на пареа да се навикне да не и е тешко и толку

nevermet18 likes this.
  7. glisa

glisa Истакнат член

Bebuska mi e uste edna nedela 6 meseci, do sega probuvavme vkusovi, na Kolku meseci davate 2 boroci i na kolku.rastojanie vo tekot na denot, ovosje so sto najceto go kombinirate i kako, nekako povece zelencuk saka nego ovosje, i tie na hipp so se melen oriz ,pcenka so se.kako vo prav, nazad pisuva ako e na doenje da.se spremaat so melkoto, no nema tolku 130 ml sum imala na pocetok koga ne mozeshe da.go ispe celo pa se stvrdnuvaa gradite ...kako go spremate so voda ne mi go saka ? I kako da.go spremam ovosjevo ako i kiseli ne go jade a obicno ovosjevo taka izlagat kiselko dali so voda ili mleko go blendirate ?

8. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Втор оброк месец ипол после првиот. 1 оброк 11 30 а 2 во 3 30 измеѓу пие млеко 100мл, 1 оброк овошје со жотарки(просо, овес, киноа, гриз, палента), 2 оброк зеленчук од кои еден скробен, или ориз, сега плус и месо веќе. И моето не сака многу овошје, но упорна сум, ц. Цимет додавам и тњкс повеќе го сака, житарките со вода не со млеко. Зошто кисели овошјето, гледај да е зрело.

glisa likes this.
  9. sani99

sani99 Популарен член

И моето откако почна во градинка бара порано ручек ужина, пошо во градинка даваат во 12 ручек..

10. Ivana-Iva.94

Ivana-Iva.94 Истакнат член

Мамички од кога може да се дава грчки јогурт?

11. Honny

Honny Истакнат член

Почнав со јаболко, дадов и банана, праска, кајсија, круша, сладок компир, авокадо. Повеќе на овошје сме, од зеленчук само тиквичка и морков има лизнато ама не и не. И комбинација правев џабе. Се на се, од сето ова нема 50 грама изедено во рок од овие 2-3 недели. И блендер сменив, денес со новиот кашичката излезе екстра ама пак едно лајче од кое пола го исплука. И во шмукалката ставив кашичка :Dлом направи секаде и џабе.
    Единствено ми паѓа на ум што дури спремам она станува нервозна дека ја подоставам сама, па кога е готова кашичката нејзе крајот не и се најдува а не да јаде.
    Ме фаќа некоја нервоза да паузирам и да почнам по некоја недела да нудам пак :@ Белки на 6 и нешто ќе јаде.

12. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Исто од кога ќе решиш да ги воведеш и другите млечни. Јас дадов на 6+++.

Мајки како и со што да комбинирам грозје? Не сум дала до сега. Фала

Ivana-Iva.94 likes this.
  13. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Не се нервирај,ќе се разјаде. Ако е цицалче можеби ќе и треба повеќе време ама не се откажувај и нуди и постојано. Кај мене цели два месеца и требаа да се разјаде,секој ден и спремав свежо и нудев ден не промашив. На почеток и мене ми беше мн нервозно дека не јаде,педијатарот ми рече класично цицалце не се нервирај ќе се разјаде само ќе и треба подолго време. Така и беше

Honny likes this.
  14. Mucika

Mucika Популарен член

Јас малце сум аут, оние шмукалчињана сами си ги шмукаат бебињава директ или како се служат? :$
    Иначе до пред малку мислев дека шмукалче е таа цуцлата со мрежичка за шмукање овошје. :D

mjay.yyy likes this.
  15. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

ја ја оставам сама, ама не и оди нешто па и помагам :)

Mucika likes this.
  16. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Може и само да го шмука бебето, а можеш и со лажиче да даваш.

Mucika likes this.
  17. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

На почетокот, дали дека беше помал, не знаеше. Јас му ги стискав право во усте. Сега му го давам во раче целото и сам го шмука.

Mucika likes this.
  18. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Помало бебе ако не можи само тогаш му стискаш ти. Понатаму ќе научи дека треба да влечи.

nevermet18 and Mucika like this.
  19. Tea SK

Tea SK Популарен член

Сама ги шмука под мој надзор зашто еднаш се направи цела од глава до пети од што е немирна и бељи што сака да прави, а надвор бевме.
    Помала кога беше и давав со лажичка.

Mucika likes this.
  20. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Мајки кога се воведува ужинка немлечна? Синко е 8+ 3 оброци има веќе месец и кусур.