Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. joy1

joy1 Форумски идол

@brm_brm ленот мелен давај го,иначе нема ефект воопшто.

семки од тиква,сончоглед(не солен) ставам пола мала лажичка.Јас насабајле ги ставам со овошје.

Tiny Love, nevermet18 and brm_brm like this.
  2. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Мајка можеш и во овошни и во зеленчукови а највеќе мислам би одело со мафини и домашно лепче. Е сега за количината по малку,содржат доста протеини а сончогледот масти така да почни со 2,3па зголемувај си

nevermet18 likes this.
  3. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Pishav ama izbrisav...nema logika veke da se nadmudruvam, druga beshe poentata ama aj...ke se povlecam, dobra nokj

4. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Немам идеја.
    Друго се ми е дадено скоро.
    Па да пробам и ова.
    И јатките не ми се воведени де.
    На почетокот некако многу се потресував, шо да дадам денес, шо утре. А сега периодов немам дадено ништо ново.

Јајце од прпелица давате после годинка?
    По едно дневно така? Ако дадам од прпелица, тогаш кокошкино не?
    По колку се даваат?

Знам читав за путер од јатки, каков давате?

5. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

А какао од кога се почнува ?
    И ако има некој слика од кое да земам.
    Во ДМ Бугарија има некако многу работи кои мислам во нашиот ги нема. А и поефтинко е.
    Па сакам да се набалирам со такви работи. На био производи мислам а и на кутии храни, тие житни митни што се :D

6. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Над 1 година.
    Јас користам од тоа на ДМ, баш сега е акција.
    20220729_002221.jpg

Knizhevnik11 and Bubce38 like this.
  7. Mantub

Mantub Форумски идол

Мајка, знаеме која ти беше поентата.
    Не дека си имала лоша намера.
    Верувај те разбираме.
    Само тоа не значи дека е во ред да се пишуваат такви работи.
    Затоа е и корегирањето.
    Невино звучи, ама во суштина е навредливо да се рече моето бебе е чекано со години затоа толку се стресувам.
    И во темите за царски рез истото се пишува - моето ќе го родам со царски пошто чекано е со години.
    Божем тие мајки што забременале одма, им е гајле и да им умре бебето на пораѓај, што има веза ќе направат друго.
    Така и ова, како што ти си се насекирала што си му дала лук на твоето, и мајка што го родила без инвитро, да му даде лук, исто ќе се насекира ко тебе.
    Зошто кога ќе си го родиш детето, мајчинскиот инстинкт, љубовта и грижата не зависат ама ич од тоа како си го направила и како си го родила.
    Невкусна реченица е и затоа те поправија членките, а не дека си имала лоша намера.

8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Јас гледам само една поента: ако детето е направено од прва и ако уште е случајно, тогаш не се стресираат родителите. Ама ако е со ин витро тогаш е лигитимно да се стресираш за се околу детето.
    Ние од едно свршување што имаме деца ги оставаме на буниште. ;)

Viki2021, Asher, lovely91 and 2 others like this.
  9. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Ne bese mojot komentar takov procitajte go uste ednas rekov deka KAJ MENE stravot doaga od dolgogodisnite stravovi i iscekuvanja za ova bebe moze da sum go dobila od odma nemalo tolku godini da nasobiram vo sebe stravovi i ke sum bila polabava, jas dva pati napisav deka ima majki koj shto isto ke cekaat dolgi godini i nemaat gajle skroz labavi se a ima majki shto od prva ke dobijat dete pa se beter od mene potreseni i isplaseni...aman te bre luge si kazav mene od kade mi doaga stravot, shto vi e tolku bolna temata ivf??? Rekov nema da se objasnuvam i pak pisav ama sega e stvarno dovolno.

elimkd likes this.
  10. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Strasno!!! Citam i ne mi se veruva deka srvarno ova sedna i go napisa, ubav den ti posakuvam

Passionfruit, elimkd and DejziSk like this.
  11. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Знам дека мислењава ќе бидат отсранети ама уште еднаш ќе пишам....
    Јас ја разбирам мајката. Може само не се искажа убаво. Сепак, стресот, лечењето,маката, желбата, падови и станувања за бебе се трнлив пат. Имам блиска особа во фамилија. И разбирам дека и на влакно ќе се плаши.
    Не дека ние другите не се плашиме, него ете на некој полесен начин сме стигнале до целта, Господова работа можеби, без да осетиме црни сценарија.
    Не рекле за џабе стари, кој еднаш ќе се изгори на млекото, после ќе дува и на јогуртот.

12. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Fala bogu nekoj me razbra, toa sakav da kazam samo sakav da spodelam od kade stravot, panikite i merenje do gramovi e KAJ MENE pricinata...moze nekoj takov strav ke si nabie ako deteto se podzadavi od hrana ili padne i sega shto treba jas da napisam 10 komentari kako ,,e dobro de padnalo, nashite ne li pagjaat, tvoeto sto padna ti poveke li se grizis otkolku moeto koga bi padnalo? Mora li da naglasis deka ti e strav samo da odi oti veke ednas padnalo??? E taka nekako mu dojde ova ama ne e bitno ja otruvme temata, da mi pisea site vaka koga prasav toj li e orizot kaj ke ni bese krajot od dobrina i humanost. Pozz do site i blagodaram majka shto ja razbra poentata, sega otvorivme rabota pa neka brisat administratorite, se izvinuvam nekoj ako navrediv i vetuvam deka sleden pat nema da se objasnuvam

Passionfruit, Mom's_life and elimkd like this.
  13. Te@

Te@ Истакнат член

Колку долго ја варите палента? На упатството пишува 20 мин но мене уште првите 5 мин ми делуваше готова и ја добив посакуваната густина.. сепак да си варам по 20 мин како што пишува? Искуства?

Viki2021 likes this.
  14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

И мене не ми се верува кога во секоја прилика спомнувате дека сте со ин витро во насока дека сте позагрижени родители.
    Сте поминале борба ама сега имате дете. И не го сакаш ти твоето повеќе од јас моето, само затоа што јас останав бремена лесно. И јас паничам се плашам и го гледам како капка вода на дланка.

Mantub, lovely91, joy1 and 1 other person like this.
  15. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Jas dali i 5 minuti, stavam voda pr 2 fildzancinja i koga e onaka pred zovrivanje ke stavam 1 fildzan palenta i mesham, za pomalku od 5 min veke e zgusnata, neznam kako bi bilo 20 min da se vari toa ke bide spored mene pregusto kako kacamak duri ke dojde, shtoznam jas samo ednas svariv zavcera i ne sum mnogu iskusna za da kazam ama jas taka ja svariv za 5 min, isto i za nas tolku ja varam

Te@ likes this.
  16. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Prv pat go kazav toa, ama eve nema da se povtori oti epten se isponavredivte, ako jas se osekjam kako najmajka nema mislenje od chlenka shto moze da dopre do mene i da me napravi da se osekjam pomalku majka! Aj sega najubav den posakuvam i stvarno e dovolno

17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Ти прв пат ама други го кажале триста пати пред тебе. Не знам зошто мора да се каже дека е со ин витро? Повредно е?
    Да не ги спомнувам тие што имаат две три деца, ги штанцаат од кеиф а не љубов.
    Мене никој не може да направи да се чувствувам како помалку мајка или немајка! Тоа не ти дава право на тебе и сите останати да трљате од нос дека децата со ин витро чекани со години се подобро гледани, повеќе сакани, повеќе им се потресувате итн.

lovely91 likes this.
  18. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Skroz ja utna temata majka ama aj ne sum oseba shto se natega taka da uzivaj i sekoe dobro

19. Emy867

Emy867 Форумски идол

Една мала лажица палента, во 100мл ладна вода за да не се згрутчи.

Te@ likes this.
  20. Mucika

Mucika Популарен член

Гриз и брашно што е разликата? :$ Односно гриз од спелта и брашно од спелта пример исто е или не? :) За во рецепт ми треба не за воведување.