Probaj so puter president. Srekno Daj boze da pocne da jade. Jas ednas mango staviv dete nesaka da jade abe se iznervirav a mozam da zamislam tebe kako ti e.
Пробај мешај со кисело млекце ако даваш, ама не пример спанак, блитва и цвекло, оти производи кои содржат железо не се мешаат со млечни производи. И путерче е добра замена, земи го оној на осогово, ем е вкусен ем стварно личи на путер како баба ми што го правеше. Во топла кашичка стави лажиче едно. Исто другарка проба и со мала количина во тањирче, да нема многу, само неколку лажички, нека изеде тоа ти ќе додадеш не е страшно. И мој совет, никако цртани додека јаде, да се забајдело, да се не знам што, нормално дека нема да јаде, ти го занимаваш со цртани како ќе ти јаде. И без потресување, знам едни излегуваа надвор и тропаа по ролетните, само така јадеше, или на другарка маж и морал да седи на машината додека работи на цетрифуга и да го врти бољерот над машина за копчето за да јаде, мислам така ќе јадеме коа ќе си го види тилот, никад. Да не викам не, ама мислам дека децава гледаат дека родителите се потресуваат и праат фама од оброкот и затоа не јадат ништо.
Мислам дека и период од денот треба да му се погоди на детето за да јаде. Бар кај нас е така. И секогаш е различен. Еве вчера му сварив ориз со морков и тиквица. Обично му давам меѓу две цицања. Зошто ако е нацицан не јаде, ако е пак многу гладен и му се цица лажица не сака да види, само цице бара. Околу 12 му дадов се врти се трти НЕ само две три лажички, батали. Околу 3 пробав кога вресна да плаче да бутка пак ништо. Викам не му се свиѓа. И околу 5 мајка ми го држи во кујна нешто, а кашава веќе сакав да ја фрлам, ладна. И викам чекај едно лажиче да пробам. Кога почна да лапа, лапни голтни, се лути дур да стигне другата лажица. Не можевме на маса да седнеме зошто не сакаше да се одвои од лажичето. И така на стоење ја изеде цела каша за рекордно време (околу две третини од мало тегличе).
Da,da isto i mojata ne ja drzi,ja jade kasickata i za 10 min se pika vo bluzata bara cice.pedijatarot ne sovetuva da vovedam meso,zatoa sto i trebalo sega zelezoto neznam sto,za sedenje rece da ne ja forsirame koga ke bide spremna sama ke si sedne,e jas prasav za sise dali da probam vodicka cajce ,voda so lazice i davam ,mi vika pa probaj ako ti fati ne e problem.za zelencukot sto ne mi go jade veli da go mesam so nesto drugo,pa taka ke probuvam denovive i ke vidam.za eden mesec e naprednala 500grama,ona veli dobro e,kako sto ne jade super bila a mene mi se cini mnogu malku toa?a,i za dubale ja prasav,veli nejno mislenje podorto ne,vo zamena kos za igranje ili od tie sarebite tapeti da se istrgnuva da se prevrtuva taka podobro bilo,no rece sepak i da zememe dubalce nisto strasno ne e.
и ние не зимаме дубаче. ортопедот рече никако, баравме оградички затоа што кошот ми е многу мал, а моите се 2, ама ги нема во македонија, само преку амазон, а и од таму не ги испракаат во македонија. незнам што ке правиме кога пе пролазат, сега заградуваме со перници да не се тркалат на паркетот, за 1 ми се надвор од шареното тепихче... инаку моите се доста мали на килажа, на 5 ипол месеци беа по 5 и 5700, сега ке одиме на хекса вакцина и пак ке ги мерат, а ма дефинитивно од 7 ке воведам месо. инаку количински јадат, по 200 г овошна каша (по 100г на 2 пати) и по 50 зеленчукова, што не е малку, и плус цицаат, и не напреднуваат малку, по околу 500 гр на месец, ама мали се родија... ке даваме, ке јадат, ке пораснат, тоа е
Јас користам дубак. Правилно или не незнам ама голема одмена ми е.Неможам цело време во раце,како што расте не се ни додржува. Живи радости е во дубак кога ќе го ставам, и одма се да чепне,да види и баш кај што не треба он се таму оди
Se izvinuvame,nekogas se zaboravame zborejki za bebusite, kolku i da vnimavas letne nesto sto ne treba.imas pravo trebase da da se pise vo soveti iskustva.
Уште малку правиме полни 6. Ќе замолам некоја од поискусните мамички да ми објасни. Значи дали може да почнеме со: палента, просо, киноа, амарат. Како се приготвуваат во кој сооднос со вода и по колку време се варат? И што можеме од други намирници да воведеме.
да, можеш, и со ориз палентата јас ја земав во прав на хипп, и ја ставам во водата (топла)што го варам јаболкото, истурам од кутара, за да добијам каша, исто и со оризот, пробав со обичен, ама тој во прав ми е полесен за приготвување. а киноата, просото и амарантот ги варам во вода 15тина мин, да бидат меки и речиси распаднати, во повеќе вода, после ги прецедувам и го блендирам со овошјето, по потреба додавам од водата од овошје можеш јаболко, круша, слива, тиква, банана, авокадо, јас дадов и јапонско јаболко, другите го сметаат за 10 + од зеленчук морков тиквица компир блитва брокула батат
Од овошјето и зеленчукот се што наброја освен јапонското јаболко има пробано. Се мислам дали праска да му дадам сега. И овој месец да го поминеме со тие намирници и плус ориз, палента, киноа, амарат и просото. Инаку денес банана и слива искомбинирав. Со сласт изеде се. Тегличката цела на два пати му ја дадов. Да имаше уште, уште ќе јадеше. Инаку после секое јадење му нудам вода со лажичка и колку толку пие, не ја одбива.
Палентата ја спремам на 100 мл зовриена вода ставам 1 супена лажица палента и мешам 2-3 минути. Јас обично правам по 200мл вода со 2 супени лажици палента. Киноата 2 мали лажичиња во повеќе вода,ја варам 15тина минути и после процедувам.
Вчера му земав на бебуш чашка со клунче на MAM и му направив чај 50 мл си мислев нема да пие (пошто пробани ни беа сите шишиња, па со лажичка, па со обична чаша за ракија...) ама ме изненади на екс го испи чајот после пладневна дремка. После тоа околу 18h пак му направив чајче 50 мл и тоа со сласт го испи. Така да ти препорачувам да пробаш со чашка со клунче да му дадеш чај/вода.
A za od koja vozrast se casite,ili nema vrska,jas denes sise sakam da kupam pa ako naletam i vakva da si zemam za sekoj slucaj,nie sme recisi 7meseci
Јас му земав чашка на МАМ 4+, а за 5 дена правиме 6 месеци Малце ја утнав работата, ама нека пие само па ќе му купам нова
Pa dobro 4+ e deka moze deca nad 4m da pijat ako ubavo vlecat bebusute i so cucla od 0+m ubavo kje pijat Tie so silikonsko klunce imaat 1crtka kako dupce, a za pogolemi deca se so povekje crtki, kje se davi mn kje mu tece