Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Ти кажа и Моник, со булетот кога е мала количина само се лепи по чашата. Инаку за поголема количина, помалце ќе блендаш и нема да ја праиш мазна.
    Јас дека го имам, па така терам, да не купувам ново.

На mal.ecka и JuLleE им се допаѓа ова.
  2. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.508
    Допаѓања:
    2.910
    Од кам земам едно има само РАДА или РАДЛ. И не се големи парчиња.

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  3. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.242
    Јас па не го гледам како живчано. Баш мислам дека е подобро и за бебе и за мене што се научи сам да јаде, по свое темпо и како на него му е најдобро. Сега на год и 1 мес почнува да се учи и сам да користи лажица и вилушка. Ем раат за мама, ем за бебе. Нит го молиш, нит му буташ со сила, нит ти се нервираш, и плус учи да го сака оброкот, а не дека мора да јаде.

На IRBBB, Tea SK, Mucika и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.036
    Допаѓања:
    4.882
    А чистење мама, бањање, перење, фрлање, нејадење? :) Еве на 10 месеци можам да кажам почна попедантно да јаде, среќа лето беше, по 3 пати ја бањав на ден, после секој оброк, околу неа да не кажам што е. Јас сум мирен карактер по природа, ама околу мене овие кога ја гледаат што прави ми се крстат како издржувам :D. Се навикнав веќе, дома не ми е аптека како што ми било, ѕидот до масата не само што е за кречење туку слој мислам од храна може да извадат молери кога ќе дојдат:worried:.
    На почетокот кога гледав овие околу мене како си ги ранат бебуши и бебушиве кркаат ли кркаат си викав блазе си им што им е лесно, седнуваш за 15 мин се најало бебето. Сега, кога ги гледам како ги ранат, а родителиве немаат време да јадат, си викам што убаво било бебе само да ти јаде без да го раниш. :D Прибор уште ни е научна фантастика, затоа и каши ретко давам, е тоа не се дочистува :sweat:. Ама ако пред 2 месеци се каев што почнав блв, деновиве баш сум задоволна од напредокот нејзин.

На IRBBB, Ivonan@, nevermet18 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.242
    Па не знам, јас не сум имала таков проблем. Веќе не носи лигарче, до кај 8 месеци носеше такво со ракавчиња целото како мушама. Алиштата скоро никогаш не му се искашкани. Само рачиња и лице мијам стандард после јадење. Мојот не седи во хранилка, на земја јаде или со нас на маса. Сета храна му е во послужавмик, од него си зима само. Ако има нешго паднато само собирам и бришам.

6. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.175
    Допаѓања:
    10.610
    Ама па не мора да се форсира БЛВ. Јас на 5 почнав да и давам храна пасирана, блендер не ни имам. Со тек на време и парчиња почнав, сега на 14 мес, се јаде.
    Мене никогаш не ми било јасно зошто 6 месечно бебе да му давам да се шлапа во хранилка и да чистам 3 пути на ден. После 6 мес треба храна богата со железо да јадат, не да шмукаат макарони.
    БЛВ ми е ок ако не си скроз ограничен дека мора и мора бебе да јаде парчиња. Ако правиш компромис да речеме. Еден ден парченца банана, следниот ден пасиран компир и цвекло.
    Од друга страна па давање блендирана храна после 8 9 месеци, и тоа ми е ту мач.
    Некако држење стрикно само до еден начин на хранење, само каши или само парчиња ми е чудно. Секако се треба да јаде бебе до годинка, треба да се најде начин како се да проба, а секако и начин на хранење со кој ќе си олесниме самите на себе.

На Anaroz1, vericaaaaaa, Калатеа и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.036
    Допаѓања:
    4.882
    Вие сте мислам 1 во милион. :) Ние секаде имаме храна, дури и во пелена некогаш, ни јас не знам како успева таму да стигне. Косата увек е лом, сега дека поладно па со крпче и ја поминувам. Обавезно, чим згмечи со рака нешто, мора да се почеша на секој дел од главата и да го размачка по послужавникот, масата и се што е во околина. Јас ставам лигавче со ракави за она да не се прави лом и некогаш плус силиконско со џепче за доле да не падне се. Сега искрено барам ако има и лигавчиња некои исцели и со ногавици ко скафандери :).

На Viki2021, IRBBB, Ivonan@ и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.036
    Допаѓања:
    4.882
    Грешно се толкува дека блв е само јадење парчиња. Во блв бебето го води процесот на јадење, а не ние. Може да е и каша, пасирано, блендирано, парчиња. Си има и предности и недостатоци секако. Ако е храната разновидна ќе ги задоволи сите нутритивни потреби на бебето.

На IRBBB, Knizhevnik11 и nevermet18 им се допаѓа ова.
  9. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.175
    Допаѓања:
    10.610
    Зависи и од бебето секако. Има бебиња на 6 мес 10 кила имаат.
    Моето бебе на 5 мес имаше 5 ипол кила. Да оставам јас 5 месечно костурче да ме води дали сака да јаде или не некако не ми се ризикуваше, и бутав со лажицата јас. Откако се разјаде, т.е. откако јас и бутав јадење(она нели што не се практикува по БЛВ, да го форсираш бебето да јаде) пркна малку. Е откако пркна почнав да и оставам сама да јаде. Сеа веќе јаде по цели денови и сама и од нас ама тоа е друга прича :D.

На IRBBB и Tiny Love им се допаѓа ова.
  10. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.036
    Допаѓања:
    4.882
    Дефинитивно не е за секого. И јас едно време кренав раце ништо не јадеше реков батали, ама после се собрав па продолживме. Си имаше резерви од првите месеци па сега ги троши. :)

11. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    487
    Nego kolku pati nedelno vi se faka da davate meso/riba/zolcka?
    Maticniot mi rece 4 pati nedelno da bide meso so zolcka, sto ke kaze tri pati meso i ednas zolcka. Znam deka ima razlicni preporaki ama cisto orientaciono.

12. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.036
    Допаѓања:
    4.882
    Месо скоро секој ден, гледам да не е два дена без месо. На жолчка сме алергични, па и заради тоа педијатарот ми рече можам секој ден месо, телешко, риба, пилешко, мисиркино. 10м

На DejziSk му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.932
    Јас знам 3 дена месо, 2 дена жолчка. Ако треба да се подобри железото тогаш 5 дена месо и 2 дена жолчка.

На DejziSk му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.596
    Допаѓања:
    2.577
    Јајце има пробано. Внучко беше алергичен на јајце и така му се вцрвуваа обравчињата, како уште едни црвени да имаше залепено на неговите.

15. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.596
    Допаѓања:
    2.577
    Ако земаш блендер еве јас имам рачен на vox 600 вати е, многу е јак.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.596
    Допаѓања:
    2.577
    На почеток ставав една, сега до две.

На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  17. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.242
    Јас скоро па воопшто не му давам. Риба еднаш во неделата отприлика ми се фаќа. Месо можеби еднаш, можеби ниеднаш. Јајца не сака да јаде, евентуално кога имам време му правам палачинки или проја, па во нив му подметнувам.
    Искрено не сметам дека треба често да јаде храна од животинско потекло.

18. glisa

glisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    157
    Zdravo, po kolku obroci imate vo tekot na denot, i od prilika vo kolku casot? Nie sme 8+,porucek, rucek nekogas znae da jade i za vecera nekoja ovesna kasa nekogas ne, na doenje sme, i dali moze da se vovede Riba i na koj nacin mozam da ja spremam, isto i spanac ? I Kolku pati ste na kasicka so meso? Blendirano ne saka da mi jade povece saka gmeceno no vo toj slucaj neznam kako da i go davam mesoto bidejki seuste ne znae da dzvaka a mesoto nemoze taka , kako bi mozela da go davam a da ne bide blendirano

19. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.596
    Допаѓања:
    2.577
    Според педијатрите до 14 или 18г детето не треба да биде веган/вегетаријанец, т.е. треба да јаде месо, односно да внесува протеини од животинско потекло заради растот. Протеините од растително потекло не се исти. Баш Сајковски исто некна го збореше.

На zverkica, LadyD, marijamarkoska и 8 други им се допаѓа ова.
  20. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    6.139
    Се согласувам, затоа лично внесувам суплементи што ми ги менуваат животинските протеини пошто не можам да ги внесам преку месо и јајца. На бебето никад не би му ги дала суплементиве наспроти храна.

Едит: Туку на темава, сакам сега за доручек да му воведам жолчка со палента и урда. Како да ја дадам?

На Maca Macka, Knizhevnik11 и Tiny Love им се допаѓа ова.