Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.430
    Допаѓања:
    6.954
    Мајки во Четвртокот напрајвме година. Ќерка ми од Средата не сака капка млеко да се напие :smirk:
    Почнав да и давам ужинки место млекце и има 3 оброци и 2 ужинки..
    Оброците гледам да се минимум 250 гр а ужинките се купени кашички овошни по стотина грама.
    Дневно гледам да има 2 пати млечни производи во кашите. Насабајле е или јогуртче павлака изварка итн а навечер млечна каша. Измеѓу овошје и зеленчук.
    Ми требаат идеи за брзи ужинки пошто треба цел ден на шпоре да го поминам бидеќи оброците и се домашно зготвени. А сакам и ужинките да и се. Одам и на работа и додека зготвам ја наранам иди време за друг оброк а и домаќинството не чека :D
    Сама во раче да фати било што освен смока и бисквита се гади. Дури и парчиња кога се морам јас да ја ранам :wasntme:

2. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2019
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    476
    Јас би послушала педијатар на твое место. Ние почнавме на 5ипол месеци и тоа прво со зеленчук, па овошје, па безглутенски житарки. Без разлика што се близнаци, на 4 месеци дигестивниот систем не е спремен за цврста храна. Инаку, да се почне прво со житарки е еден многу стар и веќе напуштен пристап за дохрана на бебиња (логиката е дека житарката ќе го држи бебето сито подолго време и подобро ќе спие).

На nevermet18, Inamya, Knizhevnik11 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.441
    Допаѓања:
    32.284
    Арно си го слушаш педијатарот. Немам твинс ама јас почнав на 4м заради тоа што не напредуваше од млеко како што треба. После тоа установивме дека детево си напредува на некој свој начин, не по книга. Ако се прашувам јас, 4м е мало за храна, ниту седеше како што треба, ја хранев во транспортер цела искичмена :?:
    Јас почнав со зеленчук и овошје наизменично :)

На Inamya, Tiny Love и unearthlysarah им се допаѓа ова.
  4. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.284
    @Bubce38 @Lilijan7 фала ви мами!
    Така и си мислев, ние здравје на годинка ќе тргнеме во градинка па нема зошто да ги брзам со вкусови! Секако фала му на Господ супер си напредуваат.

5. Pchelka.elka

Pchelka.elka Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2021
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    32
    Ќе може ли некој да ми објасни како оди постапката со воведување на цврста храна? Еден вкус се дава 3 дена наутро, откако ќе проба одреден број вкусови, веќе може да се мешаат и да се даде како оброк, После 2 недели да речеме? Оброкот кое време да биде, кај 3 ,4, 5 часот? Ако дадам оброк, воведување нов вкус би било сабајлето неколку лажички, па напладне оброкот од вече пробани вкусови, така?

6. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.824
    Допаѓања:
    99.319
    Мајки кои бисквити се без шеќер?
    Во аптека што и да ми понудат има шеќер.

7. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.932
    Овие ги има во ДМ.
    0ca389dafe0995faa9af5e4b527b54f4254.jpg
    И овие од ДМ, не се со шеќер, со агаве се.
    20220926_203636.jpg
    20220926_203842.jpg

На Mucika и Emy867 им се допаѓа ова.
  8. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.712
    Допаѓања:
    175.622
    Овие на БЛ ми се катастрофа.
    А бискидс се многу многу убави. Сите ги пробавме. Пишува дека се без шеќер, а мене доста ми се благи некако. Од што, знаеш?! Можно е од овошјето да се толку блачки ?

9. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.932
    Мене па Бејбилов ми се превкусни :), а и поголемата ќерка ги обожава. На бебе не сум дала ама ги зедов за неа да ги имам :D.
    Бискидс колку што читав состав би требало само од овошјето да се благи. Исто имаше порано на Хип само со јаболко без шеќер, убави беа благички малку, штета ги тргнале од продажба. Овие Бискидс не ги пробав јас, сите со млеко беа во составот, а мојата е алергична на млеко. Зедов само од варијантата со морков и тиква, е таа нема млеко, 36+ е не знам зошто, вака по составот ок ми се гледаат. Евентуално потврди ако се нешто.

Прикачени фајлови:

На Bubce38 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. tanja11991

tanja11991 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2013
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    597
    Мајки утре сакам да дадам просо на малата како го подготвувате и со што го комбинирате? И киноата како ја подготвувате и со што комбинирате?

11. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    @Tiny Love
    Истарскиот парадајз нешто дефицит е.
    Супер тинекс, рамстор, нема.
    Веро или ?

12. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.712
    Допаѓања:
    175.622
    Хељда од кога се дава и која ?
    Во Зегин само брашно имаше.

13. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.712
    Допаѓања:
    175.622
    Ќе ги киснеш одвечер или два часа пред варење , па ќе ги вариш едно 20тина мин. Јас ставам појќе водичка па ако остане цедам на цедалка.
    Просото обично го давам со кајсија ( као најдобро така се врзувало железото ) и плус некое друго овошје ставам. Киноата ја давам скоро со секое , обично гледам да има и некое црвено ( вишна, цреша, капина ...)

На Viki2021, tanja11991 и Knizhevnik11 им се допаѓа ова.
  14. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.211
    Допаѓања:
    5.769
    Во Рамстор и во Веро најчесто го земав, во Тинекс не се сеќавам. Но подолг период, месец-два, не сум го користела и јас.

15. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    6.139
    Ја оваа ја земав од DM и му ја воведов веќе во рецепти кај што би требало да има месо. Стварно мења вкус на месо, и ја си ја јадам :D

upload_2022-9-28_7-36-52.png

16. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.596
    Допаѓања:
    2.577
    Демек од 12м, јас по грешка дадов уште на 8, ама сега не сум пак дала, како демек тешка била за меше.

17. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207
    Здраво мајки. Малечката моја ( 7 месеци ) има мака со запек, секој втор ден и давам круша или слива од сабајле и тој ден е во ред, и потоа наредниот ден пак запек, се мачи многу и одвај малку се кака ( топчиња ) и премногу тврдо. Со водичка мака мачиме не сака да пие, а пробиотикот го прекинав пред некое време мислев полошо и е од него. Дали некоја се соочила со ваков проблем, што можам да направам, и мислење дали да го вратам пробиотикот?
    И по колку грама ( отприлика ) собрано од сите оброци во текот на еден ден јаделе вашите 7 месечни бебиња?

18. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.211
    Допаѓања:
    5.769
    Од што не пие вода е. Форсирај колку што можеш, ако треба вари сливи и таа водичка давај ја како сокче.

На IRBBB, Jordanovska-K и Te@ им се допаѓа ова.
  19. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207
    И по колку грама ( отприлика ) собрано од сите оброци во текот на еден ден јаделе вашите 7 месечни бебиња? Дали е побитно да има само еден оброк во кој ќе изеде повеќе количински ( една тегличка бидејќи тој ни е максимумот ) или 2-3 мали оброци од по неколку лажички?

20. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207
    Успевам некогаш 20 мл да и дадам, одвај преку цел ден со молење. По колку мл е доволно да пие?