Некаде ме праша да ја сликам листата со овошки за 5м бебе, извини доцнам со одговор. Син ми наполни 5м и почнав со вкусови по насока на педијатарот, одлучивме да почне со овошки. На 3 дена менуваме вкусови, 2 пати дмевно и на секој оброк во еден вкус зголемувам лажички. Овошја, свежи, пасирани (со исклучок на тиквата која треба да е варена): јаболко, круша, слива, банана, праска, кајсија, тиква. Мислам тие беа.
Јас бидејќи пасирав и давав парчиња, ги варев овошјето и зеленчукот за да омекнат за да избегнам давење.
И мојата не сака блендирано. Голта парчиња а џивџи е од 6 месеца Печено јаболче,круша башка , ептен има шмек
Прв оброк конечно успешно воведен на утро овошната кашика си ја јади без проблем. Меѓутоа втор оброк никако неможам да воведам. Пробувам зеленчукови каши и не и не. Месо исто никако не сака. Едно лајче и на второ веќе не отвара уста. Пукнав од нерви само готвам и само истурам. Совет некој како да помини зеленчукот и месото.
7 месеци. На 5 почнавме со вкусови. Некој ден пред да наполни 7 почнав со втор оброк. Од почетокот овошје добро прифати а зеленчук не.
Требаше со зеленчук да почниш. Јас така почнав и за ќерка и за син ми. Без проблем потоа овошје ми јадеа но прво зеленчукови ги навикнав
Советов… Нема врска кој како почнал, има деца што не јадат и тоа е тоа @sweetgirl92 и јас ставам нешто поблаго, се тешам дека во странство мешаат овошје со месо па не грешам.
Овошје може свежо од почеток на дохрана, а зленчукот свеж над година. Евентуално јаболко да додаваш во зеленчуковите каши. Или, ако не си пробала, да пробаш да смениш, да дадеш наутро зеленчук, а за ручек овошје, да не случајно не е спремно бебето за втор оброк. Ова нема врска. Јас за двете деца давав напоредно зеленчук-овошје, па едната само благи каши сакаше, другата зеленчук со месо најмногу, ако е барем малку благо овошјето не ја јади, банана па да има никако. Може ти да ги навикнеш ко што викаш на зеленчук, па потоа да пробаат овошје и да не сакаат повеќе зеленчук
Мами утре прв пат ќе дадам жолчка, една четвртина за двете бебиња или (заедно со банана)? Па после колку дена на колку да зголемам и дадам? Друго прашање, телешко по колку за еден оброк за двете бебиња, од иста здела им давам (нели 40-50 на оброк за двете 90-100 или)?
Жолчката не ја мешај со цела каша, туку со мал дел за да бидеш сигурна дека ја изеле потребната количина. Потоа ќе си продолжиш со остатокот од кашата. Кога беа помали се водев по правилото 1/3 месо, 1/3 скроб/житарка и 1/3 зеленчук. Значи по 30тина грама во оброк од 100гр или 50гр месо во оброк од 150гт.