Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    5.678
    фала тии :))

2. FlowerPower

FlowerPower Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2011
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    289
    Како воведувате нов вкус, кога веќе имате доручек?За поголемиот му давав по некое лажиче половина час пред оброкот наутро. Е сега го немам тоа време наутро. Дали може пример да си појадува, а новиот вкус да му го дадам околу пладне?

3. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.441
    Допаѓања:
    32.275
    Да, јас така правам :)

На FlowerPower му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    6.139
    Како го комбинирате телешкото?
    Денес втор ден треба да го готвам, првиот пат го зготвив како компир манџа (мевце, компир, кромидче и лукче), ама сега ич не знам како да го искомбинирам. Тешки ми се јадењава со месо дека ја не ги јадам, па некако потешко ми иде логиката за комбинирање.

На LazaLaza му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.441
    Допаѓања:
    32.275
    Screenshot_2022-09-12-11-33-22-026_com.bebegotvach.jpg Screenshot_2022-09-12-11-33-13-046_com.bebegotvach.jpg Screenshot_2022-09-12-11-33-05-724_com.bebegotvach.jpg

На Speechless, Mucika, Arababy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.932
    Во било која зеленчукова каша можиш да додадеш телешко. Јас кога готвам за нас само во леќа и грав не додавам месо.
    Кога готвам ориз или компир освен морков додавам и спанаќ, блитва, брокула или тиквица. Исто така можиш со боранија или грашак.

На Jordanovska-K му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.932
    @brm_brm

Да пишам тука за да не бидам ептен оф топик во Мајчински. Еве неколку рецепти кои секако можиш да ги модифицираш и не мораш да се држиш баш до состојките и количините.
    За мафините немам конкретен рецепт затоа што што и да ставиш помалку или повеќе секогаш убаво испаѓаат. Се заедно ставам во блендер. Сум пробала без урми посуви излегуваат.

МАФИНИ
    ○2-3 јајца
    ○овесни снегулки 4-5 големи лажици (јас ги мелам во најобична мелница за кафе ја купив за оваа намена и за да мелам ленено семе)
    ○ кокосово масло 2-3 лажици
    ○ урми 8 (цели свежи неварени и нелупени)
    ○ пола прашак за пециво
    ○ какао една мала лажица
    ○ малку цимет, ѓумбир по желба за шмек :D

СОЛЕНИ исто само наместо кокосово-путер и наместо урми, какао-урда, јогурт

КОЛАЧИ Бисквити
    ○125гр путер
    ○ 3лажици мед или сируп од урми
    ○ 1 јајце
    ○ 225 гр брашно или овесни снегулки (15-17 полни лажици)
    ○ 2-3 лажици какао
    ○ малку цимет и ѓумбир по желба
    ○ за помеки можи и прашак за пециво
    Се меси тесто висина 3см и се печи на 180°С

СОЛЕНИ ПОГАЧИ
    ○ 8 лажици брашно или овесни
    ○ пола прашак за пециво
    ○ 2-3 јајца
    ○ путер
    ○ урда
    Смесата треба да биди густо-течна. Се истура со лажица на плех со хартија за печење.

На IRBBB, Jordanovska-K, nevermet18 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.036
    Допаѓања:
    4.882
    Јас направив едни проја мафини за нигде излегоа, па планирам овој да го пробам.
    Изматени 3 јајца со 3 чаши јогурт, 2 дл маслиново, 1 прашок за пециво (јас до сега све со сода правам), 2 шољи пченкарно брашно и 1 шоља пченично брашно. Се полева во тава обложена со мрсна хартија за печење, на 190 околу 35 мин. Ако даваш сусам може и сусам да ставиш. И од овој можеш мафини само 1/3 од дозава пример.

На le.soleil му/ѝ се допаѓа ова.
  9. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.242
    Многу е ова маслиново. Јас никакво масло не ставам ни во мафини, ни во палачинки, ни во проја, па супер ми излегуваат.

10. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.036
    Допаѓања:
    4.882
    А зошто не ставаш? Ај пушти ми рецепт за проја. Не најдов сите се вакви.
    Овој е од мала беба велики гурман, нутриционист е за бебиња. А и мм треба да се употребува.

11. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.242
    Не користам мерка искрено, сѐ ставам отприлика. 1 јајце, јогурт, пченкарно брашно, палента, пециво + урда и/или морков.
    Не знам зошто не ставам, не ми текнало. :D Ама и во друга храна скоро па воопшто не користам масло, и за него и за мене.

На Maca Macka и Mucika им се допаѓа ова.
  12. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.036
    Допаѓања:
    4.882
    Ај ќе го пробам и вака, да не случајно пропуштам некој рецепт:$. Ма да јас сигурно ќе ставам масло, ама пошто и мене во шоља многу ми личи со помалце ќе пробам. Инаку стално капнувам на зеленчукот заради здрави масти.

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Јас почнав да и давам путер од кикирики и лешник уште на 6ипол месеци. После почнав да и ги воведувам и другите јатки. Фала богу немаше никаква реакција. Путер од кикирики и лешник секогаш купувам од фирма Crux. Имаат интернет страница, можеш и онлајн да нарачаш со достава до дома а на нивната страна имаат и продажни места. Производите им ги има во некои од овие продавници за здрава храна. Путерите им се само од јатки, чисти и се превкусни.
    На тема атопичниот, сега на 15 месеци и е веќе смирен ама цело време ја користиме козметиката на биодерма атодерм.

На Jordanovska-K, doubleinfinity и nevermet18 им се допаѓа ова.
  14. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.216
    Фала мами на одговорот, гледам имале соработна со продавница во мојот град, конечно нешто ќе можам да купам без да порачувам онлајн...а гледам и цените им се ок...

а за атопичниот и нас ни е среден, имаме само од време на време на лактите и на колената и тоа најчесто од топло ни се јавува и еднаш летово ни се појави на торзото како мали точки, третирам со блу кап кога е потребно и океј сме генерално...ама јаткиве сите ми останаа за воведување и сакав дури не е почнат во градинка барем кикирики да воведам не дека таму ќе му дадат ама да не му даде некој некогаш стоби флипс па да знам дали да сум мирна или ќе мора да внимаваме

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Воведи ги секако. И мене ми се тресеше душата кога ги воведував ама еве среќа нема ништо. А у право си, најубаво воведи ги пред да тргне во градинка барем кикириките. Еве мојава пример кога одиме на лулашки а види некое дете да јаде нешто смоки или било што си оди и му вика ААААМ :D:D:D и и даваат шо да прават :lol:. Па да не ти се деси не дај боже нешто во таква ситуација, воведи си ги.
    Јас првиот ден и дадов чист путер од лажичка да лижне малце. Следниот ден намачкан на палачинки и третиот ден во палачинките ставив 2 лажици путер од кикирики и така ги воведов. Слично беше и со лешникот.

На doubleinfinity и nevermet18 им се допаѓа ова.
  16. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.326
    Допаѓања:
    33.665
    Некоја членка го имаше споделено рецептов, го пробав и преубава ми испаѓа пројата секогаш. Наместо сирење ставам крем сирење или урда и плус 4-5 брикети спанаќ.
    2D7F1D97-EDBA-47A1-A764-5002D99D17C1.jpeg

На marijamarkoska, Mucika, Anaroz1 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.456
    Допаѓања:
    25.153
    Би дале 6% маслено млеко на едногодишно или е претерано маслено? Бидејќи нели препорачуваат со поголема масленост, се прашувам дали е ова подобро од стандардно 3,2%?

306269626_5334657373250340_950378160704909886_n.jpg

Да напоменам, ставам пола млеко-пола вода во каши, уште немам дадено немешано со вода и да се напие само така.

18. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Доматот го варите? Некако ми е премногу мек за да го варам или на пареа да го готвам...

А некои рецепти за мафини или фингер фуд без јајца има? :D Жолчка имам воведено ама белка уште не...

19. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    5.678
    јас не го варам, само го лупам и така и го давам

20. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.036
    Допаѓања:
    4.882
    Домат наводно обработен до година, сега планирам да и дадам парченца за пинцета фат па ќе и дадам домашен свеж ама малку е тоа па ми личи безбедно.
    Фингер фуд, мафини, палачинки, полпети, ќофтенца има многу без јајца. Обично пребарувам eggless или vegan на гоогле. Или ставам заменско јајце со чиа или мелен лен 1/3 сооднос, 15 мин да отстои. Се уходав веќе пошто не јаде јајце. Имав едни мафини споделено со јаболка и банана во мајчински.

На IRBBB, nevermet18 и Maca Macka им се допаѓа ова.