Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Anculce

Anculce Истакнат член

Zdravo nie ke pravime 11 meseci ni rekoja deka do godinka treba da probame i belka me interesira po kolku davate za pocetok i kako davate ?

2. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Здраво мајки уште малку планирам да почнеме со вкусови па ме интересира со што прво да почнеме со зеленчук па овошје? Прво да давам два дена компир два дена морков па брокула и после да ги соединам во едно, па после да фатам банана јаболко слива па се заедно да му дадам ? И дали може купечки кашички да давам ? И кога е најубаво да дадам после први подој после саат време?:wasntme: Фала ви:l:

3. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Баш со компир Не мора да почнеш.
    Почни со јаболко , па морков , слива , тиква , тиквица , крушка , батат, па тек после ги вметни компирот , бананата , брокулата , карфиолот .
    Јас воведував по два дена .
    Пример два дена дадов само јаболче , после во следните два дена во малку јаболче додадов појќе морков .
    Па два дена тиква па во следните два дена малку тиква со појќе слива и све така .
    Од кога воведов 5-6 намирници веќе почна да ми јаде по едно мало тегле па почнав и житарка , без глутен и така веќе заменив еден подој .
    Давав саат ипол - два после утринското млеко

Eli23, Srcka28, Knizhevnik11 and 2 others like this.
  4. Bubble91

Bubble91 Истакнат член

Nie sme 10 i pol meseci, poslednive 2 nedeli koga varam jajce davam cela zholcka, zosto ni e veke vovedena i stavam po malku od varenata belka vo kasickata. Sekoj pat stavam pogolemo parce. Smetam deka vaka i e veke vovedena. Pozdrav

Knizhevnik11 likes this.
  5. Mucika

Mucika Популарен член

Да зачиниш со лук, кромид, црвен пипер, патлиџан, може повкусно ќе му биде, ако не си пробала.

Anaroz1 likes this.
  6. Inamya

Inamya Популарен член

Ставам речиси во секоја зеленчукова лук и кромид (за патлиџан уште ни е рано 7++ сме), јаболко исто ставам и џабе џабе, ќе стисне уста и не отвара...

Eli23 and Natali07 like this.
  7. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Знам дека не треба млечно да се меша со месо заради железото ама јас така успеав да му увалам на почетокот. Ставав една лажица кисело млеко и малку по малку намалував за на крај веќе ич да не ставам и да јаде месо без проблем. Да пробаш така?

8. Inamya

Inamya Популарен член

Е тоа не сум пробала, а дали и другите состојки да ги ставам на пример ваква ми е една зеленчукова каша (брокула, карфиол, морков, телешко, едно чешне лук, едно кругче кромид, малку маслиново на сето тоа и кисело млеко да ставам?
    Инаку кога правам ориз, спанаќ, кисело млеко исто не ја сака некаде :( ми иде зеленчуковите да му ги заменам со овошни, но како ќе прима тоа што треба!? А другово бебе алал да му е мерак да ти е цел ден да му готвиш за ништо не ми наоѓа мана и не ми протестира.

9. Freya123

Freya123 Истакнат член

Мајки од кога вашите бебенца почнаа сами да посегнуваат по храна и да ја ставаат во уста? Ќерка ми има годинка и абер нема, и да и исечам парченца само ги гмечи. Користење прибор ми се чини скоро и невозможно сега

10. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

на 7-8 месеци не памтам точно кога сама пројави интерес, на 8 сигурно веќе јадеше парчиња, сега е скоро 13 месеци се јаде, ама прибор уште не користи, јаде со раце парчиња, другото ние ја раниме

11. Freya123

Freya123 Истакнат член

А дали ја нудевте со парченца или скроз сама си посегна и почна да јаде? Мојава не сака ни да приближи сама нешто до уста, а камоли да јаде

12. Inamya

Inamya Популарен член

7++ сме, едното што не е по јадење многу многу скоро па ич само ми ја зима лажичката и ја носи кон уста, и секако обожава се околу него лом да направи :) а другото што ми е гурман абер нема да посегне по лажичка, господски сака да го храниш а он да ужива и ширум уста да отвара :)
    Така да ете близначиња но сите се различни

Mateas and le.soleil like this.
  13. Freya123

Freya123 Истакнат член

Дефинитивно е и до самите бебиња :) Ама ај во твојов случај ми има бар логика, имаат само 7м, ама што знам за бебе од година да нејќе толку сама да проба нешто... Не знам може и не е страшно, само дека почесто читам за бебиња што го прават тоа сами па се осеќам ко да сме малце назад со таа вештина.

Inamya likes this.
  14. Mucika

Mucika Популарен член

Јас од очај палента и леб давав, пошто само палента не јадеше. Она победи, сега само леб јаде.

Што и да правиш само не се откажувај ко мене, продолжи да нудиш, ќе касне. Има многу намирници кои ги јадела па прекинала или нон стоп и давав пример патлиџан и само го фрлаше и еден ден и се згреши и си го касна.

Не можеш со сила да го натераш да јаде. Следи си го бебето, ако ок се развива, напредува и си е расположено ондак доволно си прима тоа што му треба.

Inamya and TeddyGrey like this.
  15. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Пробај со смоки, оние несолени за бебиња.
    Моево од 7 месеци носи во уста и шмата. Со цела шака на почеток, ја лепеше на уста.
    Сега на 8+ веќе има пофин фат со рачињата.
    И се чудам, месо и зеленчуци јаде ко дупнато. Кисело млеко се мршти. Знам многу бебиња обожаваат кисело млеко, евр и тука читам. Немам идеи за вечера, АД не сака, да молзам не искача доволно, кравјо да дадам ли во оброк?
    Прво мислев не сака вечера... вчера излапа гриз и банана правен со вода. Ама нели млечно да е треба, дајте идеи ако имате за ваков случај.

Anaroz1 likes this.
  16. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

почнав да и давам смоки лино и така се научи да џвака, после ја ставав во хранилка и и оставав парчиња овошје( банана, праска, лубеница, диња) лето беше среќа, и варена брокула, морков нешто така почнав, ама искрено не можам да се пожалам, мојата е лапачка, нема нешто што не јаде, и нема шанси ти да јадеш, одма доаѓа како кутре и се треска од земја за да и дадеш, еве читам тука мајки бебињата шо не им јадат, мојата сама покажуваше интерес и посегнуваше и сега на пример дур си игра и сечам во тањир банана, кива, мандарина си игра и си јаде, обавезно нешто меле

Speechless, Mucika and TeddyGrey like this.
  17. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Здраво мајки.
    Синко ми е 5 ипол месеци и почнавме со вкусови. До сега проба јаболко, морков, тиква, круша, денес авокадо…
    Сакам да воведам и тиквица, но во моментов на пазар и сегде тиквиците се страшно прскани и не природни. Каде можам да најдам органска тиквица? Или дали да му дадам обична… како правите вие? Благодарам однапред

18. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Можеш со АД да ги правиш млечните каши. Подобра опција ти е од кравјо на таа возраст.

19. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Ќерка ми е 13 мес. абер нема ни за јадење а уште помалку за сама јадење. Парчиња јаде само ако и даваме ние, сама да фати боже сачувај.
    Само леб у рака фаќа и смоки (facepalm)
    И давам лажица, ја џитка.
    Ќе ја хранам до полнолетство изгледа :?:

20. Coco31

Coco31 Популарен член

Јас со АД му ги правев.