1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

  1. Tiny Love

    Tiny Love Популарен член

    Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    5.773
    Пол:
    Женски
    Штом нема додатоци слободно давај.
     
    На unearthlysarah му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lilijan7

    Lilijan7 Истакнат член

    Се зачлени на:
    8 август 2019
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    476
    Пол:
    Женски
    Јас давам путер од кикирики од таа фирма. Исто и путерот од бадеми го земам од нив. Пишува 100 % јатки на нив, мислам дека се ОК.
     
    На Tiny Love и unearthlysarah им се допаѓа ова.
  3. Калатеа

    Калатеа Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.707
    Допаѓања:
    9.078
    Тие што воведувате храна од 4++, 5 месеци, како ги храните бидејќи не седат?
    Релаксатор?
     
  4. tanja11991

    tanja11991 Истакнат член

    Се зачлени на:
    30 септември 2013
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    597
    Пол:
    Женски
    Да во релаксатор и транспортер
     
    На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Dancewere

    Dancewere Популарен член

    Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.480
    Допаѓања:
    17.384
    Пол:
    Женски
    Има хранилки што се прилагодуваат, пример на 45 степени, па дури и скоро лежечка положба.
    image.jpg
     
    На Anchita и Калатеа им се допаѓа ова.
  6. Passionfruit

    Passionfruit Истакнат член

    Се зачлени на:
    15 ноември 2018
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    73
    Пол:
    Женски
    Здраво планирам да воведам месо (телешко) со што најчесто го комбинирате бидејќи мојата женска една недела како ми ги одбива кашичките пробав секако и со купечки само што ке и ја доближам лажичката ја затвара устат едвај ако изеде две-три лажички а на почеток мн убаво си почнавме, па се мислам со што да искомбинирам нешто што нема да боде мн бјантаво:D . И прв пат се дава по 30г?
     
  7. Te@

    Te@ Истакнат член

    Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207
    Здраво. По колку грама отприлика јаделе вашите малечки на 7 месеци, колку оброци имале, и дали може да се почне со млечни производи ( кисело млеко на пример ) ? Во различни табели различно пишува. Исто ме интересира и за овес и за телешко месо кога воведовте?
    Ние почнавме со вкусови на 5 и пол, сега е 7 месеци, одвај јади по 80 до 100 грама мах. и само еден оброк, дали тоа е малку?
     
  8. Speechless

    Speechless Популарен член

    Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.307
    Допаѓања:
    5.985
    Пол:
    Женски
    Месото јас го давам секој втор ден. Ако ми одбива многу, малце јаболче и се крка :rofl:

    Инаку мене зеленчуците ми ги разјаде со батат. Скоро со се му го комбинирав, ама еве полека го тргав и сега си јаде без проблем зеленчуци.


    И ние почнавме на 5ипол месеци, на почетокот одвај 80гр јадеше, а на 7 имаше и ручек. Отприлика тоа време 150гр правев(не мерев, туку од око)
    Телешко и млечни од 7 воведовме ама со месото се "брзавме" бидејќи е анемичен.
    А овес прво земав безглутенски од зегин или дм, и му давав од кога јадеше житарки, кога му воведов глутен веќе било каков му давав
     
    На Passionfruit и Te@ им се допаѓа ова.
  9. Mucika

    Mucika Популарен член

    Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.067
    Допаѓања:
    4.944
    Зошто се остава просово од вечер да отстои, не може ли само да го сварам? Ок ми личи и така, ама да не грешам.
     
  10. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.786
    Допаѓања:
    176.352
    Пол:
    Женски
    Јас не го киснам. Го мијам убаво нели и директ на варење. За 20тина мин е готово. Од тоа без лушпа што го пишува, такво земав
     
    На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Tiny Love

    Tiny Love Популарен член

    Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    5.773
    Пол:
    Женски
    Просото се кисне поради фитинската киселина што ја соджи. Таа спречува да се апсорбираат минералите. Затоа се препорачува барем киснење во вода од 2 часа.
     
    На unearthlysarah, Emy867 и Mucika им се допаѓа ова.
  12. Mucika

    Mucika Популарен член

    Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.067
    Допаѓања:
    4.944
    Ама таа мислам и со самото варење се неутрализира.
    На времето кога посетував нутриционист ми го кажа ова за грав леќа, тогаш просо не јадев :)
     
    На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Maca Macka

    Maca Macka Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.932
    Пол:
    Женски
    Да, ама со ќиснењето повеќе, односно најдобро се неутрализира плус се менува вода. Не е грешка и да не се кисне, ама вака имаш поголема корист.
     
    На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.786
    Допаѓања:
    176.352
    Пол:
    Женски
    А која опција е подобра ?
    Киснење од 8-9 часа, или па воопшто да не се кисне.?
    Зошто не можам да го киснам 2ч. Треба специјално да станам за тоа , во 4-5 ч наутро .:(
     
  15. Tiny Love

    Tiny Love Популарен член

    Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    5.773
    Пол:
    Женски
    Јас го киснам преку ноќ. Стои во фрижидер така, сабајле ја фрлам водата и варам во нова.
     
    На nevermet18, joy1, Mucika и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.786
    Допаѓања:
    176.352
    Пол:
    Женски
    Еее супер
    Ќе почнам и јас така ко тогаш. Пред да си легнам ќе го накиснам.
    Друго нешто треба да се кисне ?
     
  17. Mucika

    Mucika Популарен член

    Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.067
    Допаѓања:
    4.944
    @Bubce38 Мислам дека сите мешунки по дифолт пошто сите имаат фитинска киселина. Грав, леќа, наут.

    А други житарки пример хељда исто киснете? @Maca Macka @Tiny Love
     
    На Tiny Love и nevermet18 им се допаѓа ова.
  18. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.786
    Допаѓања:
    176.352
    Пол:
    Женски
    А киноа ?
     
  19. Lilijan7

    Lilijan7 Истакнат член

    Се зачлени на:
    8 август 2019
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    476
    Пол:
    Женски
    Сите житарки од цело зрно освен киноата се киснат минимум 2 часа (значи не е грешка да се остават и одвечер да киснат во вода). Киноата само треба добро да се измие со топла вода.
     
    На Mucika, Tiny Love и Bubce38 им се допаѓа ова.
  20. Tiny Love

    Tiny Love Популарен член

    Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    5.773
    Пол:
    Женски
    Хељда не сум давала. :wasntme: Еднаш два пати правев за мене ама некако не сум воодушевена. :D
    Не се сеќавам дали сум ја киснела тогаш, ама мислам дека и таа се кисне.
     
    На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.