Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.242
    За да има повеќе време во денот, и за јадење и за играње. :D
    Морам да признаам дека ти љубоморам. :rofl: Моево си легнува после 10 и пол обавезно, станува најдоцна во 8. Еве го дури сега почна да дремнува денски по два пати, до пред 2 недели стандард спиеше само еднаш после пладне. Цел ден ваква сум од трчање, за и додека јаде го бркам низ куќа. :whew:

На Knizhevnik11 и unearthlysarah им се допаѓа ова.
  2. Butterfly15

Butterfly15 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    2.620
    Помош за мајка со бебе што не сака ништо да јаде. 6 месеци сме, уште од 5 почнавме со каши по малку, многу малку јадеше, сега почна ич да не сака ништо. Му правам грис, палента со овошје, со зеленчук, само овошје блендирано, само зеленчук, ништо не сака. Пробав и цврста храна си велам можеби не сака каши, не бре никако. Единствено што јадеше, купечка каша од круша. Навечер почна да ми станува на секој 2 часа за млеко, бидејќи е гладно. Не знам што да правам веќе.

3. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    И јас исто мислам дека на секои 2ч го ранам.. сега сметај 12ч буден ако е, еве го мојот распоред чисто како идеа, подобро би било да заспива порано и порано да се буди да ама ако ви одговара вака и ако си спие супер..
    Нас распоредот ни е вака ( дури и малце млеко имаме некако ама толку ни препорача педијатар, а и повеќе нема да ги испие)
    7 се буди - млеко 135мл
    9 доручек
    10-12 дремка
    12 млеко 135мл
    14 ручек
    15-16/17 дремка
    17:30 вечера
    19:30 млеко за заспивање 150мл иако не ги пие цели.
    Станува некогаш во 5 за млеко ама макс 100пие колку и да му направиме
    (8+++ сме :))

На Dormir, unearthlysarah, Jordanovska-K и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Мене ми одговара што се буди покасно пошто од дома работам и почнувам во 7 па користам 3 саати непрекинато работење. Можда попаметно ми е да му ги скратам денските дремки.
    Иначе моево до пред месец ипол немаше денска дремка подолга од 40 минути, така да :D И уште не го бркам, нит лази нит оди. И пренервозен е ако го будам...

На IRBBB, Speechless и nevermet18 им се допаѓа ова.
  5. unearthlysarah

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Ни пдговара вака сега додека е лето па да може да се сврти некое кругче навечер. Кога беше поладно, во 9/9ипол го заспивав и се будеше сабајле во 8/8ипол ама тогаш имаше само 1 оброк. Сеа треба дљ ги натискам 3 :rofl: Ај како ќе заладува постепено ќе го враќам по стара шема па ќе видиме како ќе оди. Фала :hug:

На nevermet18, Knizhevnik11 и Speechless им се допаѓа ова.
  6. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.665
    Можеш да пробаш 200мл ад после прва дремка да ги намалиш/скратиш и ручек да поместиш порано.
    Ако си функционирате вие до покасно и ви одговара бебе да спие покасно, да си тераш така. Саатите се тие. И во 7 да го будиш, во 19 ќе ти заспива и пак исто време за распоред имаш.

На Speechless и unearthlysarah им се допаѓа ова.
  7. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.031
    Допаѓања:
    4.881
    Јас мислам дека не е страшно ако некогаш не изеде 3 оброци. Гладен сигурно не е. И нас кога ќе ни се изремети шема на спиење не јаде 2 пати, едноставно невозможно е да го вметнам тој ден и тоа е тоа. Сега треба по 3 оброци да почне, искрено не знам кај ќе ги вметнам 3... 8 месеци е.
    Кај мене е проблем што сум пробала доручекот пред прва дремка да го дадам, несака и несака. Ај си викам ќе смени.

На nevermet18 и unearthlysarah им се допаѓа ова.
  8. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.415
    Допаѓања:
    5.672
    ние сме по истава шема, само на доење и вечерата ја ја давам покасно сеа ме замисли :?:

9. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.415
    Допаѓања:
    5.672
    надвор од темава, те читам и се чудам како спие волку :rofl: мојата откако е родена најкасно има станато во 8 ипол некогаш кога ќе и се згреши, 2 дремки ? што е тоа? спиење по 2 саати? :rofl: пред некој ден прв пат ми преспа 3 саати преку ден, влегов 5 пати да ја проверам дали диши :?:
    ти си наспана мама, јас ти љубоморам исто :rofl: иначе не знам мислам не би ја будела ако спие...
    мислам дека не е ништо страшно и само два оброци да има, не е гладно сигурно, а можеш да пробаш порано ручек да даваш после првата дремка место млеко, чисто како предлог и да го поместиш ручекот порано

На Jordanovska-K, nevermet18 и unearthlysarah им се допаѓа ова.
  10. unearthlysarah

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Па и јас исто мислам, исто ќе ми се фати. Можда тоа млеко после првата дремка да е ручек, а милилитрите да ги поделам во другите шишиња што ги пие, не знам. :?:
    Не само што не е гладен, туку имам чувство како да го прејадувам така. И нејќам да му е тешко на стомакот. Башка 11кг и нешто е, не се додржува :D И ја мислев пред да почнам со вечера кај ќе ја вметнам и еве, уште не знам. Ај ќе скратат уште малце на дремки и спиење пак па ќе јадат.
    Кога и да тргнам да пишам нешто за неговово спиење, срам ме фаќа жими се, пошто знам скоро сите со какви проблеми со спиење се соочуваат. Си викам звучам претенциозна и се пренамагам, како да сакам да се пофалам, и глеам да одбегнувам (facepalm) Ама морав да прашам за идеја некоја. Наспана сум стварно, не можам да се пожалам, еден период си увртев у глава дека има некаков здравствен проблем. И сеа се случува спие 2ипол саати и со мм коментираме до коа ќе спие детево ај да го будиме. И го будиме. Ваљда така се погодило, што знам.
    Ова ќе.го пробам уште денес, место тоа млеко после прва дремка да дадам ручек па да видиме како ќе иде. :hug:

На LadyD, IRBBB, Jordanovska-K и 3 други им се допаѓа ова.
  11. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.428
    Допаѓања:
    32.156
    Ај некој мене да ме оправи со вечерата ако може. Беба заспива околу 9, кога најкасно да и дадам вечера за да не и е тешко на мешко?
    Како што јаде со молење, треба преку ден само на оброци да е а навечер само млеко. Ама па премала е за само едно млеко дневно. Не знам што да и правам (facepalm) 8+ е, преку ден ако не и се спие може да се излаже да испие 200мл ад, ама ако и се спие тогаш кратиме од оброк. Ред никаков. И сеа? :?:

12. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    487
    Mene pedijatarot mi rece demek vecera 3h pred spienje. Sekoe dete e razlicno ama grubo zemeno najverojatno toa e ‘praviloto’.

13. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    487
    Nego nekoja majka da dade sovet kako bebe da zasaka zelencukovi kasi? :D
    Po preporaka na pedijatarot pocnavme so ovosje i so toa nema problem (zasega) ama zelencukot… Pa toa se nagoni na povrakanje :D

14. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.242
    Со сладок компир си пробала?

На DejziSk и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  15. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    487
    Sum probala da, so molenje ke izede ~60gr. Se nadevam i treba vreme da se navikne i prifati :D

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.242
    Многу лесно си ствараат навики децата, не се секирај. Моето па ако јадеше на почетокот... Сега па ич не јаде, да надокнаде.
    Пробај замешувај со житарки, да проба нови вкусови, нешто можеби ќе бендиса... Битно откажување нема.

На DejziSk, Jordanovska-K и Knizhevnik11 им се допаѓа ова.
  17. greenday

greenday Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    421
    Мамички help! Синко ќе прави 4 месеци, пие на секој 3 часа по 150 мл млеко (и ноќе исто). Во последната недела ми станува и бара храна на 2 и пол часа, гладен прегладен. Се мислам да му вметнам малце оризово брашно во млекото пред спиење. Што мислите вие? И онака пие повеќе од препорачаната доза на млеко. Фала!

18. unearthlysarah

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Не. Не е гладен прегладен туку баш тогаш е 4ти скок во развој и има регресија на спиење. Пробај презаспивај го со цуцла ако има прифатено или подели ја милилитражата - наместо 150мл (што е уствари 175мл) дај му 100 (90мл + 3 дозерки).

На Speechless, greenday, Tiny Love и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.173
    Допаѓања:
    10.606
    Јас на мојава и давам вечера 45 мин пред спиење никогаш не и било тешко на стомачето, а лапа количински многу. Само гледај нешто полесно да е за вечера.

На nevermet18 и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  20. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.736
    Допаѓања:
    40.145
    Да ставеш маслиново масло, кромид,лук за вкус малце?

На DejziSk и Jordanovska-K им се допаѓа ова.