И мене така ми кажаа и јас давам свежо овошје цело време, освен првиот месец, мислам дека така и највеќе има бенефит од витамини и вкус
Уште едно прашање, како замрзнувате овошје (јаболки, круши, сливи, праски, кајсии...) се лупите и вадите семе па замрзнувате или?
Јаболки немаш потреба да замрзнуваш, има цела година. Сливи и кајсии исмиени, исушени, исчистени од коски и во кеси замрзнав. Сега уште праски и нектарини ќе смрзнам. Не им вадам лушпа.
Прочитав, наназад но само за сливи и кајсии, мене ми беше прашањето општо за сите овошја, сепак ти благодарам. Благодарам на одговорот мајка.
Majki shto e ova? Kako se vika, kakov vkus ima i dali go davate cesto i so shto? Ovde go ima vo sekoja prodavnica i luge mnooogu go kupivaat a slaba sum so francuskiot pa nemozam da se raaprasam, kupiv kasicka ovosna a oni vnatre, shto znaci odi i so ovosje a mene mi lici za so zelencuk. Ako nekoja go koristi neka me educira malku ako ne i e teshko
Кечап Со тестенини, житарки, зеленчукови каши, месо. Јас дури и замрзнав. Зависи што зеленчук имаш воведено, пример ставам патлиџан, морков, кромид, лук, последно и пиперка и магдонос ставив, варам/динстам блендирам и по потреба користам каде што ми треба. И за нас го користам.
Blagodaram majka, bas ke go probam utre da vidam kako ke bide, ke stavam 30gr pa valjda nema da e premnogu
Majki, da me prosvetlite Sto e razlikata megu kutiite so zitarki (na hipp, holle) primer proso, oriz, pcenka, itn so obicno proso, oriz, pcenka? Kutiite se griz taka? Za voveduvanje seedno e sto ke dadam, ili?
I pokraj toa sto se so mleko? Se pravat so voda ama ima mleko vo prav vo niv. Mozam so ovojse da gi pomesam taka?
Немам појма дали има млеко во нив. Јас со вода ги давам секогаш. На Хип мултигреин го давам со овошје (шумско или вишни), а оризот обично со спанаќ, кисело млеко, морковче, брокула, авокадо... Други такви мелени немам давано. Овес му давам обичен (или сама му го мелам или цело), обично во палачинки или мафини, а читам тука дека прават и овесни каши со јогурт и овошје. Просо со кисело млеко само имам давано. Пченка му давам само преку пченкарно брашно во проја или цели зрна варени. Гриз имам давано пченичен, со овошје (јаболко, круша).
Можеш Јас ги давам и со овошје и со зеленчук, оризот од кутија на пример го давам со зеленчук и месо . Мада оризот на холле мислам без млеко во прав е во составот.
Нормално е кога се почнува со вкусови бебе само да си брмчи на лажичката и да не сака да проба ништо? Ако нешто влезе во уста да го исплука? Не знам но јас си замислував дека ќе јаде 2,3 полни лажички од кашичките Си мислев ќе се настрви само, а нели малецко за почеток повеќе да му давам Додуша, уште 2 недели ни рекоа да почекаме, да направи 5 полни и да почнеме тогаш, но пусти мерак бебе да јаде морав порано да пробам, дека кога ќе наполни 5 ќе одиме на одмор па ќе треба пак да одложам Утешете ме дека е нормално