Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.211
    Допаѓања:
    5.769
    Јас готвам како за нас, само без сол. Вадам за нив без сол и остатокот за нас го посолувам. Од зачини користам сув зачин, во него има пашканат, морков, кромид, магданос. Користам и бибер, лукче, оригано. Слободно ставај зачини, но сол немој, ќе ги оптерети бубрезите.

На Mucika и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  2. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.706
    Допаѓања:
    175.577
    Кисело млеко

На Honny му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Запржуваш на масло кромид, лук, морков или само варено? Дека јас така ги правам манџите супите, прво подзапржувам на масло па после варам, а знам дека пржено за маливе не треба или нема гајле од кратко пропржување/динстањте?
    Аха. Нудев 2-3 пати, вртеше глава ко луто пиперче да давам. Не ни проба.(facepalm) Од кај му се на бебево скоро 10 кила се чудам

4. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.706
    Допаѓања:
    175.577
    А млеко колку ти пие во 24 ч?

5. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.211
    Допаѓања:
    5.769
    Пропржувам со неколку капки масло, ама можеш да динсташ и на вода. Секако и претходно за нас не користев многу масло, ниту класична запршка, туку варам компир во манџата и го пасирам за густина.

6. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Само со доење е уште и нема некој ред има денови и ноќи кога на сат/два бара и денови кога има подолги паузи до 3-4 сати максимум издржува. Ама не цица долго една минута до две и готва е :D Манакенка на мајка
    Исто и јас иста метода :inlove:

7. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Ista slika i prilika, sega najnovo varam supa ( 1 rache fide, 1 rendan morkov, 2 lazicinja griz i po pola lazice od taa supata na podravka petel shto e fide i vegeta) i metla pravi se, nema veke ni zapek ni nisto...e sega shtom najdov shto jade sekoj den mi e supa i vnatre eden den pileskoto eden den ribeskoto eden den teleskoto hahahah ama supata e supa...ke pocnam kaj i da e sega i brokula, praz, tikvica....i od site zelencuci po malku da pustam i sekoj den ke bide corbicka so vrvce na lazice vegeticka i toa e toa....utepajte me ako sakate ama pocnav i zivotinsko carstvo da i davam si go lapka ushi i pukat...1 godinka e valjda ne pravam katastrofalna teshka geostrateshka greshka hahah

На gjoker4e, Bubble91 и Honny им се допаѓа ова.
  8. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.242
    Моето на таа возраст веќе си јадеше парчиња и почна да одбива каши. Овошјето или сечкано или сам да си грицка (пр бананата сам си ја јаде). Зеленчукот само варен, или свеж (домат, краставица само лупени и исечкани). Или тестенини (не се сеќавам кога почнав да му давам) со некој зеленчук внатре. Исто и мевце цепкано можеш да даваш. Манџичка како за бебе можеш да правиш (ма да јас не му давам, али во градинка тоа јадат секој ден), или па супа (ја во супата ставам фиде, морков, компир, брокула, пашканат).

На Honny и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  9. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Имам поназад пишано дека парчиња не јаде. Ги гмечи си игра и ништо не става во уста.

10. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.728
    Допаѓања:
    38.370
    И јас да се пожалам и да побарам некој совет, финта. Бебе фала Богу си јаде. Ама проблем имаме што ни тој ни јас не знаеме кога е доста. Отприлика правам околу 200гр.кашичка .Си лапка цело време ама кога ќе му биде доста не затвара уста, туку повраќа и тоа обилно како чешма. Се што изел повратил. Не знае да плукне, да врати.
    Ако дадам помалку мислам дека го оставам гладен.
    Сте имале вакво искуство?

11. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.032
    Допаѓања:
    4.881
    "наша" храна педијатрите препорачуваат после 1 год. Значи после 1 год да јаде тоа што си јадеме ние нормално, нели во рамки на здраво нормално јадење.
    Можно е да ради солта мцкало повеќе ама глеј до година да не му даваш, после година ќе даваш по малку.
    Јас исто готвам што за нас тоа за бебе прилагодено. Манџи, месо, тестенини. Запршки никогаш не сум правела, за да згусне стави житарка просо, хељда или испасирај дел од јадењето. Мевце и динстам пример на малку масло тоа плус си пушта вода и дотурам ако треба, не плива во вода месото како кога се вари, во ова ставам и лук, се давиме во шницливе сите. За манџи, зеленчук не запржувам, основата ми е сос во кој има: патлиџан, лук, кромид, магдонос, целер, пашканат, морков, пиперка го динстам во водата од патлиџанот и пасирам (имам и замрзнато по потреба вадам), ова дава многу убав вкус на секое јадење, со месо или зеленчук или тестенини.
    Пробај да ставаш зеленчук со интензивен вкус, кај нас не поминува ручек ако нема лук, кромид, магдонос.

За на крај, и покрај ова, мојата исто не јаде :D. Односно селектира, месо јаде, зеленчукот не го пипа. Лебот со путер го јаде, овошјето не го пипа. Манџички по малку неколку лажички. Ама тоа е.
    Тоа што ти гмечи и фрла храна е истражување, учење, процес е, ако не ти смета хаосот не се откажувај. ;) И дур си е бебе здраво и весело не се секирај, првата година е учење, може да внесува доволно од тоа што му треба. Само нуди разновидна исхрана, не попуштај да даваш само тоа што сака, све регистрираат.

На Honny и Tiny Love им се допаѓа ова.
  12. Sunshine*baby

Sunshine*baby Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2020
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    971
    Ај ве молам за помош.... Ние кога јадеме леќа, грав, грашок, боранија тие ни се главна намирница е сега за бебе дали мора со леќа пример да има компир или некоја житарка или може на пример леќа со месце, кромидче, лукче, морковче....без житарка? И какво младо сирење давате? Моцарела?

13. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.211
    Допаѓања:
    5.769
    Житарка никогаш не сум ставала со леќа и грав, со грашок само ориз. Обично ставам малку пасирано компирче за густина. Во манџите ставам и кромид, лук, морков. Исто како за нас, така и за нив само без сол.
    Од младо сирење само моцарела имам давано.

14. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    487
    Mozes mocarela, cottage cheese, isto taka od ‘mleko od nasata farma’ ima bas mlado sirenje vo voda. Sirenjeto e nesoleno, vo vodata ima minimalno sol kolku da stoi, no mozes 10min prethodno da go stavis sirenjeto vo obivna voda i ke go otsolis.

На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.824
    Допаѓања:
    99.318
    Колку месеци е бебето?
    Знам дека е помал од мојата, 10мес е она, така да 180гр. му се доволни, не му давај повеќе, не го изгладнуваш не се секирај.
    Подобро тоа што ќе го касне да остане во него, отколку прејаден се' да исповрати.

16. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.932
    Најдобро е како што готвиш за вас така и за бебето да правиш.
    Јас со грав никаква житарка не додавам, со грашок или боранија ако има месо исто така не додавам, а ако е без месо додавам компир најчесто.
    Е сега за леќа одамна имам читано дека за да се искористат протеините на леќата потребно е да се јади со јагленохидрати. Не знам колку е точно ама јас на 3 лажици леќа додавам пола лажица ориз или кус кус. Леќа со месо мене не ми оди некако па затоа не правам така и за бебето. Сепак мислам доволно протеини има и во леќата и во гравот, па некако нема потреба од месо.
    Кромид, лук, морков буквално во сите зеленчукови/месни оброци додавам.

На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.728
    Допаѓања:
    38.370
    8 ќе прави другата недела. Јас не сд замарам со грамажа при оброк, најубаво ми е он да ми даде знак дека е доста, колку изел толку. Најверојатно е и тој ем лакомичок ем не му собира мешето :)
    Фала ти

18. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.738
    Допаѓања:
    17.702
    Јуфки и тарана какви давате? Имам домашни сакам со нив да воведам белка, но имаат сол нормално, па дали да дадам од нив или има некои без сол?

19. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.824
    Допаѓања:
    99.318
    Јас никогаш не сум мерела исто така. Ама сум гледала ориентационо со тегличка од купечка каша.
    Треба да се водиме по детето да, ама не секогаш. Сепак се многу мали за да оставиме на нив да не водат во растењето.

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.706
    Допаѓања:
    175.577
    Семките од тиква, сончоглед, лен и сусам како да ги дадам ?
    Свежи, варени, киснати во вода ?!
    Да ги блендирам , или како ?