Јас за сите производи се водам по упатството од производителот. На мојата киноа (бела) упатството вика само да се стави во зовриена вода и на тивко да се вари 15тина минути, така и ја подготвувам.
Fala ti darcy,obicno e taka da,si pisuva vo upatstvoto,ama posto procitav se kisnela radi gorcliv vkus i nekoja otrovna supstanca,a neli bidejki mi e za bebus pa sakav da vidam kako vie praktikuvate.
Мами, рано ти е, ќе заборавиш додека дојде време Воглавно, ако убаво си напредува јас лично би те советувала да си причекаш до 6 месеци. Од 6 ќе си почнеш полека со кашички. Дали овошје или зеленчук, твое си е. Можеш и да мешаш - на пример, 3 дена јаболко, три дена компирче... па три дена круша... и така натака. Храната секојдневно постепено се зголемува. Дури и ако детето бара повеќе, не се претупанува затоа што најубаво е за цревцата да се навикнуваат постепено на храната која што треба да ја преработат. Не се се дава изолирано како вкус. Некои вкусови се мешаат со друг доминантен вкус. На пример ги спомна житарките. Просото има воглавно неутрален вкус, па сам по себе никогаш не би го дала. Го мешам почесто со зеленчук, ама убаво е и со овошје. Исто и киноата, и амарантот... Во однос на блендирање, воопшто не мора да се употребува мајчино млеко. Еве јас не користам мајчино млеко во ништо. Детето си цица, а за кашичките користам вода. За овошните нема потреба, овошјето само по себе содржи многу вода, ама за некои зеленчукови знам да додадам малце вода за да се помеки. Млеко и јогурт исто оди со проба... само што би ти препорачала кравјото да го одложиш максимално. Сепак е најчест предизвикувач на алергија, а башка и нема некоја значителна нутритивна вредност. Јас би се држела до доењето и мајчиното млеко отколку кравјо (мојата логика е - зошто би прекинала да дојам а на детето да му дадам млеко од крава? Нели е пологично да му дадам мое млеко?)... За мајките што не дојат, АД-то е сепак попроверена и посредена варијанта на кравјото млеко. Само внимавај, не ја користи водата во која се варат спанаќ, блитва, морков, цвекло, и слични „земјени“ зеленчуци, затоа што испуштаат нитрити кои се мааалку потешки за преработка во бубрезите... иако децата над 6 месеци веќе треба да ги имаат ензимите потребни за преработка, ама пред 6 месеци не се развиени, и може да настане проблем.
@Kaetana ти благодарам на убавиот одговор ама досадно ми е сега па сакам да си читам да си собирам искуства знам ни е рано здравје април мај ќе почнеме но тогаш убаво време ќе шетаме а ако заборавам вие сте ми тука да ме подучите
Денес сум го погодила ручекот со сласт јадеше. Просо, круша, батат и малку кокосово масло. Кажете ми вишни од кој месец дадовте?
Денес синко се изнајаде, да не го подречам. За 5 мин изеде кашичка со киноа, компир, морков и брокула. Прв пат давам киноа ама ја бендиса не се мрштеше. Изеде околу 200-250 гр и едвај дочека да испасирам Зеленчук сака многу а за овошје се мршти малце. Е сега прашање ми е дали може после да му дадам палента со круша и јаболко? Да не му дојде многу житарици или не?
Јас блитва имав дадено на 7, спанаќ сега на 8 месеци, исто и цвеклото. Како што знам доколку имаш домашно, проверено цвекло можеш и од 6м, но непроверено од продавница од 8м, јас сеуште не сум дала
Majki mi ostana denes od rucekot mnogu napraviv ke mozi i utre damu go dadam inaku se sostoi od meso kompir brokula i malku praz za prv pat denes mu dadov
Девојки вториот оброк целосно го воведов, односно заменува еден подој. Кога би било идеално (отприлика) за да го давам? Првиот ни е помеѓу 09-11, зависно од тоа дали ќе преспие. Овој планирам 15-17. Ваше мислење и искуство? Вчера наполни 6 месеци. И ставам по малку кокосово во зеленчуковите каши. Можам ли и маслиново и леново?
Давај ладни цедени, ама лененото е одвратно на вкус за мене искрено. Ладноцедено можеш и сончогледово, многу е повкусно од другиве. Немој само масло од кикирики да даваш, другите можеш
Секако по капка би ставала..не верувам дека би осетила на вкус . Колку да внесува различни работи. Да не е се ист вид масло.
Не сум сигурна бидејќи сестра ми воведуваше ленено за детоксикација, да не е премногу за снајка моја тоа, што знам.
И ние сме со втор оброк од 6 месец. Веќе две недели прв оброк му давам околу 11:30-12 h а вториот 16:30-17 h. Со тоа што прв оброк му е зеленчук а втор овошје. Така ме советуваше педијатар пошто на 9 месеци ќе оди во градинка па да има навика за јадење според нивен распоред.