Совет до мајки на кои бебињата ќе им одат во јасли. Воведувајте се побрзо зашто се им даваат во градинка, и јајце и млеко кравјо, зелка, грав, чоколадно млеко, сирење, пилешко, којзнае од каде купено, овошни сокови..... 2 недели во градинка, вчера јадела и зелка салата и овошен сок некој, којзнае каков им даваат, тиквици со господ знае од каде пилешко завчера... Додека е дома се по протоколи тераме, во градинка, бутааааај...
Твоето нели имаше реакција од белка? Им кажа таму? Иначе буквално се им даваат ако не им кажеш дека нешто не смее. Јадат исто што и поголемите деца, само пасирано
Им кажав, ми рекоа гледај го менито, кога ќе има јајаце, спакувај и каша од дома. А менито можат кога сакаат да го сменат, вчера место грав, леќа им дале. Па секој ден ја праќам со каша во торба.
Ги гриза. Некои деца јадат смоки или бисквити, овој мојот душа дава за бадемчиња. Ама 6 запчиња има. Ја немам давано така овес и јогурт, првпат слушам. Овесот за мене си го праам со малку вода, чија, путер од кикирики и крем/какао/мед плус овошје. Ама и така не ми е убав, само го голтам и мижам вака А на него па само во палачинки и мафини му го ставам.
За палентата мене ми кажаа за да не се прави грутки да ја ставам во ладна вода, па заедно да заврие. Без путер, без зејтин, без ништо. Само уште не сум пробала.
Значи до начинот е а не до палентата? Јас еве земам од оваа на втора слика што е ама ја готвам по упатството за неколку минути
Овесната што ја давам е варена само со вода, додавам банана, какао и путер од јатки. Некогаш место банана ставам сируп од урма. Сите дома ги сакаме овие комбинации. Моето е 20м и уште ми е страв да му дадам цели јаткасти да грицка. Или путер или мелени давам.
@Tea SK Во житни каши со овошје, во мафини, можи и со пасирана банана и какао. Исто и Tiny Love како што кажа правам и јас таква овесна каша со врела вода, путер од јатки, банана, сируп од урми. Плус можиш да додаваш мелени семки од тиква, кокос, какао. Ако мачкаш на леб измешај на страна од путерот со малку од сирупот од урма па намачкај. Од цели јатки најпрво пробај со индиски, најмеки се.
Мајка и овошје се вариш? Нема потреба, тоа се прави само првиот месец дур почне бебето со дохрана, после тоа не се вари ништо, се дава свежо овошје, само зеленчукот секогаш се вари за бебиња. Поздрав и опуштено малку мами
Не го мелам јас, бидејќи од старт јадеше пасирано. Инаку сооднос 1:2 овес/вода. Го варам кратко колку да пушти лига, да се згусне малку.
И јас така јадам овесни, со јогурт и семиња. Ќе пробам со путер со кикирики со вода Знае мали уште од сега што е убаво си крка бадемчиња, паметно дете
И јас пробав повеќе паленти и сите ми се поубави од онаа Био од ДМ за бебиња што е. Ептен ми е зрнеста некако и колку и да ја блендирам пак има зрнциња и гледам бебе не ги обожава баш во уста. Ама ај демек Био е па ја употребувам иначе за мене најдобра е на Дивела и на Др. Еткер, и јас ги правам за 3-5 мин, ставам во ладна вода,малку сол и мм (ова за мене) за бебе без ништо ја правам и самоја блендирам за да биде помека
И мене не ме бендиса био од дм, неблендирана ја исповраќа, денес кус кус исто го исповраќа. Само мазно сака. Земав на дивела поситна ми се чини, не сум ја уште провала.
Ti blagodaram majka, bas denes toa si mislev do koga ke varam, se mi e strav da ne ima problemi so stomaceto ama izgleda edinstvena sum shto vari ovosje pa red e da prestanam moze posvezo poslatkicko ke i bide taka, vaka nekako kako kompot se e so ist vkus pocna da pluka veke da nesaka da jade moze da promenam malku. Ti blagodaram majka na ubaviot sovet bas mi dojde kako kec na desetka oti mislev ovie 2 dena dali seuste da varam. Ima nekoe ovosje shto sepak e podobro da se svari ili niedno ama bas niedno? Ako nema takvo togas od utre varam samo zelencuk i bas ke mi se olesni. Tuka nekade ni se bebinjata izgleda, dali imate vovedeno vecera i od koga? So shto da pocnam od prilika i vo kolku h da bide dadena...sega pa tuka zaglaviv so vecerata. Blagodaram majka