јас тоа не знам кога ќе воведам пошо не можам да најдам домашни, а овие пазар не ги јадеме ни ние, како пластика се, се мислев преку купечка кашичка да дадам
Здраво мајки. Кога воведовте грашак и црвена леќа? За грашокот дали можи од онај замрзнат што се продава по маркети? Каков сте користеле вие? Исто овесот како сте го подготвувале? Дали може само натопен во јогурт да отстои одредено време и така да се јаде или мора да се вари претходно? Поздрав
Мајка јас и грашок и црвена леќа дадов на 7м. Грашок од конзерва давам. Овесот претходно го давав така со јогурт да отстое или во топла вода, сега (скоро 10м) во последно време со битолско млеко го варам така ми е превкусен и мене, со овошје банана, малина, вишна, јатки ...
Здраво мамички, еве да прашам сега бебка за некоја недела ќе прави 6 месеци, почнавме со вкусови од 4 месеци, до сега имаме воведно јаболко, круша, слива, кајсија (домашна), благ компир, морков, палента, гриз, банана, авокадо, ориз, брокула, е сега сакам да прашам што се од сезонско можам да и воведам сега на 6 месеци, кога се воведува јајце, месо и глутен и дали е рано за втор оброк или не, инаку ја почнав со вкусови по препорака од педијатар бидејќи слабо напредуваше, на доење е, а АД не сакаше никакво. Ви благодарам
не знам каков гриз си дала ама гризот е глутен, исто така сега можеш повеќе житарки да воведеш, млечни и месо воведов после 7 ми месец, а јајце после 8 ми пошо не можев да најдам домашни, мислам дека не ти е рано за втор оброк чим сте почнале од 4 ти со дохрана
И леќа и грашак на 9м. Можи грашак замрзант, и јас таков давам. Овесни снегулки можиш натопени во јогурт, а ако сакаш со овошје прелиј ги со зовриена вода колку да омекнат побрзо. Јас ги мелам како брашно и само ги додавам во кашите.
Majka, nema tocno pravilo za ova. Vi princip se veli: po meseci ipol se voveduva nov obrok, pa zavisno od toa koga si pocnala ke vidis kako ke dojde. E sega, se zavisi i od deteto, dali go najaduvaat dva obroka, mozno e da si ima potreba od tret i porano. Ili pak, ako poslabo napreduvalo so mleko, obicno se forsiraat poveke obrocite. Isto taka ova varira od pedijatar do pedijatar. Primer mene maticniot mi rece na eden mesec rastojanie, dodeka pak vo Remedika imaat poagresiven pristap i kazuvaat na dve nedeli rastojanie da se pocnuva so voveduvanje na nov obrok (nezavisno od napredokot na deteto). Jas licno smetam deka treba da se sledi deteto, ne se site isti po kalap pa da se vodime po nekoi pravila. Eve mojava e slabicka i jas probav spored preporakite od Remedika, sansa nemase da go postignam toa sto mi go kazaa.
Мајки може ли кашичките пример да ги спремам од вечер и да се дадат наредниот ден, со тоа што би ги чувала во фрижидер?
Уште нешто да се допрашам. Кашата да олади па да ја кренам вп фрижидер? Може глупаво е прашањево ама не сум правела до сега така па да се осигурам.