Демек го преварувам бидејќи викам ми се давеше претходно, ама сега пак.. Вака пример како го подготвуваш?
Majki dali so gotovata kupena kasicka od misirkino meso so kombinacija od oriz i morkov mozam da dadam po malce leb (sredickata) ? Dali nekoja majka ima do sega davano taka ?
На околу 100 мл вода ставаш една супена лажица палента и мешаш се додека не се згусне . Брзо се вари. Јас на потивко ја варам и палентата ја ставам во ладна вода
Обично на самото паковање има рецепт. Дозата палента спрема вода е 1 спрема 4. Јас ставам вода и парче путер на шпорет. Штом зоврие, намалувам температура, додавам палента и мешам се додека не ја добијам саканата густина. Штом е готово ставам во сад и додавам по желба јогурт или сиренце рендано.
Јас путерот го ставам да се растопи од кога ќе ја тргнам од оган сварената палента . Не го варам и него.
Исто и јас путерот го додавам на крај и палентата ја ставам во ладна вода да се вари, а не во зовриена за да не ми се прават грутки
Не само за грутки да не се прават , ами и така подолго се вари. Вака во жешка вода одма ќе кљокне, а поекако она брзо се вари.
Бебево мое 9++ не сака бебешка храна дефинитивно. Значи цел ден нудам кашички овошни, зеленчукови, цедена калинка, банана леб и уште што не измислив прикладно за бебе, бебе не погледнува. Ама затоа да му дадеш од нашите манџи, супи со зачини, со сол, се изнајадува. Вчера готвев зеленчукова супа за нас, влегов да се туширам, кога излегов сопругот му макнувал и изедило цело лепче Ми вели гладно го чуваш детето цел ден со тие бебешки храни. Е ајде како да постапувам кажете сега? Од кога почнавте "нормана" храна да давате на децата? Јас како некој што внимавал цел живот на здрава храна, ептен ми е криво што на бебето ништо не можам здраво да му дадам.
Па прави му манџички како за вас , само без сол и вегета. И давај некое лепче без сол. Многу е рано на 9 м да му даваш сол
Пробав, не дека не, уствари манџа без зачини и запршка дојде варен зеленчук и не сакаше нормално. И леќа исто. Затоа си стои гладно по цел ден и срце ми се кине.
Пробај со некој зачин да му ставиш Коркума, оригано, магданос , целерот дава некој посебен шмек, Или евентуално малку КМ да ставиш во манџата . Ни овошје Не ти јаде ?
Од овошје од парче банана нешто можеше и во уста да заврши, едно залаче. Ама во последно време и тоа не. Иначе ретко едно лажиче кашичка, небитно домашна или купена, вкусни превкусни ми се мене ама нејзе не. Парчиња исто не сака. А што е тоа КМ?