Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    6.139

Сосема се согласувам.
    Слушај инстинкт и читај искуства на нет, пошто секоја генерација на педијатри различно кажува.

Мојов па викаше на 5м сѐ освен месо да јаде малово, а од 6м да почне и месни кашички :?:

На nevermet18 и Mucika им се допаѓа ова.
  2. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    487
    A izmegu pie mleko? Prasuvam zasto primetiv deka otkako pocnav so dorucek pomalku cica pa ne znam dali e ok taka.

3. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    487
    Majki, otvorena gotova kasicka, pola izedena, stoi eden den den vo frizider taka? Mozam da ja dadam drugiot taka? Ili greska sum :D
    Mislam si pisuva na nea do tri dena ama da prasam za sekoj slucaj :D

4. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.384
    Допаѓања:
    5.618
    можеш

На DejziSk му/ѝ се допаѓа ова.
  5. BezglasnaBukva

BezglasnaBukva Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2015
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    1.956
    Ако не јадело директно од тегличка стои без проблем. Ама ако со лажичка му даваш од тегличката и дошло до допир со лиги од бебето, подобро фрлај

На Jordanovska-K, DejziSk, Knizhevnik11 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    5.767
    Ако јадело бебето директно од тегличката не се дава.

7. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    487
    Da, direktjo od teglickata, bas poradi ova i prasav. Nisto ke frlam. Thanks ;)

8. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.168
    Допаѓања:
    10.593
    Не не. Цица кога ќе се вратам од работа и во текот на ноќта. Ама голема е мојава, 11 мес е.

9. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Па да, можно е. До сега само доење и како и е легнато мислам до 3 години ќе цица и ништо нема да побара. Пробав денес еден час после спиење и доење понудив купена овошна кашичка, да не и е поблага и поубава од домашните, џабе уста не отвори. Не и не.
    Покасно јадам јас банана и ме гледа посегнува со рачињата и давам парче, зеде шмука и ај зедов и испасирав од страв да не и залетне поголемо парче, арно ама пасирано нејќе (facepalm)
    Го гледа лажичето и затвора уста. Сосила да пикам нема смисла и не сакам. Ако и со 6 полни месеци, по една недела е иста ситуацијата, ќе звонам на педијатар да видам што ќе каже. ;(

На mjay.yyy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    487
    A da vidis da ne saka sama? Mozebi da se konsultiras so majakatakata na instagram za blw? Cisto kako idea deka sama posegnala po parce banana.

На IRBBB и Honny им се допаѓа ова.
  11. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Не сум слушнала за профилот. Ќе побарам и прашам.
    Ти благодарам:l:
    Едит: може ли точно да ми пишеш како да барам или линк да ми дадеш. Вака пишав и не ми дава

12. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    4.858
    Ама ете покажала интерес. Еве колку да не се секираш во врска со нејадењето. Јас ја оставам сама, лажичето и го подавам и она колку може да изеде од тоа можеш да замислиш. Пошто сегде завршува освен во уста. Па така тераме месец ипол. Има денови кога 200 работи ќе понудам ништо несака, ок стануваме од маса и тоа е тоа. Не се преоптоварувај и следи си го детето. Со сила да пикаш само поголем проблем ќе си направиш. Здравје од кога ќе седи постабилно можеш да ја оставаш сама, ете така да и подадеш лажиче или соодветно сервирано парченце. Не се секирај ако си е детето здраво и напредува.
    Да се едитирам, цица на 3-4 саати преку ден, тоа и е главна храна сеуште, 7ипол мес е.

На mjay.yyy, nevermet18 и Honny им се допаѓа ова.
  13. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    4.858
    https://instagram.com/majkatakata?igshid=YmMyMTA2M2Y=

На Honny му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2019
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    476
    @Viki2021 јас најтопло ти препорачувам да се зачлениш во групата за дохрана на фејсбук - Domace kasice za bebe. Девојката што ја води групата инаку е бебе нутриционист. И јас вака како тебе на почеток на дохрана бев збунета што и како и групава премногу ми помогна да ми станат јасни многу работи околу исхраната на бебињата (всушност се' што знам научив од оваа група). Колку и да викаме дека треба да се опуштиме, сепак многу е битно со што и како го храниме бебето во првата година во животот бидејќи тогаш се гради неговиот имунитет. А на гоогле може да се прочита се' ама битно е дали е релевантен изворот на статијата.
    Инаку, според новите истражувања теоретски се' може да се воведе од почеток на дохрана, значи не се одлагаат ни алергените, ама нема да воведеш прво грав на пример, затоа што тешко се вари, туку ќе воведеш тиквица, тиква и сл. Или нема да воведеш прво месо затоа што нели, со што би го комбинирала, туку ќе воведеш прво неколку зеленчуци, па потоа месото ќе го комбинираш со нив. Можеш и јагода од 6+ (ако е домашна или органска се разбира) ама јагоди се ставаат по малку и нема да имаш доволна количина за каша, па затоа прво се воведува јаболко, круша и сл. за да имаш основа. И да не редам други примери.
    Друго, често во темава читам зошто органско, зошто домашно да се дава па понатаму се' органско ли ќе јадело бебе. Сосема погрешен совет. Ако гледаме така, натаму детето ќе јаде и пици и тостови, па што не му ги дадеме од почеток тогаш. Ако некој нема пристап до органско или домашно и тоа е во ред, ќе купиш од маркет се разбира бидејќи бебето мора да јаде, ама затоа е и советот до една година за бебе се' да се лупи и да се готви и барем на кратко ако не му се знае потеклото.

На Viki2021, Maca Macka, nevermet18 и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.812
    Допаѓања:
    99.187
    Вчера ја носев на вакцина и педијатарката што ја прегледа, со нејзините совети стигна и до вечера на 6ипол месечно бебе(facepalm)
    А млеко, три пати по 150 било доволно:x
    Така со вечера детето немало да се буди:^)
    Еве мојата е само со доручек и пак не се буди, ептен ретко некогаш накај 4 сабајле.
    Ама јас педијатар ни сум слушала, ни ќе слушам за дохрана. Си терам и јас по советите од хрватската група, најмногу ми одговараат и најлогични ми се.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.595
    Допаѓања:
    2.574
    Кога би јадело 3 оброка мислиш дека ќе пие повеќе од 500мл млеко? Според групите што ги читам 1.5 до 2м треба да има простор меѓу воведување на секој оброк, така што до 3 оброка ќе има сигурно 8 до 9 м бебе зависност од тоа кога се почнало со дохрана. И да секој си го следи бебето и си одлучува според него и она што мисли дека е најдобро за него.

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.812
    Допаѓања:
    99.187
    Тогаш секако нема да пие повеќе, ама сеуште е многу рано за толку малку млеко и 3 цврсти оброци.

На Knizhevnik11 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    4.858
    Еве ние на 6 почнавме со цврста храна, она на прегледот на 7 месеци ми вика треба веќе да воведете вечера??? А јас на своја рака почнав пред некоја недела со втор оброк. Среќа па на форумов видов нема некој на 7 месеци со 3 оброци.

На Emy867 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.168
    Допаѓања:
    10.593
    Ќерка ми беше на 7 мес со три оброци ама почнавме на 5 мес со храна и е слаба многу. Ако напредува бебе, јас мислам нема потреба.

20. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    4.858
    Немаме проблем. Мислам дека они си имаат шема која си ја тераат, од 5 месеци да почне со јадење и на 7 да воведат 3 оброци. Е така се почувствував буквално, а не дека она индивидуално нешто нас не советуваше, туку као нема ти што да мислиш. А секое дете си е различно.

На IRBBB, Tea SK, Razvigorec и 1 друга личност им се допаѓа ова.