Подобро ти е да даваш разни житарки и месо, во комбинација со овошје и зеленчук наместо смоки и јогурт. На тој начин ќе ги прима потребните хранливи материи бебето. Посебно околу 6ти месец паѓаат резервите на железо кај бебињата и затоа се препорачува прво месо, па потоа млечни производи.
Ориз имам воведено и го мешам со овошје,а пченката и просото како да ги спремам и дали да му давам првите 2-3дена по неколку лажички или да му ги мешам со овошје и зеленчук? И извини не ми беше лоша намерата но како што ми кажува педијатарот така правам и кога можам да воведам 2 оброк прв и воведив на 5месеци но за 6дена правиме 6месеци а обројот и го давам цо 2часот попладне и 2риов оброк треба да биде за поручек или вечера?
Просото го варам 5-10 минути во вода два прста над него и арам додека да впие. Го мешам и со овошје и со зеленчук, го обожава. Одличен извор на железо ти е. Пченката преку палента ми ја воведов, вчера баш со рендано јаболко ја сварив за доручек, се удави јадејќи. Иначе јас почнав со доручек како прв оброк, во 9-9.30- 10ч., а ручек му воведов сега на 7м во 14ч. Вечера понатака би давала околу 19ч., пошто бебо заспива околу 20-20.30. П. С. Секогаш ги воведував житарките со веќе воведено овошје и зеленчук, блантави се да ги даваш чисти. Пример просо и круша е супер комбинација, а палента и јаболко ете.
Пченката можеш да ја дадеш како палента, а просото се кисне преку ноќ па се вари. Можеш да мешаш и со овошје и со зеленчук, зависи каква комбинација сакаш да дадеш. Воведување на оброк обично е месец - месец и пол од претходниот. Ако имате ручек, следно воведи појадок бидејќи навечер не се препорачува да воведуваш нови намирници за полесно да се следи ако појави алергија.
Бебко е 5 ипол месеци. Почнав со пробување вкусови на 5. Имам дадено јаболко, слива, круша, праска, банана, морков, тиквичка, компир и ориз. Ја симнав апликацијата на бебе готвач и по неа се водам. Што можам друго да воведам? Просо и палента планирам следно, но почекувам неколку дена не беше искакан. Од зеленчук што се вовеле?
Просо од стокомак на бако, лупено. А палента од дм многу крупна ми беше па зедов на дивела, многу поситна е.
Мајки, дали внимавате кај сувите сливи да нема конзерванс е202? Не успеав да најдам други. Дали можам да дадам на бебе или не?
Јас не би дала со конзерванс. Јас наоѓав во Тинекс суви без конзерванси, а замрзнати сливи во Стокомак.
За бебе гледај сувите сливи да се без конзерванс. Јас ги купувам во ДМ. Само внимавај, од истата фирма во ДМ има суви сливи и со и без конзерванс. Поскапите (околу 280 ден. мислам беше едно пакетче) се без конзерванс. Инаку, сега секако е сезона на сливи, можеш да си замрзнеш свежи и за зима.
Во дм во мојот град нема суви сливи, барав. Инаку давам свежи многу често, само што имаме проблем со тврда столица па сакав да пробам со суви сливи дали ќе протера малку.
Imam domasni slivi. Seuste ne sme pocnale so dohrana. Me interesira kako gi prigotvuvate za vo zima... Se mislam kompot da pravam ili da gi stavam vo kesicki vo zamrznuvac?
Можеш да ги замрзнеш. Јас му направив компот, џем и мармалад (скоро па без шеќер) ама моето е веќе големко, 1+ год. Уште не сум му дала од нив, сметам дека е уште мал за такви работи.
Ставив урма во доручекот. Проба една лажичка и коа направи една жална фаца , па коа зема да плука ,да плаче,да се мршти... А му ја дадов со просо ,банана и јаболко. Одма направив ист појадок само без урма и лапкаше без проблем. У меѓувреме пак му понудив од чинивчето со урма ...исто. плука и се мршти. Ова значи дека нема да јаде урми ( ко мене) или да понудам во друга комбинација ?
Da ne bilo mnogu blago vo kombinacija so banana? Da probas sledno so nekoe pokiselo ovosje… Cisto kako idea ova
Може му било многу благо. Пробај и некоја друга комбинација може ќе му се засвиѓа или пробај со помалку урми.