Majki pak jas so moite prasanja, otekov veke vo ovaa tema, sama na sebe dosadiv a ne na vas ama ako neshto mi e problem i se potresuvam togas toa e hranata! Uste ne stignav da vi zablagodaram i pisam od vcera na prasanjeto shto se vari shto ne a veke imam novi prasanja. Nekako se osekjam loso, kako da mi e neuhraneto bebeto, koga citam shto se vi jadat bebinjata na 8m mislam nie prvo oddelenie ke trgneme dodeka probame se toa...nemam dadeno nisto od tie kinoa, amarant, heljda, proso, palenta, oriz, domat, vecera nemam vovedeno, uzinka nemame neznam kako da kazam ama kako sekoj den deteto morkovi i kompiri, jabolki i banani da go hranam taka se osekjam, bre i grupi za hrana sledam, knigi imam za bebeshka ishrana so milion idei i jas nekako tapkam vo mesto...imam avent babycook 4 vo 1 i toa valjda me sprecuva da odam napred, si vikam kako ke svaram oriz vo toa? Kako grasok? Aj grasok valjda ke se svari ama oriZ? Ocigledno tesko oriz na parea, epa togas kako da go svaram, kolku minuti vo kakva voda, da mesham li dodeka se vari, se stava li nesto nisto bre ne mi e jasno, a sama vo pickovac sum bez nikakva pomos i ete me fakja nekoj sklet, uzina ne sum dala neznam shto bi bilo uzina, vecera pa da ne pravam miabet mislam ke ja boli meshe deka kasno ke jade a i shto bi bilo vecera? Znam deka zamaram majki ama za da ne ve davam vas da mi preporacate kaj da odam kaj da se obratam da sedne nekoj da me nauci kako treba ke si platam normalno ako treba samo da mrdnam od mrtva tocka
@Viki2021 Не мора во тоа готвачот. Ориз не варам, имам на Холе, ставам погреана вода малку во чинивчето, сипувам отприлика од оризот и готов е. Му го комбинирам со спанаќ, со брокула, со морков, или последно со брокула, морков и авокадо. Или така му го правам или му давам од нашиот ориз, исто како што го правам за нас. Грашокот исто може да се комбинира со ориз, со пченка и морков, со шо сакаш. Го варам околу 10 15 минути, зависи и од самото зрно. Ставам малку грашок во ѓезве и тоа е тоа. Иначе не мора да му даваш свашта ако не користите вие. Пример хељда, амарант, итн и ја не сум дала. Доматите можеш да ги лупиш и на коцки да ѝ нудиш.
Престраши се ако досега не појавило алергија на нешто, почнувај, два дена просо(1г.л.пдвечер во вода) утре вариш во мало ѓезве, додаваш блендирано овошје и ете ти каша, следни два дена ориз, имаш во прав на холе, само топла вода на 50° и додаваш од оризот, плус зеленчук блендирана и ете ти каша, следни два дена овес на холе исто во прав како и оризот топла вода и овес и додаваш блендирано овошје... Ехее ептен е лесно со овие на холе.
Домат после 9 мес, али тоа дека им е сезона. Иначе не знам кога се дават. Грашок доста порано, уште на 6-7.
Инаку на мајки тазе почнати со дохрана јас би ви рекла да не слушате секакви рекла казала муабети. Правете си како мислите, ако не сте сигурни постои чичко Гугл, едуцирајте се, али и да дадете некоја храна порано од списоците по интернет, не е ништо страшно. Мене денес ме напнаа комшики дека каснам, до сега требало веќе комотно да си јаде риба. Ама затоа шумско не смееш пред годинка да му даваш, што ако му биде нешто?? Жено што ќе му биде, детето од околу 9 мес си јаде и јагоди и малини и боровинки, живо и здраво си е.
Лапнавте јагоди? Јас само тоа од шумски ми остана. Ослич јаде од тоа готовата каша од хип. Свежа и немам дадено. Ама кашава здив му мириса на бебе на риба мислиш на чорба била по сабајле Од 8+++, тогаш тргнав на работа.
Ги крка. Леле еднаш и ја му дадов и тоа случајно, кога ми замириса приметив дека е риба. Али не го рачунам тоа.
мене искрено најголем проблем ми прави педијатарот, се што ќе ја прашам ми вика дека е рано, почекај малце и некако ме сече иако некои работи си направив на своја рака, дадов глутен пред 7, сега ми рече месо уште да не и давам ја и дадов, ама ми прави шубе...
Мене па ми рече од 6 мес може да давам месо. За друго не ми се меша, вика твое право. Еднаш имаше реакција, не беше матичниот на работа, замената ме прашува што јадел тој ден. Кажувам просо и кисело млеко. Ми вика: лелелее како бе просо на дете, птичја храна му даваш, божеееее.
хахаха, ја прво се консултирам со нејзе и она за се ми вика рано и е и после си викам шо ако дадам и искочи баш тогаш реакција па ќе ми рече ти реков да не и даваш
Не размислувај така, ако треба да даде реакција ќе даде и на 6 и на 8месеци јас вака си викам. Нека те води инстинктот како он ти вели така прави си никој не знае подобро од тебе. Јас се дадов порано од тоа што стоеше во табелите. Грашак,боранија на 6дадов. Домат на 7
Со кое месо е најдобро да се почне? И како да воведам втор оброк кога бебка не сака ни да помисли на зеленчук откако проба овошје. Ич не го јаде, едвај неколку лажички и после тоа ни уста не отвара. Можам ли некои зачини да ставам? Иначе 7+ сме.
Majka ti blagodaram najmnogu na svet! Ednostavno si tuka sekogas za site so sovet i tvoe iskustvo! Treba da te nagradat od forumot! Ponekogas si mislam deka koga ke postavis ti prasanje ke procitam vednas kako sama si odgovaras od shto tolku sakas na sekomu da izlezes vo presret. Ne sum znaela za toj orizot od holle, i ovde kaj shto sme vo Belgija ima Holle sum i kupuvala zitarki i kashicki gotovi ama toj oriz neznam dali sum go sretnala, ako moze edno foto kako izgleda pa da go baram. Ke kupam utre grasok i nego ke go vovedam 2 dena eve mi edno novo a za domatitw na kocki bogami ke poceka, taka ni e strav so maz mi da ne i zaletne nesto shto mislam deka vo naredna godina dve parcence nema da proba. I dadov preeska biskvitka da drzi mislam deka imam veke 5 beli vlakna od strav da ne ja skrshi so nepce ili raka i da i otide vo dushnik da i se zalepi kako shto e lepliva takva suva tvrda.
Blagodaram majka ne sum znaela za toa od holle eve pobarav slika za orizot pa ako mozete i vie sliknete mi kako izgleda da go baram ne sum jas vo Makedonija. Do sega fala bogu nema alergii jas jajce, meso, riba dadov uste na 6-7 meseci ama eve so ovie zaglaviv i neznam kako...
На 7м прво се воведува пилешко и мисиркино, ама гледам дека и телешко даваат. Друго, пробај да додаваш кромид, лук и маслиново масло во зеленчуковите, ако не си пробала до сега. Не знам кој зеленчук конкретно ти е проблем. Пример морков, цвекло, спанаќ, блитва и онака одат и со јаболко а и круша можи тука, тиквицата е поблага, барем таа би требало да ја јади, компирот со тиква оди. Исто така можиш да пробаш да мешаш зеленчукови со јаболко и постепено да ја намалуваш количината на јаболко во кашичката.
Киноа, амарант, хељда и просо воведи ако планираш да ги употребуваш понатаму во исхраната на бебето. Пример јас лично за мене користам просо и хељда и затоа воведов просо, а планирам и хељда понатаму, на 12м се воведува зошто е енергетски јака . Просото е доста хранлива житарка, оди и со овошје и со зеленчук и добро е за дигестија. Исто така многу брзо се припрема, односно брзо се вари. Оризот се вари најобично се става во вода и се меша повремено затоа што знае да се залепи. Ако ставиш вишок вода кога ќе биди готов ќе го процедиш, ако ставиш помалку ќе додадиш во текот на варењето. Нема некоја филозофија тука. Домат можеш да додаваш во кашите со месо пример. За ужина можиш да даваш било кое овошје, некоја бисквита можи...
Убаво вика @nevermet18 отворете гоогле. Не викам дека педијатриве не знаат што прават, ама ние не ни прашуваме, еве јас се што ќе ми кажат како слеп за стап бев. Ова со хранава ми дојде постресно и од доењето на почеток, уште не можам да фатам ред и барав начин да си олеснам. Ако речат јагода после 12 месеци сте прашале некогаш зошто на 12, а не на 11? Последно прашав за новите студии и препораки алергените да се даваат порано, е да така било, во Америка и на запад се' даваат од 6 месеци, ама она не била доволно храбра... Сигурна сум дека и ова ќе се смени за 30 години, тогаш нови студии ќе излезат. Ама исто така сум сигурна ние дека касниме и дека за 5 години овие препораки кај нас ќе се нормални и овде сите ќе се чудиме како новите мајки дале јагоди на 6 месеци и како до 6 месеци не давале ништо освен млеко. Од разни причини сме биле кај повеќе педијатри и пропратно прашувам за храна, сите ама сите имаат различни ставови, еден вика 3 дена вкус, друг 2 дена, трет дај што сакаш. Па 1 оброк, не бе 3 оброци да имало сега. Така заклучив дека треба да си правиме како што мислиме, во вакви моменти се крстам во интернетот.