Da ve prasam kako se voveduva zolcka? Znam deka tri dena 1/8, pa 1/4, pa 1/2, ama neznam kolku denovi pauza da pravam megu dropkive? I za gluten koga ke voveduvam dali treba tri dena po red da davam ?
Јас паузирав по три дена.Ми се фати цел месец воведувањето. За глутенот немора три дена но доколу има нетолеранција или алергија тоа може и мн покасно да се покаже.
Praskata od koja vozvrast e?i dali koga se voveduva nov vkus sekogas se probuva po malku i poveke denovi ili toa vazi samo na pocetokot?
jas praska воведов 6+, прво малку, после помешана со друго овошје, ако првиот ден не направи некоја реакција детето мислам дека може да се дава
Праска е 6+ По три дена ќе воведуваш до кај годинка, додека организмот се навикнува на храна. А и понатаму претпазливо се воведува алергена храна како мед, јаткасти и тн.
Дивела,даверт.. Со овошје,кисело млеко од 8 ми месец,можеш и чиста .Се зависи бебето како ке ја сака.Мене лично со ништо не ми е убава
А за почеток за проба на вкус да дадам повеќе овошје со малку палента, па нареден ден обратно ради алергиска реакција или?
Да можеш и така чисто ради претпазливост мада немам слуашнато палентата некому проблем да му прави.Незнам точно колкави сте но можеш потоа и просо да воведеш(има мн железо) и киноа која е рамна на месото по протеинска вредност.
Кажете ми со кој сооднос на вода ги варите и по колку време. И за палента и за киноа. Никогаш не сум сварила. Фала.
Палента една голема лажица се додава во 100 мл вода која врие.Ке намалиш Т и ке мешаш постојано и за 2-3 мин а може и помалце ке ја тргнеш од шпорет.Мн брзо се вари т.с се згуснува.Колку повеќе одседува толку повеке се стврднува палентата. Киноа отприлика ставам секогаш.На филџан и пол вода(да врие) додавам голема лажица киноа(претходно измиј ја).И ја оставам на тивко да повари околу 15 мин на пример.Ке распука како лушпи се прави малце и омекнува.Тогаш е готова.
6 месеци сме Планирам да воведам палента, просо, амарант и киноа. Од овошје да давам праска, кајсија, слива. Прочитав и цвекло дека може од 6 месеци и блитва без жили. Па ќе видиме како ќе поминеме со овие намирници.
Цвекло да но ако е домашно.Инаку од 8 месеци. Кај блитвата и јас ги вадам жилите бидејки ствараар стомачни грчеви. Можеш и маслиново масло,кокосово за овошните каши,ориз,пашканат(доколкуне си дала)
Јас досега кога му давам снегулки (ржани, овесни, јачменови) секогаш му ги потопувам во јогурт. АД или кисело млеко, а читам многумина од вас ги комбинираат и со овошје. Ги варите или ги оставате во сокот од овошјето да отстојат за да омекнат? Можеби е веќе пишано и поставено ова прашање, но навистина ме збунивте. Досега не сум правела така, а сакам нешто да му сменам. Некако многу работи ми се вртат
Можеш во што сакаш да ги потопиш или свариш, и така тие брзо омекнуваат. Јас на пример во задно време ги потопувам во сок од портокал, мандарина, цитрон....Бидејќи киселиве овошја не ми ги јаде така цели. Но ова за дечиња над годинка.
Јас мислев само син ми е единствен што не саκа да јаде мандаρина и поρтоκал,еве имало уште неκој А лимон да му дадеш цел ден ќе шмуκа
Денес на мени амарант, авокадо и јаболко. Околу 12 изеде две третини од тргличката. После во 5 ние ручавме и тој бараше. И му дадов пак толку изеде. Ми беше страв многу да не му е. Да не му е тешко, но немаше проблем. Да си прашам. По колку намирници смеам да му мешам? Дали во овошните смеам веќе кокосово масло, а во зеленчуковите маслиново? И што ново може да воведам веќе сме 6 полни.
Можеш и кокосово и маслиново по 3-4 капки. Не машај повеке од 3 намирници на тас возраст. Смееш да даваш пашканат,батат,компир,морков,ориз,палента,брокула,просо Од овошје слива,јабука,круша,кајсија,банана,авокадо