Убаво измиен и во експрес лонец го ставам . За саат време се распаѓа месото . Еднаш варев и во обично тенџере на дрвен шпорет , скоро два часа му требаше да се свари . После мерам по 40-50 гр и ставам во ќесички и оди во замрзнувач . Од младо зајче јас правам 13-14 гарнитурки ( во ќесенцата ставам и по едно парче бланширан целер ).
Јас планирам по годинката да почнам да му давам кравјо сиренце , урдата да не ја давам стриктно Несолена , путер да давам од тој со сол ... Па на лето да почнам малку сол да ставам . Ама уште сум на две како е правилно . Ај нека пишат поискусните колку е неопходно сол да се става
Од тоа што паметам од големово дете, отприлика 2 мг сол заради натриумот пожелно е да се дава. Јас не ставав секогаш сол и еве го сега на 8ипол години не сака многу солени зачинети работи.
Да. После годинка задолжително е да се става сол во јадењето (заради јодот). Максимум до 2гр. дневно.
Здраво, прочитав голем дел од темата но не се. Планирам да почнам веќе да му давам зеленчук на бебето, би почнала сл морков, тиква, компир... Распоред од матичната имам. Бебе готвач симнав. Но многу работи не ми се јасни. Пример со колку лажици се почнува? Како и кога ги спремате кашичките? Дали треба да се затоплуваат пред јадење? Дали пред секое јадење правите нова кашишка или може за вечера што останало од ручекот?
Секогаш нова, топла. Едно време само ладни јадеше, па правам, ладам и јаде, ама во најкраток рок. Никогаш не давам останата каша, фрлам. За почеток по лажичка две, по 20 дена почна да јаде некаде по 80г, па по 100г, па 150 и така до 200г стигна за неколку месеци. Потоа втор оброк, па трет, со тоа што меѓу секој оброк имаше размак 1.5 до 2м. По бебе готвач се водам. Еве 12м денес, уште шлакам секој ден по 3 пати. Толам само готова каша, со тоа што ја ставам сосе тегле во топла вода и мешам.
Тој доктор што препорачува животинско царство да му се скине дипломата, јас мислам. Па на 7 месеци? Абе овошните кашички колку само имаат природен шеќер во нив, кој ги задоволува потребите на детето. Пр.имав превкусна замрзнста праска, направив еднаш со др комбинација, мене ми беше благо, па после комбинирав со покрастатко овошје, уште жив.царство да ставам
Јас знам дека треба минимално да се почнува после година. Уште не сум почнала година дена е ама планирам. Можда повеќе ќе биде тоа преку сирење, урда и сл. него ли да посолувам јадење. Натриум содржи секоја храна па ми е страв да не претерам. А па педијатарот ми вика не брзај, не знаат уште што е солена храна, ко да тргнав јас пршута и пармезан да и давам...
Јас не знаев дека требало да се дава, ама почнав. По 1/4 мала лажица отприлика. Веќе е полесно бидејќи јаде тоа што и ние, и за нас не правиме со многу зачини. Обично во се ставам сол колку што кажав(освен во доручекот), (во палента со сол се дави) а за ручеци знам да притурам и оригано, босилек или магдонос како плус зачин
Од кое кисело млеко и јогурт земате? 7 месеци за една недела ќе биди,сакам да воведам и со што ги комбинирате?
Матичниот педијатар, Марина од Ремедика ми напоменаа до 7 месец веќе да има 3 оброка, гледам и Сајковски истото го коментира. Плус ручекот многу малку го јаде. На 5 почнавме така да моја проценка е дека ни е време.
ако не го јаде ни ручекот како би јадело тек вечера плус?За вечера млечни оброци обично се даваат.И ние почнавме на 5.Ама вечера саглам имаше тек на 9.На секои месец и пол/два се воведува оброк.Таман до година да има 3 оброка и една ужина.Сосем доволно за нивниот неразвиен дигестивен систем.
Јаде ручек, ама тоа што нејзе и е по вкус, тоа што е текстура го одбива, а јас сум упорна да давам разновидно нели. Од каде е таа информација дека на месец ипол, два се воведува? Кога 3 квалитетни доктори (дури и гугл) ми кажуваат исто мислење, би сакала да ги слушам и да воведам вечера.