Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    6.139
    Женски авокадо дека не јадам нит па сум вовела, врска немам по колку се дава стварно. А за маслиновото педијатарот ми рече океј е по една супена лажица ладно цедено дневно.

На Ano, mommy's love и Knizhevnik11 им се допаѓа ова.
  2. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    2.715
    За доручек со овошје го мешам

На Butterfly08 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    2.715
    Да не се сфатеме погрешно мајка, не те нападнав, само кажав, дека јадам авокадо и цела бременост и во пости и мислам дека е многу пола или пак цело.

На Jordanovska-K му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    6.139
    Таман работа да се разбираме погрешно, тука научив многу работи па еве и ова :D
    Не сум лутка тек така ја, ама ако се налутаааам... :wasntme:

На Knizhevnik11 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.707
    Допаѓања:
    9.078
    Педијатарот ме советува да почнам со вкусови уште сега, бебе е 4++, со овошје.

Има ли некоја конкретна причина зошто е овошје?

Јас би сакала на 5ипол месеци да почнам со зеленчук.

6. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.284
    Може ли некоја мама да ми каже што е разликата меѓу готвач на пареа и готвач на топол воздух, извинете но стварно врска немам. Тој што го сакав готвач на пареа го немаат на залиха....

7. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Детето мора да јаде месо за да расте правилно, вегетаријанец не е баш ок да го правиш од толку мал кога му се потребни протеини за растење. Слушај си го ортопедот и немој да се водиш по тоа ти што мислиш дека е најдобро за детето. Има време кога тој сам ќе одлучи дали ќе биде или не вегетаријанец. Ова најдобронамерно мајка немој погрешно да ме сфатиш

На Anaroz1, lovely91, marijamarkoska и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.067
    Допаѓања:
    4.944
    Тоа овошје зеленчук нема врска, можда затоа што смета дека полесно би го прифатило овошјето.
    А тоа што ти рекол од 4++ да почнеш, мора со него да видиш зошто така рекол. И мене ме советуваа од 5-5ипол па си почнав на 6. Морало на 6 да има цел оброк, она сега на 10 нема не па на 6 :D.

На Калатеа и Tiny Love им се допаѓа ова.
  9. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    2.715
    Цица или е на ад? Напредува добро. Ако напредува и цица после полни 5, нема потреба од порано, ако е на ад ќе си бидеш со педијатарот. И можеш со зеленчук нема врска со што ќе почнеш, секако дете ќе си покаже што преферира

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.707
    Допаѓања:
    9.078
    @Knizhevnik11 @Mucika
    На АД сме, вака добро напредува, има дуплирано килажа, кс и е супер, баш се чудам зошто сега ни рече, дали и е таков принципот не знам...
    Плус и со сокови ми рече да почнам што нема никаква логика, а ни потреба.

11. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    2.715
    Деца на ад порано почнуваат со немлечна дохрана, ама еве ќе се јави некоја мајка да сподели искуство. И мене оној пат кога беше болен синко ми рече сок, ама ја пресеков, и реков до годинка не планирам, нека си пие вода.

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.876
    Допаѓања:
    99.715
    Мојата е на АД, си напредуваше одлично, не слушав педијатри за воведување немлечна исхрана затоа што сите различно кажуваат, па сама си одлучив следејќи си го детето. На 5.5 почнав со вкусови (мешано, и зеленчук и овошје), на 6 имаше доручек.
    Не е правило дека е на АД, па порано да се почне со цврста храна. Тоа е само ако детето не напредува доволно, небитно дали доено или на адаптирано.

И еве нешто што многу убаво доловува кога навистина бебе е спремно за јадење (со исклучок на оние на кои им е неопходно тоа порано)
    FB_IMG_1665606042691.jpg FB_IMG_1665606047282.jpg

Последна измена: 12 октомври 2022
    На Bubce_bubi, doubleinfinity, Lavica2602 и 5 други им се допаѓа ова.
  13. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.632
    Допаѓања:
    33.909
    Нема врска АД, баш педијатарот ја прашував за ова кога престана да цица ќерка ми околу 3ти месец, дали тоа значи дека ќе почнеме порано со цврста храна ми кажа дека ако напредува добро нема потреба од порано иако е на АД.
    Е сеа мојава не напредуваше на никој начин, па почнав од 4+ со цврста храна што според мене е прерано ама јбг, мораше да стави некое грамче плус

На Калатеа и Emy867 им се допаѓа ова.
  14. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.067
    Допаѓања:
    4.944
    И другарка исто ми викаше дека на ад па почнала од 4++, не ја гледам логиката, супер си напредувше бебе. АДто е замена за мајчино, буквално тоа му е намената, што е поразлично не знам. Како и да е, од тоа што се информирав, со немлечна храна се почнува на 6 месеци, било мајчино или ад, се пред тоа нема никаков бенефит.
    Убав пример ти дала @Emy867.
    А соковите веројатно затоа што бебе од 4++ јас искрено не знам како би јадело, вака сокче ќе го испие...
    Ако ти напредува ок почекај.

На Калатеа и Emy867 им се допаѓа ова.
  15. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.802
    Допаѓања:
    39.269
    Кажете ми каква чашка за вода да купам, за 6+ бебе кое по 5 капки пие вода?
    Шише никако не прифати. Со лажичка нема шанси да му дадеш. Упорна сум со обична чаша ама се лигави, плука, брца прсти, брбори со водата и се оди на облека.
    И првото тешко ми прифати вода на почеток, ама сега сакам да најдам начин бар 50мл да пие некако на ден.

На Matea94 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  16. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    2.715
    Се согласувам дека ако детето добро напредува нема потреба од порано почнување со немлечна дохрана, само реков ќе споделат искуство оние кои се соочиле со тоа.

17. bubabuba

bubabuba Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2021
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    268
    Мајка ист проблем. Јас земав на томи типи https://www.amazon.co.uk/Tommee-Tippee-First-Cup-Pack/dp/B07H955R8H , интересна му е, но пак не пие многу вода можеби 20мл и многу често и од обична стаклена чаша му давам,.. сок, чај па никако што ми е многу чудно да не сака ни да проба сокче :D

18. WindyWind

WindyWind Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2014
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    120
    И ние шише нејќиме, имаме чаша со цевка, чаша со клунче и пак само се лигави цевката ја грицка, од чаша обична кога и давам сака да пие ама ама се правиме лом ги гледав овие чаши https://drbrowns.mk/p/157/chashka-360-crvena-9 ако некоја мајка ја има да кажи како е задоволна

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    3.047
    Мајка пробај чашка со цевка, синко само од таква пие, инаку претходно исто борба за вода.

На LaDyDoLl и sani99 им се допаѓа ова.
  20. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    1.480
    Која е таа?