Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. mariz

mariz Форумски идол

Бебуш мој доручкува исто тоа време, а руча во 17ч со сите нас заедно, сите се на работа до 16:00 и до 16:30 се обично дома. Сега еве се успа малку, па дури и во 5ипол може ќе јаде :)

2. mariz

mariz Форумски идол

Мајки Паскалов ми рече последната недела од 8ми месец да почнам со жолчка, така да уште една недела некаде ќе почнеме, ми дадоа пред 2 дена домашни јајца, бев во село... баш само што ги собра бабичката од кокошарникот, ме интересира колку време имаат рок тие? Немам многу, само 6... но нели како и да е се дава многу малку прво. Така да и тоа ме интересира, колку да дадам и на колку време да давам?

3. volsebna

volsebna Популарен член

батат се меша со круша? не сум знаела... јас денес го правив со малку пашканат и една лажица златна мешавина, пченка грашок и морков, и малку цвекло, не го сакаа баш, ама ставив и една лажица кисело млеко и јадеа

4. irena.1

irena.1 Форумски идол

Па мене ми е благ бататот. Додуша не ставив многу, ама сепак. Инаку затоа што синко несака солени каши понекогаш му го подметнувам и во солените и јаде. Ама внимавам колку пати неделно јаде да не претерам. Всушност си водам список и гледам сите намирници некако да се рамномерно застапени, секоја бар еднаш или два пати неделни некако ми е таман.

5. mariz

mariz Форумски идол

Jas svasta mesam :D imam napraveno morkov i sliva, mnogu e ubavo hahah :D

6. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Јас конкретно и за нас компир не чувам,го фрлам после ручек,а за бебенце мислам дека не треба да го даваш утре бидејќи има компир

joy1 likes this.
  7. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Мами Ве молам за исκуства, мислења...
    Бебенцето ми има 7 м и 10 дена. Само што наполни седум почнав да давам мевце со зеленчуκ и тоа сеκој ден (заρади намален хемоглобин), κаκо втоρ обρоκ. Наутρо овошје таκа со молење, попладне зеленчуκова со месо јадеше сκоρо 200 гρама. И тоа со сласт. Еве веќе 2 дена освен цицање ништо дρуго не пρифаќа. Ништо не ми успева. И омилените κомбинации сама си ги јадам. Се ρазочаρувам! Не знам што да пρавам!

8. irena.1

irena.1 Форумски идол

Јас во овошните ставам малку кокосово, а во солените маслиново, ладно цедени.
    Малку ме чудите со количината колку јадат вашите деца. Мојов околу 12 јаде околу две третини од мала тегличка од 120 грама. И тоа последните лажички со молење, се гледа веќе не е гладен. И ние кога ручаме пак околу пола тегличка. Значи вкупно околу тегличка и малку јаде. Еднаш изеде цела тегличка (беше со банана и сам бараше) и после цела ја поврати во млаз од што му дојде тешко.
    Незнам дали моево дете јаде малку количински?:|

9. Mandarinka

Mandarinka Истакнат член

@SpangeBob не се разочарувај, може вади запчиња, може му е некоја фаза.
    И мене така ми има правено,и после неколку дена пак си се враќа во нормала. Ќе помине,биди упорна. :)

@irena.1 Колку месеци сте? Ние сме 8 ипол месеци и тек сега овој месец почна да јаде повеќе количински,околу 200-250гр.
    Може такво си е детето,не е голем јадач. :D

SpangeBob likes this.
  10. Mandarinka

Mandarinka Истакнат член

Него мене ме интересира дали можам да дадам леб на 8 ипол месеци и дали би било паметно? Бел или црн?
    И може ми е малце глупаво прашањево ама како да го дадам,да го блендирам заедно со другите работи?

11. mami blue

mami blue Форумски идол

Daj mu poparicka so kiselo mleko ili jogurt lebot ke omekne.a i golemki ste i moeto e tolkavo pa pocnuvam nekoi raboti da gi pasiram so viluska a mesoto go blendiram
    Neka naviknuva na parcenca..jas i davam biskvitka vo raka i taa sana si ja topi i lapka.

12. Kaetana

Kaetana Популарен член

@danichap
    Маслиново можеш, ленено е после 10 или 11 месеци. Кокосовото може од сам старт на дохрана, како и маслиновото.

@mariz
    Се дава само жолчка и тоа е процес... Прво два пати неделно даваш 1/8 од жолчката, па исто два пати неделно 1/4 и т.н.
    Јас земав исто домашни, ми кажаа околу 30 дена во фрижидер.
    Кога се дава жолчка не се дава месо.

Еве нешто на нет што најдов за јајцата...

IMG_20151230_080215.JPG

kallias, Kitten, mariz and 1 other person like this.
  13. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се додека трае кратко е моментален штрајк, и нема потреба од паника. Обично е заб во прашање. Ама ќе го следиш...

@irena.1 колку месеци има сега бебуш?

SpangeBob likes this.
  14. irena.1

irena.1 Форумски идол

@Mandarinka
    @Kaetana
    6 и пол месеци сме. За ниту едно јадење не ме одбива скроз. Некое со сласт некое така така, ама сите ги јаде, но количински толку. Пола тегличка мала или малку повеќе. Се гледа дека детето е најадено. Не иде со сила да го мачам. Јас мислев дека е таман. Но читам тука бебиња на негова возраст повеќе јадат, па се замислив.
    Инаку тоа што ќе остане што му правите, го фрлате или го давате покасно?

15. danichap

danichap Moderator Staff Member

Ирена и кај мене јаде некогаш цела кашичка, спремам отприлика 120 но некогаш пола, 2/3...
    до расположење, колку и се јаде, колку и е вкусно, колку е густа односно водлеста кашата...

И мојава не е некој голем јадач.
    6.5 кг си беше на неполни 6 месеци. Што не е многу.
    Но ниту одбила да цица, ниту одбива да јаде.

Важно си се здрави, си цицаат, јадат колку сакаат, од се по малку. Нема потреба од грижи.

Инаку неколку часа покасно ја давам и јас.
    Си ја дојадува доколку сака. Најчесто ставам во едно мало стаклено шишенце и во термосот за кога сме во движење а не сум со можност друго нешто да спремам покасно.

Нели авокадо, банана..и сл. не бива. Но со најголемиот дел од кашите може.

Espadrila, irena.1 and Kaetana like this.
  16. Kitten

Kitten Форумски идол

Во раче, нека учи да гризе. Некоја голема потреба од леб во кашите и нема (ако има житарици за доручек), освен за згуснување. Поубаво со интегрален, црно лебче, а најубаво кога би било домашно месено :)
    Јас давав какво ќе се погоди да имаме во моментот дома, не се потресував многу.

Лененото семе, да се надоврзам на Каетана, е лаксатив така што не се препорачува пред 8-9 мес. (барем јас така следев некои табели), не често и во мали количини, по пола лажиче и тоа мелено.

irena.1, Kaetana and danichap like this.
  17. Kaetana

Kaetana Популарен член

За 6,5 месеци си е сосем во ред. Не можеш да очекуваш бебе што почнало скоро со дохрана да јаде не знам си колку количински. На 11 месеци кај нас беше доволно три оброци од по +/- 200 грама... зависи и од детето и активностите што ги има...

Ќе си зголеми количини, и тоа најубаво за желудникот е постепено. :)

irena.1 likes this.
  18. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Mamicki, a imate li nekoi knigi od koi gledate sto so sto da kombinirate, sto da dadete i koga..Nekoja feminka imase pisano za nekoja tabela pa aj ako moze da me posocite sto da zemam i od kade zatoa sto bas bi sakala da si imam nekoja kniga po koja ke se vodam za da mu pripremam na sinko obroci :D

19. danichap

danichap Moderator Staff Member

Малата има 6 полни месеци и тераме седми.
    Телешко беше од сега ми се чини. Друго нешто?

20. mariz

mariz Форумски идол

Jas sekoj den sama si izmisluvam nikogas ne sum videla recept nekoj :D ako imas fb mozes vo grupata Zdrava hrana zdravi deca da se priklucis, tamu imas se sto ti treba :D

eatpraylove90, Miss.Sweet and Kaetana like this.