Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

@Bubamaricka
    Јас баш вчера дадов свежа 7м е мојата. За тоа дека пецкала свежа искрено прв пат слушам, ама па без проблем си ја изеде, и се допадна баш, а не е нешто по благите кашички, ниту пак по јадењето воопшто.
    Исто и јас имам во двор кај моите и не би ја варела.

Bubamaricka likes this.
  2. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Едно прашање. Мисиркини медаљони е исто што и мисиркин стек, може да купам на перутнина птуј медаљони или стек мисиркин да барам, или исто е?

3. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Медаљоните се малку потврди од филето, ама можеш да дадеш.

Knizhevnik11 likes this.
  4. girl__20

girl__20 Популарен член

Од каде купувате пилешко месо? Од која фирма?

5. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Majki, kakov oriz dadovte za voveduvanje?

6. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

На почеток давав инстант од Hipp, потоа продолжив од истиот што јадеме и ние.

7. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Bidejki sakam za rucek da go dadam so zelencuk, moze so voda da se napravi taka? Za instant orizot mi e muabetot l.

8. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Да, да може. Скоро секогаш го правев со вода. Само не прави цела доза како што пишува на кутијата, направи помалку.

9. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Super, fala majka :inlove:

10. Knizhevnik11

Инстант на Холе. Ставам во мала тегличка 4м лажички ориз и додавам вода на 50° додека не добијам текстура каква што сакам, потоа додавам зеленчук и месо сега веќе.

DejziSk and nevermet18 like this.
  11. BlackSwan7

BlackSwan7 Истакнат член

Здраво на сите. Син ми има 1 година. Сеуште немам воведено јаткасти плодови, урми, леб, грав, аронија, брусница, макарони. Ме интересира од каде ги набавувате овие намирници и како ги приготвувате? Исто ме интересира каква сол за почеток давате? Фала.

Last edited: Aug 8, 2022
  12. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Јаткасти земам несолени и ги мелам или путер од јатки без додаден сол и шеќери. Урми свежи или суви, но без додаден шеќер или конзерванси. Леб најчесто давам интегрален, тој што го користиме и ние. Макарони истите што ги користиме. Грав правам како за нас, со тоа што варам без сол, па вадам количина за него и нашето го посолувам. Аронија свежа имав замрзнато, кога го потрошив тоа користам од маркет замрзната.

BlackSwan7 and Tea SK like this.
  13. Tea SK

Tea SK Популарен член

Јаткасти воведувам преку путери. Сите намирници, што ги јаде ќерка ми, се истите што ги јадеме ние и ги купувам дел од Тинекс, дел од Веро, дел од Кам. Сол сега почнав минимално, хималајска, таква користиме и ние. За една недела ќе е година.

Anaroz1, BlackSwan7 and Tiny Love like this.
  14. Butterfly08

Butterfly08 Истакнат член

Мајки ориз и палента како дадовте прв пат?

15. Knizhevnik11

Ориз инстант на Холе со веќе воведени зеленчуци, палента со веќе воведено овошје.

16. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Мајки не знаев кај да го поставам прашањето, па тука да си ја пишам маката :D
    Дома си има најнормален распоред со оброците како сите, ужинки нема секој ден, зависи од денот. 11 месеци е за некој ден и АД пие само сабајле и навечер (некогаш го прескокнува).
    Ме буни работава за во градинка, во државава кај што живееме имаат различен распоред од кај нас и кога го праќам во градинка се си мислам изгладнет е. (facepalm)
    Пред да оди кога ќе стане пие 200мл. АД, таму во 09:30 јадат овошје, во 11:30-12:00 јаде парче леб со некој намаз и потоа околу 15:00 имаат ужинка, најчесто е една бисквита бебешка плус чај, во 17:30 го зимам и е скроз гладен па одма му давам зеленчукова каша готова. Ние вечераме околу 18:30 и до тогаш нема шанси да чека, а сакам да јадеме заедно. Да не му е на подрек ама си јаде убаво и го мислам цело време.
    Сакав да предложам да му праќам од дома барем побогата ужинка:D ама си викам да не се правам јас најпаметна :D или да му праќам АД да пие за време на ужинката, да му држи ситост па да можеме заедно да вечераме. :wasntme:

17. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Како бе така цел ден на овошје и бисквита ги држат децата? :o Ич да не се уструќаваш да си прашаш да праќаш јадење за детето, ја не би ѝм ќутела па кај сака нека се наоѓа градинката и кои сака нека се, подлажано со бисквита не би го оставила.

Knizhevnik11 likes this.
  18. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Таков и е редот, не само во оваа градинка туку општо. Главниот оброк им е навечер, наместо кај нас ручек. Поголемите деца имаат само 2 парчиња леб наместо едно на помалите :D
    До сега одеше по 2 дена само и си викав ај не е единствен на таа возраст таму сите така јадат, ми беше срам да не помислат дека сум забегана малце искрено :D Ама наскоро почнува со одење по цела недела и морам да превземам нешто.
    Со овој распоред не знам ни што да му праќам од дома, изгледа пак овошје ќе треба нешто, наместо бисквитата :D

19. Sunshine*baby

Sunshine*baby Истакнат член

Пробав да најдам на search...И пак не можев да се снајдам, само повеќе се збркав... Од листата што ја имаме за воведување вкусови, дадов се од овошје и зеленчук што е од 4 до 6 месеци и ми остана ориз, просо и палента. Ве молам да ми напишете за овие три работи од каде земате, дали ги воведувате исто како овошјето и зеленчукот по три дена и колку пати неделно потоа се даваат? Имаме само доручек воведено и ќе полниме 6 месеци за недела дена.

20. Knizhevnik11

Ориз инстант на Холе, палента земав од дм ама многу е крупна па сменив на дивела, просо од сам старт на бако од стокомак давам, такво и ние јадеме, лупено да е треба. Оризот го правам 4м лажички и додавам вода на 50°, просото го киснам одвечер 1л просо, утре го варам во друга вода 20мин, палентата 3м лажици во околу 100мл вода го варам. Давав по 2 дена на почеток наутро заедно со веќе воведено овошје.
    Веќе имам воведено 7,8 житарки и секој ден давам различна.

Butterfly08 and Jordanovska-K like this.