Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Почнавме со воведување на цврста храна пред месец. Бебе прифаќа и јаде, додуша не мерам, ама од прилика 60-70 гр.и повеќе. Ама неколку дена еве кога ние ручаме он си бара јадење.
    Кога воведувате втор оброк?

2. ni.na

ni.na Популарен член

Искуство со бебе да не отвара уста за да јаде? Само цицка сака 6++ е веќе од 5 почнавме се вкусови на почетокот си отвараше уста ок бе нешто лакомо ама колку да проба еве веќе 1 недела а виду лажица ја стиска устата никако да проба, пробав и парченца и дадов банана отвори малку шмукаше и пак затвори устата јо лепак да и има дури ми ја турка со раце лажичката веќе нерви немам

3. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Тука сме.
    Еве 14 м е. Уште е така.
    Си стагнира со килажа.

ni.na likes this.
  4. Mucika

Mucika Популарен член

:hai: еве сме и ние 9++. Додуша јас од старт и давам сама да јаде, не ја ранам цело време, ама последни 2 месеци мислам дека од цицање живее.

На почеток јадеше парчиња сама, ако и доближев лажичка јас не знаеше што да прави, ама добро ни одеше. Сега парчињата ми ги фрла, што и да и зготвам го фрла на земја (освен месо тоа обожава). Ние наопачки, до вчера сама се ранеше, а сега јас ја ранам и тоа со каши. Едвај 10 лажички и толку не сака. Бевме и на мерење малку е испод нејзината крива на тежина ама педијатарот не се испотресе, а ми рече да сум давала 3 оброци по 300-350 грама на ден, за малку не се пресмеав таму :D. Искрено не знам ни тие што ги качила од кај и се.

Јас пробувам да намалам на цицање, ама вие сте уште мали не би брзала. Пробај да му даваш да се рани само ако си спремна, ама има и неред. Дај му ја наполнета лажичката и види што ќе прави, ти имај друга спремно да ја смениш кога ќе ја изеде првата. Јадете заедно, одберете еден термин кога може да јадете заедно сите и уште подобро ако можете да ја прилагодите храната сите исто да јадете, овесна каша или печен зеленчук (вие ќе си ставите башка зачин) пример. Гледај да нема дистракции, играчки, телевизор па и музика нека е тивко нешто ако има. Не го оставај прегладнето или скоро јадено, пошто така нема да има никаков интерес и гледај да е одморено да не му се спие. На крај краева ако си качува тежина можеби јаде малку ама доволно.

Maca Macka, ni.na and Tiny Love like this.
  5. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Како даваш месо?
    Мојата не сака каши а парченцата ги плука.
    Дајте рецепт за сочни ќофтенца нешто со јајце, тиквица да пробам.

Денес за ручек грав. Некни го јадеше. Сега нејќе.
    И дадов абц крем сир, за прв пат.
    Не знам колку е исправно, ама сама ја лижеше лажицата.
    Од грав завршивме на крем сир и сув леб.

6. Muf

Muf Истакнат член

Здраво, ние сме 6+ месеци вкусови доста пробавме па ме интересира каков ви е распоредот за давање млеко/кашичка во текот на денот и на колку време. На ад млеко сме пие по 180мл(не секогаш) и кашичка еднаш и давам колку сака и каде од прилика 80гр

7. Mucika

Mucika Популарен член

Динстани телешки шницли со лук, од ова јаде парченца.
    Пилешки копанчиња печени без ништо и цели и давам, ама внимавам на коската, или парченца скубнувам.
    Мелено телешко, во полнети пиперки тука и просо мушнувам.
    Мелено телешко во болоњезе, ми ги шмука макароните, а нив не ги јаде.
    Плескавици печени околу 4х2цм мали за во раче да ги фати, 1 рендано јаболко, 450 гр мелено телешко, 1/2 мал ситно сецкан кромид, ништо друго не ставам.

Е ова може да јаде секој ден цел ден :D. Зеленчук и овошје да не спомнам. А леб и кисело млеко такоџе обожава.

Пак едит: сос од патлиџан правам и за да се врзе ц вит со железото, таму ставам лук, кромид, магдонос, морков и во принцип сегде ставам минимум ова за да и даде вкус.

Last edited: Sep 23, 2022
    Tiny Love likes this.
  8. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Супер сте

Ќе краднам некоја идеја.
    Какви макарони и како со што ги даваш?не сум дала до сега (facepalm)

9. Mucika

Mucika Популарен член

Фусили оние вртените гледам најмалку сол кои имаат, а има и едни големи шарени во тинекс, лесно ги држи и се пика сос во нив. Ете горе допишав, мелено месо со тој сосот од патлиџан ги правам.

Tiny Love likes this.
  10. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Мајки , во 200 грамски ручек, палента , јајце и КМ колку урда може да ставам?
    50 грама или многу е?

11. Tea SK

Tea SK Популарен член

Јас една лажица голема ставав, не знам колку грама е тоа.

Bubce38 likes this.
  12. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Вака наполнета , ок е ?
    45 гр е ова :tmi:

IMG_20220923_192119.jpg
    Намирниците кои ги давам подолго време веќе не ги мерам :sweat: можам да проценам од око .
    Ама нови работи коа воведувам морам да мерам првите 2-3 јадења.
    :)

13. Tea SK

Tea SK Популарен член

Е така негде од прилика.

Bubce38 likes this.
  14. pamelche

pamelche Форумски идол

Како да воведам јајце?
    Само жолчка? Варена? Цела, 1/2?
    По blw гледам даваат цело од одма :talk:
    Планирам понеделник сабајле да дадам, за во случај на реакција.
    Каква реакција може да има, најлошо што може да се случи?

15. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

4 недели се виведува
    1 недела 1/8 два дена во размак со три дена
    2 недела 1/4 исто двапати во рљзмак по 3 дена
    3 недела 1/2 исто двапати
    4 недела цела жолчка исто двапати

pamelche and Maca Macka like this.
  16. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Јас воведов прво жолчка, преку еден ден започнав со 1/8, 1/4, 1/2 и на крај цела. Откако завршивме со жолчката му дадов цело јајце варено :D не чекав година за белката.

nevermet18 and pamelche like this.
  17. Mucika

Mucika Популарен член

Ништо страшно не може да се случи затоа што ќе дадеш малку, ако има реакција ќе биде мала и ќе се обратиш на лекар.
    Мене ми нема логика делењето жолчка од белка, ама можеш и така. Жолкчката никогаш нема да биде чиста од белката ниту пак белката од жолчката, така да јајце е јајце. Ниту пак ако сум ја вовела така ќе сум ставала само жолчка специјално во рецепти без белка. Само почни со малку, тоа е важно, 2-3 залчиња 1 недела и постепено зголемувај.

nevermet18 and pamelche like this.
  18. Tea SK

Tea SK Популарен член

Белката е протеин и е кај кај поалергена од жолчката. Затоа е поделбата. Имам пишувано ќерка ми е само на белка алергична. 13 мес е уште и давам само жолчка, мафини чуда се и правам само со жолчка.
    @pamelche ако дадеш малку ништо прелошо нема да се случи ако е алергично. Ќерка ми на мачкање со белка и се нафрли цела рака. Кога ја наранија со јајца лом се направи целата, црвенило нафрлано по цело тело. Урбазони примаше за да се смири. Уште полошо од тоа е да изеде јајце дете што е алергично и да почне да се гуши.

pamelche likes this.
  19. Mucika

Mucika Популарен член

Многу читав и никаде не наидов дека вака треба да се воведува јајце. Сигурно и кога ставаш од жолчката во мафин има и белка, како би ја извадила само жолчка, а да бидам 100% сигурна дека нема белка не знам.
    Тоа со мачкањето исто немам прочитано дека е валиден тест за алергија, мојата лом се прави од кисело млеко ако се намачка па пак си го јаде.
    Ние сме и на двете алергични белка и жолчка. Од кога 2 пати пробав да и дадам со пауза измеѓу, следено од педијатар, правев алерго тест. Ни сега не воведувам едно или друго, туку заедно по препорака од алерголог. Реакцијата воопшто не беше бурна затоа што е важно да се даде малку.
    Те читав дека и дале во градинка јајце и тоа е страшно искрено. Се согласувам дека алергично дете на јајце ако изеде поголема количина е лошо, а и секоја реакција понатака треба да е следена од алерголог затоа што може да е побурна.

pamelche likes this.
  20. Tea SK

Tea SK Популарен член

Секако дека има траги на белка кога ја двојам за во мафини и сл ама др е траги од белка друго е цела белка, барем во наш случај. Вака на пример нема проблем да јаде бисквити и сл со траги од јајца ама затоа лом се прави од јуфки со јајца. Јас фобија имам од алергијава, го прежалив детево сладолед што нема да може да јаде убав :|