1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    4.605
    Малку глупо прашање но што подразбирате под вкусови? Да му ставам во млекото лажица овошје ли?

2. WhiteAngell

WhiteAngell Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2012
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    2.315
    Едно овошје/зеленчук блендирано/пасирано се дава 2-3 дена по ред по малку за да се види да не има некаква реакција. После тие 2-3 дена воведуваш друга намирница итн.
    Значи не се става во млекото туку самостојно

На joy1, kikikikirika и Tiny Love им се допаѓа ова.
  3. Madam S

Madam S Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2020
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    455
    Постепено (едно по едно) воведување на намирници по прв пат во исхраната на бебето, зашто до тој момент се храни со една намирница - еден вкус.

На kikikikirika и Tiny Love им се допаѓа ова.
  4. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.284
    Имам смрзнато домашни модри сливи исчистени од семка, прашањето ми е дали треба да ги лупам и ставам на пареа или директно да блендира? И уште нешто, дали може од вечер да се зготви на пареа и олади па во фрижидер и сабајлето да блендирам (ако да како ги чувате во тегла, пластичен сад со капак)?

5. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    372
    Мами од кога почнавте да давате пасирано?Бебе за 3дена прави 7м ама јади само блендирано мазно да е скроз и потечно.Ако е густо или со парченца се гади.

6. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.728
    Допаѓања:
    38.370
    Сливите во врела вода стави го, веднаш им паѓа лушпата. Јас и за големиот се готвев пред оброк, еве и за малото. Плус не ти треба многу време за подготовка па да спремаш од вечер.
    @SarChee 7месеци е и јаде само блендирано. Сега почна лепче по малце да глода. Јаболко гребено со лажичка јаде и ако има парченце поголемо веднаш повраќа, не знае да плукне или голтне. И банана исто, ако гризне повеќе веднаш повраќаниците.
    Мали се уште, ќе се навикнат и на пасирано, не се секирај. Не рекле за џабе, кашата е за бебињата :)

На Inamya и SarChee им се допаѓа ова.
  7. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.596
    Допаѓања:
    2.577
    Мојов е веќе 11м, тргнав на работа и одвечер му правам овошје на пареа ставам во стаклена тегла и во фрижидер. Сабајле додавам житарка ако е инстант, ако не и неа одвечер ја варам и ја додавам. Сабајле мм блендира или гмечи со вилушка и му дава. Ручек му правам кога си дојдам. Според хрватската група може до 24 часа овошје и житарка да стои во фрижидер.

На Inamya му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.284
    Благодарам мила, дека со две бебиња и немам баш секогаш време од сабајле затоа прашав :)

9. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.032
    Допаѓања:
    4.881
    Ич да не се потресуваш, повеќето овошја, зеленчуци, житарки и месо можат до 3 дена да стојат во фрижидер, јас ги ставам во садови што не пропуштаат воздух или тегла одозгора фолија па капаче ставам. Можеш и зготвени да ги замрзнеш па да одмрзнеш и да дадеш. Многу често тоа од денес го давам и за утре или исто или нешто модифицирано. Тек па кога ќе почнат со 3 оброци... Олесни си како можеш. Имаш многу видеа за меал преп за бебиња на јутјуб.

На Inamya му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Anculce

Anculce Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2021
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    91
    Majki dali odi junesko zolcka i oriz ?? ili kazete nekoja druga kombinacija za rucek

11. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2019
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    476
    Колкаво е бебето? Ако е помало од една година јајце и месо не се даваат ниту во исти ден, а уште помалку пак заедно во еден оброк. Со месото и оризот стави и некој зеленчук кој веќе ви е воведен и имате ручек.

На Anculce и Maca Macka им се допаѓа ова.
  12. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.932
    Месо и јајце не се дава зедно. Како што јадиме за нас, јас такви комбинации правам. Пример во секој ручек со месо додавам кромид и морков, ориз/компир и некогаш плус можиш и тиквица, спанаќ/блитва зависи што имаш.
    Жолчката исто со зеленчук, мене со брокула најмногу ми ја јади затоа што најмногу се маскира вкусот на жолчката, пример жолчка, просо, брокула, карфиол, морков, кромид.

На Knizhevnik11 и Anculce им се допаѓа ова.
  13. Anculce

Anculce Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2021
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    91
    Malata e 9 meseci vo red nema da dadam takva kombinacija zatoa i prasav, a dokolku mesoto go iskombiniram so zelencuk dali mozi da ostani za utresniot rucek vo teglicka vo fridizer ?

14. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.032
    Допаѓања:
    4.881
    Може. Ако ставаш компир или спанаќ немој да притоплуваш испуштаат токсини.

15. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Мајки како почнавте да правите кашички со кравјо млеко? Ние сме за некој ден годинка па сакам да и дадам некогаш чоколино или бисквита со млеко па дали да ставам чисто млеко или да го мешам со вода? Никогаш не сум дала до сега.
    Исто мед од кога воведовте? Имаме наш чист домашен па се мислам и тоа да дадам деновиве. Фала

16. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.284
    Фала многу мами ❤️

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.032
    Допаѓања:
    4.881
    За медот би почекала, не се расипува тој нели, ќе дадеш понтака :)

На Razvigorec му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.416
    Допаѓања:
    5.675
    не брзај за медот, рано е, а кравјо дома немам дадено, во градинка само јаде кашички со кравјо, не верувам дека им ги разредуваат со вода, педијатарот кога ја прашав ми рече првиот пат да дадам 70 посто млеко, 30 посто вода

19. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    9.234
    Јас околу медот да ти кажам.
    Минатата недела дедо и (пчелар) не издржа. Ја однесе во кујна, ја враќа, гледам мојава лиже прсти. Одма знаев. Вика и дадов да брцне во кантата со мед. Не се напнав. Си излижа дете и тоа е тоа. Немам дадено пак (11+++ ) ама дефинитивно за некоја недела планирам да и дадам со млеко.

20. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    И јас имам домашен.
    Сега скоро дадов на 15м.
    Абе прсти лиже. Уста оддалеку отвара. Дека друго не сака. Насабјале и давам со мерак дека сака.
    Отприлика мала лажичка.

Кажете ми калинка како да исцедам за да и дадам сокче?