Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.596
    Допаѓања:
    2.577
    Откога наполни 5м, симни си ја бебе готвач апл се ќе ти се разјасни околу табелите за дохрана и има и многу рецепти

На Marija2007 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.738
    Допаѓања:
    17.704
    Мене не ми е јасно воведувањето на намирници. Пример по бебе готвач овес, телешко, пилешко е 8+, јас и давам овесна каша од бебилов 6+ е и ја приготвувам со вода и/или ад/мајчино, исто и оризот од хипп. Кашите со телешко и пилешко се 5+ и си јаде бебе и од нив. Доматот го пишува 10+, а каша со тестенини и домати е за 5+ и бебе јаде по пола тегла и повеќе. Сега тие намирници од готовите каши да ги сметам за воведени или како:^)
    Дома кога ќе правам сè да давам или са се водам по табели иако вака ми нема логика:|

На Jordanovska-K му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.211
    Допаѓања:
    5.769
    Ако веќе јадело намирница што ја има во готова каша нема да ја воведуваш по табела.
    Инаку повеќето мислам дека се водат по овие насоки.
    Мене ми се само орентационо, многу од вкусовите ги воведов порано ако им е сега сезона или некои подоцна од препорачаното. Новите насоки се и алергените да се даваат порано, т.е дека од старт може се да се дава освен мед, шеќер, сол.. тоа после година.

На Anaroz1, nevermet18, pamelche и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.216
    Иначе да не те бунат бројките на кашите, тоа 5+ не е за намирниците туку за текстурата на кашите…во 8+ или 12+ може да има парченца а 5+ се скроз мазни

На Jordanovska-K и pamelche им се допаѓа ова.
  5. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.216
    Од каде купувате чист путер од кикирики и лешници? Дали такви работи даваат по градинките? планирам за брзо да го пратам ама сме со историја на реакции плус атопичен дерматит и вакви алергени уште немам дадено а 19 месеци сме

@IRBBB @kostovaivana мамички ве имам читано дека давате путер од кикиритки? Од која фирма и каде да најдам?

6. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Од каде информацијата дека треба 120мл вода Макс? Леле мојата е 9++ пие по 400мл не можам шишето од раце да и го земам

7. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.596
    Допаѓања:
    2.577
    Од хрватскиве групи на фб. И мојов пиеше по 200мл ама многу било, ради електролитен баланс ми рекоа

8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.326
    Допаѓања:
    33.665
    Прво купував од crux и лешник и кикирики, сега само лешник од него, а кикирики мешам, и од кам му имам дадено.

На doubleinfinity му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.932
    Не даваат ни нешто со кикири, а пак со лешници нема шанси (скапи се :rofl:). Евентуално во менито над 2 години може да има во ужината, ама ете мојата е 5 години и до сега немало.
    Ама сепак твоето е големко и можеш да воведиш веќе.
    Јас и двете ги земам од дм.

На nevermet18 и doubleinfinity им се допаѓа ова.
  10. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.216
    Да да лешници се луксуз дефинитивно :wasntme: ми е страв некој смоки со кикиритки да не му даде иначе знам дека не му даваат да грицка сигурно :rofl:

Нешто совет, друго специфично да му е воведено пред да тргне? Пример моево сеуште ми дава реакција на какао, а знам во градинка даваат чоколино, нзн дали да пробам дома да дадам пак или да се маткам со потврди од доктор дека не смее

11. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.932
    :D Општо мислев, до сега немало во ништо лешници.
    Ако има изразена реакција на какао подобро извади потврда, ако не е изразена пробај да дадеш пак, месец за месец има разлика кај алергиите.

Најдобро следи ги мениата во градинката во која ќе оди зошто има разлика секаде.
    Еве пример кога мојата имаше 1 година имаа за ужина торта со бисквити и хопла пасирана :worried:, мед со овошје, попара со мед и млеко, чај со лимон и мед секој ден, пудинзи, овошни јогурти.

12. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.216
    Нема мени на страната иначе ќе си се подготвев…ќе морам изгледа до таму да одам да видам дали ќе ми го дадат…Фала на одговорот

13. Anculce

Anculce Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2021
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    91
    Zdravo koga dadovte zolcka kako ja podgotvuvate i so sto odi vo kombinacija i koga ke dadam ednas potoa koga mozam da dadam pak dali vasite bebenca na 7 meseci imaat dva obroka nie imame eden a pocnavme so vkusovi na 5 meseci

14. Passionfruit

Passionfruit Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2018
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    73
    Здраво ние сме 6++ сакам да воведам боранија па како ја комбинирате баш немам идеја:( и како успевате да ги натерате бебушките да пијат вода мојава ич не сака да пие пробав и чај и сокче ништо нејќе, едино со чашка некако пробувам и повеќе си игра плука него што пие:)

15. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    487
    Nanas_taste na instagram, odlicni im se puterite, so ceni ne se zabegani, a imaat i dosta izbor.

На doubleinfinity му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Боранија оди со ориз,морков,пиперка... Место ориз можеш компир. Јас ставам и домат и лукче ама подоцна почнав со домат од кај 8месеци.
    Вода на почеток давав од ракијена чаша после од кај 7месеци почна да пие од чаша со силиконско чевче.

Мајки кога воведувавте белка дававте и од жолчката или стриктно само белка?

На Passionfruit му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Sunshine*baby

Sunshine*baby Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2020
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    971
    Пак јас со моите прашања... На 4 ипол почнавме вкусови, на 6 со прв оброк, на 7 сакам да почнам со втор оброк... Сега колку што знам доручек е житарка и овошје, а ручек е зеленчук... Прашањето ми е дали месото да го воведувам во доручек, па потоа да го давам за ручек кога веќе ќе биде воведено, или директно да го воведувам со вториот оброк? Млечни производи кога ќе се воведат кога ги давате, за доручек или за ручек? Нов зеленчук да воведувам директно на ручек? Ве бомбардирав со прашања...се извинувам...

18. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.036
    Допаѓања:
    4.882
    Јас би почнала месец ипол до два од воведен прв оброк, со втор. Ако си е ок бебе.
    Житарка можеш да имаш и во 3те оброци, само не мешам скроб од житарка и од зеленчук во 1 оброк или тоа или тоа ставам. Нови намирници може и за ручек само да не е многу касно оброкот. Прв оброк давам околу 8ч, а втор оброк до кај 13ч.

На Knizhevnik11 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  19. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    5.678
    некој да сподели рецепт за проја?? почнавме со парчиња па сакам да и направам

20. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.242
    Морковче, пченкарно брашно, палента, јогурт, јајце и малку пециво. Сѐ отприлика ставам, не мерам точно. Ми излегува колку за двајцата да се најадеме. Пред некој ден пробав и со тиквичка, ама не му се допадна ни него, ни мене.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.