Смоква на 7м свежа, само внатрешниот дел со житарка и било кое овошје во комбинација ми одговара мене затоа што е блага. Аронија по 12м по 2-3 најмногу во оброк.
А смоква мрзните, како? Дури од Србија ни пратија, се непрскано само за бебе. И ако биде нејадач, џабе фрижидери што полнам
Зошто? Јас тука на форумот прочитав дека смоквата пецкала па затоа не се давала пред година. Ама баш читав, пребарував и никаде не сретнав нешто такво. А и мојата не е некој јадач, па овошни каши веќе ич. Ама еве кога давам смоква па нешто не се буни, па си викам веројатно не ја пецка . Мојата е со егзема и со веќе докажана алергија на млеко и јајца па пребарував и за алергија на смоква и секаде пишуваше дека е редок алерген.
Јас го пишав за пецкањето на јазичето. И не да не се дава пред година заради тоа, туку кратко да се обари на пареа. Ништо поврзано со алергија, туку само пецкање, па за да се избегне непријатноста доколку се јави, кратка термичка обработка.
Имам домашна аронија и незнаев што да и правам, уште малку за свежа не исполнуваме ама ајде тоа е. Исто и смоквите ни стасаа во двор од нив ќе дадам
Еее за 2-3 недели штом е работата јас би дала свежа да проба и пред годинката. Ама па ти собери си ја и замрзни. А остави малку да стои на гранките и за недела две дади свежа. Нашата е покасна , ама нас ептен ни е рано, па ќе ја замрзнам и јас
Туку вие што давате домашно зајачко да ми кажете Од цело зајче може месото или само од одредени делови ? И иста грамажа се дава како и телешкото и она од петле ?
Jas vcera dadov, 9 ipol meseci sme, ke dadev i porano ama nekako ne najdov ubavi da kupam i duri sega dojde redot, zemav dve, go izlupiv toa zelenoto ostana samo beloto, vo aparatot na parea gi staviv 15 min i potoa i gi dadov, gi lapna i dvete bez oko da i trepne, okolu 35gr bea dvete zaedno.