Јас па ќе прашував од кога може грашок, значи може од 8ми месец? Денеска прв пат му дадов телешко месо, е сега дали да му го давам 3 дена по ред како секоја нова намирница? Да не му дојде многу??
Zdravo Mami, od denes sakam da vovedam gluten pa ke moze li da mi kazete so sto e najdobro da pocnam? Plus sakam da pocnam da stavam i pp malku kromid i luk vo kasickite, da ne sme rano? 7 mes i 10 dena sme
мајки прво мисиркино месо давате или телешко? и дали домашно, или купена кашичка? незнам дали ке можам убаво да го изблендирам сама, а гледам има многу кашички со мисиркино и телешко месо.. и една кашичка од 190 грама на 2пати, многу е цела нели? за неколку дена ке наполниме 7 месеци, затоа прашувам. а останатите 3-4 дена да давам зеленчук без месо? може кисели млеко?
Jas pocnav so telesko pa podocna so misirkino.vo blender super iskaca, misirkinoto e po meko taka da nemaj gajle.inaku jas se doma prigotvuvam.pred nekj den otidovme na gosti i vikam aj ke kupam edna gotova kasicka na hipp za tamo.ne mi ja sakase.ova vtor pat me odbiva, kupecki nejke samo domasni
@joy1 имаш ли табела со намиρници κои се воведуваат κај бебиња по κоја се водиш? Аκо имаш те молам да ја споделиш. Благодаρам од напρед!
Последно читав дека глутенот треба да се воведи од 4 ти до 7 месец . Според најновите истражувања најдобро било тогаш оти пред или по таа возраст ако се воведи можело да се јави нетолеранција... За месото читав дека може да се воведи од 6ти месец по јаболкото, крушата, морковот, тиквичката, компирот, бидејќи железото од месото многу побрзо и полесно се апсорбирало отколку железото од зеленчукот. Зелениот зеленчук освен железо содржи и нитрати кои се канцерогени, така да било поубаво покасно да се воведат. Водата во која се вари зелениот зеленчук не се користи во кашичките, бидејќи содржи многу нитрати и треба да се варат со отворен поклопец. Ние дури сега одкако наполнивме 7 месеци ќе воведиме брокула, а месо воведовме порано.
За глутенот пред 7 месец е прерано.Па и со месо не би брзала.Некои бебиња до 6 месеци само цицаат. Полека што ги брзате толку се наеднаш да пробаат?
Не го брзам бебчето јас... Некои бебиња на наша возраст имаат пробано многу повеќе продукти....Сега 3 дена пред на наполни 7 месеци и воведов малку глутен и тоа почнавме со овес во кој најмалку го има... Инаку немаме пробано многу продукти. Од овошје: јаболко, круша, праска, кајсија, банана Зеленчук: морков, компир, тиквичка Житарици:ориз,просо,пченка и овес и телешко месо
Моето бебе е 6 и пол месеци. Овошје и зеленчуκ и оρиз има пρобано и јаде по еден обρоκ. Јас се водам по бебе готвач, а таму пишува деκа κρомид е 6+ и јас последниве неκолκу дена му ставам во κашичκите. А ти погоρе велиш деκа е ρано. Па би саκала да знам κаκо знаеш што κаκо оди. Не ми останува многу вρеме за фоρумот.
Кромидот го сметам за зеленчук кој потешко се вари во бебешкиот организам затоа не би го дала пред 7 ми месец
јас ставив сосема малку кромид во кашичката со морков и компир, ама не го јадат, зеленчукот многу малку, а во овошје се дават во овошјето ставам ориз, мелен, палента, киноа, амарант, просо, за да јадат и житарки и не им смета, многу ги сакаат, а со зеленчук не. Уште имаме само по 1 оброк и затоа не форсирам зеленчук, давам овошје секој ден со различна житарка. планирам да наполниме 7 да воведам втор оброк, и месо, овошјето ке остане наутро, а попладне месо со зеленчук, може и по малку кисело млеко. А за глутен мислам дека е рано, планирам да го воведам на почеток на 8 месец со овесни снегулки, па после гриз...
Па дај му 2-3 лажички чисто да видиш реакција. Па нареден ден зголеми или помешај со зеленчук или палента
Ако можеш, избегни во истиот оброк да имаш и месо и кисело млеко, железото од месото слабо ќе се ресорбира во организмот.
сакав да кажам дека во 7 месец ке воведам и кисело млеко, не заедно со месото, во деновите кога нема да давам месо ке дадам кисело млеко...
Не мораш толку да се ограничуваш, доволно е да не биде во истиот оброк. И онака девојките пијат млеко, не можеш сосема да ги раздвоиш деновите, плус скоро и со жолчка ќе почнеш, таа треба да не биде ист ден со месото.
@darcy колку време ја вариш спелтата и колку ставаш? Мене некако многу тврда ми е и тешко ми се блендираше. Дури синоќа ја оставив и во топла вода, ама пак исто.