Мамички ние сме 5 и пол месеци,јадевме овошни домашни кашички и сега треба да почнеме со зеленчуковите.Дали и тие треба да се даваат посебно или комбинирано.На наша возраст што смеам да давам.Јас знам компир,морков,ориз,тиквица и друго незнам Од кога се воведуваат киноа и амарант,и дали може комбинација од овошје и зеленчук.И по колку количински на оброк.Фала ви
Читам дека амарант, киноа и просо давате со овошје па ме интересира дали ги блендирате и нив со овошјето? И дали како за овошје/зеленчук давате прво по малку за проба на вкус да не јави реакција или не?
Јас имам дадено воглавно со зеленчук, понекогаш ги блендирам, понекогаш не. Повеќе сака кога е блендирано, посебно просото, најтврдо доаѓа. Киноата е мека. Пробај со помалку, и да видиш реакција (не верувам дека ќе ја има), и да видиш како ќе реагира на вкусот.
jas gi blendiram zaedno so ovosjeto, prvo gi varam vo vodata vo koja se varelo ovosjeto i se zaedno blendiram
Леќа мислам е 9+ Јас дадов црвена, не ја фрлам првата вода, ама не ја ни користам водата во која се вари. Црвената се вари за 10тина минути, многу е практична, ама мојава ич не ја сака, дури и во комбинации маскирана ја осеќа и се противи.
Да ми кажете некоја книга - готвач за бебе кај што пишува се од кога , што , како се воведува плус рецепти ??
Imas tuka tema recepti za bebe, voedno e napisano i za kollu meseci e receptot.i na google pisi ke ti iskocat dosta recepti
Кажете ми уште некоја комбинација со батат. Денес и дадов батат и тивичка со киноа, ама со друго нешто не ми текнува :/
@Kaetana jas i davam tri obroci ama vecerata e okolu 100 gr. Ja nudam za cicanje ama preku den poslabo cica, celo vreme fati pusti osven ako ne e za zaspivanje pa si cica. A eve veke drugata nedela trgnuvam na rab pa kako i da e od 7 do 4 i pol nema cicanje. A i koga ne saka da jade nekako sama zatvora usta ko da znae deka i e dosta pa prekinuvame. Nego me zagrizuva za voda pienje - od sise ne saka samo si gi cesa zabite so cuclata, kluncinja silikonski obicni ne saka, edinstveno so lazice. Ama pa mn malku pie cel den 50 ml.
За водата исто беше, не пиеше нешто многу, ама нагло се распи и тоа сега пред месец дена. Веќе пие и по 200-250 мл на ден. Со чашка со клунче силиконско.
Ееее моево манипулаторче ме игра како сака. Му направив компир, морков и пашканат. Давам нешто не отвара уста, ај добро викам не е гладен покасно пак. Покасно пак не бре, два три пати и протестира да стане, вреска плаче, пак ништо. После пола саат му давам тиква со банана. Ммммм благичко, отвара уста, лапа цела тегличка си ја изеде.
Мајки кои замрзнувате храна ...дали во кашичките можам да замрзнам и компир ? Сакам месо кога и варам со зеленчук да и замрзнам во неколку порции за преку недела бидејки цело го фрлам. Ние сме веќе месеци а не сака ништо да јаде освен малку овошје и малку кисело млеко цело време цица а за два дена се враќам на работа и ако продлжи вака ќе морам и неплатено да земам.
Κомпиρ знам деκа не се замρзнува,пρетходно подготвен. Тоа од мајκа ми,сеκогаш велеше деκа манџите не ги замρзнува заρади κомпиρот.