Ич не го заприметив распоредот Инаку , да, @Marija2007 Давај житарка со овошје за доручек , а зеленчук со месо ( кога ќе воведеш месо ) за ручек . Вечерта обично ќе си даваш нешто млечно .
Син ми следната недела полни 5м, и здравје почнуваме со вкусови. Те молам кажи ми дали 2 лажички полни за почеток? Утрото или меѓу млеко? Како ќе знае дека треба да голтне, баш ме фаќа паника, а лакомо човече е, само не гледа како јадеме, што правиме, повторува со движење на устата по нас...
Не знам имаш ли воведено глутен Јас рано го воведов , пред 7ми месец сигурно беше И давам букавално од сите житарки : Просо , киноа , амарант , овесни , снегулки од крупник , р'жани , јачмен , хељда , чија семе исто давам .. Овие за доручек обично ги давам . За ручек ако треба житарка тогаш користам кус кус , булгур , палента и многу ретко ориз . За вечера од житарките користам : гриз , Мултигреин , кус кус , овес и крупник , палента , Е сега види си од ова што беше со глутен , што е без . Ако немаш воведено глутен а планираш тогаш дај го преку спелта , тоа е инстант крупник и има најмалку глутен . После ќе дадеш и нешто друго со глутен и не мора сите житарки да ги воведуваш по 2-3 дена . Јас така направив
Отприлика понудив 2 3 лажички. Потечна ја направиц баш кашичката. Јас после првиот подој дадов, баш коа е гладен за втор. Нема да знае да голтне, тоа е нивни рефлекс да буткаат со јазичето. Треба време, затоа не голтаат ни две лажички.
Уште бутка, еве три недели веќе тераме. Нејќе блендирано па ич. Тиква дај и само , вчера две парчиња мавна. Ориз и палента беше од полни 6? Како се воведуваше по малку и тоа во веќе пробано овошје?
Мајки, дадов вчера кисело млеко од тоа на бучен козјак, т.е повеќе ја измацав на лице него што касна дали 1 лажичка касна, за брзо појави црвенило на лицето ја измив и помина, веројатно е алергична на кравјо млеко (ова јас си кажувам од памет ), следна недела сме на педијатар ќе прашам, ама сакав да слушнам мислење и од вас. 8м е, да не избрзав со млечниве ? И кога можам следно да пробам пак млечен производ?
Може само контактна реакција да е. И јас се вцрвувам од патлиџан и сирење, па не сум алергична, си ги јадам. Направи пауза секако, бар 2 недели и види што ќе ти каже педијатар. Следен пат намачкај ја со крем каков што си користите да направиш тенок слој бариера на кожата, таму каде што се шлапа, на лице, на раце и дај и да проба. Не си избрзала нема врска возраста и на 1 година може да се вцрви.
Од кога почнавте со втор оброк/ после колку време од првиот? Со вкусови почнавме од 5, сега сме 6+++, на АД сме, но одкако имаме еден оброк 100-150 грама ми намалија со млекце, предходно пиеа околу 900 гр сега 600-700.
Во табелава од педијатарот гледам стои од 4 до 6 месеци ориз и палента. Сеа имале нови насоки, рано се воведувале намирниците коо можеле алергија да предизвикаат. Дали имаше мака со стомачето коа почнавте со вкусови?
Како го реши проблемот? Направи пауза со дохрана, даваше пробиотик, капки за грчеви или ништо од тоа?