Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Пред некој ден на бебуш му дадов банана и јаболко и после 3-4 часа цуцаше и поврати. Денес му дадов банана и круша и пак после 3-4 часа кога дојде време за подој поврати :( Совет некој, искуство вакво?

2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    77.020
    Bebus moj posle sekoe cicanje seuste povrakja, nekogas i malku od kasata sto ruckal povrakja, nekogas samo mlekce, ama ubavo napreduva i ne se plasam. Ne mi teknalo da prasam do koga bluckaat, eve 8m prai a nonstop blucka povekje pomalku koga kako... Taman kje go isperam dubakot i pak kje go ispovrati, se ispovrateno po doma :D obicno ako mu dadam potecna kasa povrakja, ako e pogusta bas sum primetila ne povrakja...

На Miss.Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Miss.Sweet

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Ова му се случува два пати кога му дадов банана. Си мислам да не му е тешка за варење или многу сум му ставила :( Пола банана изеде со круша и пол денес, а пред некој ден пола банана со едно јаболко.

4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    77.020
    A pred da pocnete so dohrana bluckase? Moevo od sam pocetok mn blucka, go cekam denot koga kje prestane :/ Dali e sok, caj, mleko, potecna kasa obavezno on si povrakja malku i toa ne vednas posle pienjeto, po pola saat, saat i povekje :/

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.270
    Колку има? Ако бананата е тешка за варење нема да ја даваат за прва храна. Додуша постои алергија на банана ама е многу ретка. Не се сеќирај, може му дошло многу. Давај за почеток по неколку лажичиња, не многу. Пробај со само банана, само јаболко, само крушка, на почеток ако сте давај само по само овошје. Иначе купечка или домашна кашичка?

6. Miss.Sweet

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Знаеше да бљуцне ако е прејаден или ако е ептен активен :D
    Кога пробуваше вкусови супер ја поднесе, откако му ја мешам со друго овошје ми ја повраќа. Иначе давам домашни каши не купечки. Ќе пробам само банана како оброк да дадам или ко ќе ја мешам со овошје ќе ставам помалку. Иначе јас и сопругот имаме многу киселини после јадење банана. Мене ми е посебно тешко во желудник 1-2 часа откако ќе ја изедам. Изгледа и на бебуш му е тешко :(

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.270
    Секогаш давај му на бебуш колку што е можно позрели банани, такви поцрнети веќе, слободно. Колку е позрела бананата толку е полесна за варење. Пробај дади еднаш два пати комбинација без банана, пример тиква и јаболко, јаболко и крувче, па додавај многу малку банана. Не верувам дека е до бананата.

8. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    @mariz ги бројам и ноќните подои. :)
    Инаку, цел ден сака да е на цице, односно до мене :D

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    77.020
    Nie tolku imame vo 24h samo 5, nemame nokjni podoi, posleden podoj nakaj 10/11 i spie do 7sabajle :D

На galapce и pilenka им се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    77.020
    Majki moze da mi kazete kako da prigotvam grasok, so se luspa da go varam i potoa blendiram? Prv pat kje davam, da go dadam cisto samo grasok? :)

11. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    ^
    Со се лушпи нормално, вариш и блендираш.
    Јас не го дадов чист, комбинирав со морков, кромид, тиквица и др.

12. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Za nekolku dena i 7m ke polnime,ama za jadenje ne ja forsiram mnogu aj rekov da ne brzam ,a gledam na 7meseci veke i vtor obrok voveduvate.za budenje navecer se budi na pola saat saat a i na pomalku,na 15,20min.nekogas cica nekogas samo saka da ima cice vo usta i taka spie,veke 2meseci sme taka,mislev zabi se,period nekoj ama ne be ne minuva,ete,neznam od koga se nemam naspieno kako covek.vecer sme na pedijatar ajde ke vidime sto ke ne sovetuva.

На menelele му/ѝ се допаѓа ова.
  13. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Cvekloto dali moze svareno pa izblendirano od denes za utre?
    Vcera go svariv,ne go ni blizna,pa da probam denes pak?

14. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    исти сме и ние, за некој ден 7 месеци :) јас давам од се по малку, и се мислам во 7 м да почнам и со месо и кисело млеко, а при крај на месецот и со овесни снегулки.. денес сварив палента и јаболко, додадов и една слива, ама некако многу ретко сум го направила па ставив и банана... кажи речи се тоа до 14 ч,се мислам не ги заситува, затоа што само што ке јадат од кашичката и тоа не баш малку, околу 10тина лажички бараат пак да цицаат, па ако им се спие.. обавезно. после 14 ч им давам по малку зеленчукова каша, ама и таа не ги држи. незнам како да заменам потполно оброк со подој, во смисла после тоа да заспијат без цицање. инаку и ние имаме околу 7-8 подои, од кои 3 ноќни

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.270
    Галабо немој да даваш вчерашно зеленчуче, едно што нема ефект од него, друго што не е убаво. Цвекло му даде само чисто цвекло? Ако да не е ни чудо што не ти го сака, мешај му го со нешто. Додуша и јас јадам чисто цвекло, нарендано и само со сол и лимон, ама он е бебуш уште мал е.

Волшебна во врска со замена на оброк, ќе осетиш тек кога ќе им дадеш мевце, житарка, многу ти е рано сега за да ги заситува за 3-4 часа овошна кашичка. Освен со оривче мелено да измешаш, тогаш не би требало да огладнуваат брзо.

На mami blue му/ѝ се допаѓа ова.
  16. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    angelce,koga davam nesto prv pat,davam cisto.
    sol i limon uste ne davam.
    blitva i spanak ne se davat od denes za utre zatoa i za cveklo prasuvam.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.270
    Галапче тешко е цвеклото за само, башка има земјен вкус, не е баш највкусно. Сол и лимон нормално, лимонот тек после една година, сол и да ставиш нема да има ефект. Измешај со морковче и компирче, може ќе ти го пројаде. Он не е веќе мал за да му даваш чисти продукти, дечко е веќе :) Башка стварно не е вкусно ич.

18. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Ние таман си почнавме со јадење и мала ми се разболе, и сега за никаде сме. Зацдва дена ќе има полни 6 немаме ни пола оброк немаме. Одбиваше нон стоп
    Денес ќе пробам пак, еднаш ќе пројаде.

Галапче, иако е прв пат цвекло, можеш да го мешаш со нешто што веќе имате пробано, јас го ставав или со зеленчук или покасно и во овошје ставав, дека има таков некој бљунтав вкус. Секогаш така ја протурнував на синко.

19. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    @galapce ne citam redovno ama znam bebus ne ti jade.
    Dali si probala lukce vo zelencuk da mu stavis, ja mislam zaradi toa beba jade.
    Dali si probala malku puterce da stavis, drugarka mi taka napravi i bebus sega jade.
    I dali si probala drug da go rani ti da ne si doma da ne te gleda.
    Pedijatarot i rekol na drugarka mi deka te gleda mize zatoa ne jade i stvarno koga mm mu dava na detevo a ona ne e doma beba se jade

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  20. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    I lukce probano,i drug da dava,a puterce ne,amo maslinov zejtin savam.

На menelele му/ѝ се допаѓа ова.