Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.026
    Допаѓања:
    4.851
    Од 6 месеци и давам парчиња и тогаш повеќе ставаше во уста него ли сега на 13 месеци. Ова Анароз што вика у тањир дур си игра да и ставам овошје е научна фантастика за нас. Овошје протнувам само како смути.

Јаде сега на година сама ама минимално, многу ретко ми дава јас да и дадам, ми се трга. Сите деца се различни. Нуди и постојано. Еве од 6 месеци нудам краставица, денес прв пат проба. Младо кромидче на зезанција и дадов пред некој ден партал го направи ама веќе не сака. Многу менува, таман сум рекла се разјаде она уста не отвара, фрла или ќе и направам палачинки и и викам еве ти вечера што знам дека нема да ја изедеш и она зема 3 од еднаш. Оди разбери. Од прибор се откажав. Чорбесто и кашесто немам начин како да и дадам, најчесто од манџата и вадам зеленчукот и мевцето на парчиња и тоа јаде, грашак го јаде зрно по зрно. Не ми е јасно како се најадува. Лепче мислам дека нема шанси да не го јаде сама, тоа си пробала? Дај и една кришка цела и види што ќе прави.

2. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    912
    Допаѓања:
    1.100
    Мајки кога најрано воведовте вечера? Мојов црцул почна да си бара последнава недела и вечера/ужина. Инаку е 7+++. Ручек му воведов пред 1 месец. И вака ни изгледа еден ден со оброци.

7:00 будење.
    8:00-8:30 формула 200мл
    10:30-11:00 доручек, овошна каша
    14:00-14:30 ручек, зеленчукова каша
    17:00 формула 200мл
    18:00 некогаш и порано веќе кенка и сака јадење. Му давав бананче или оние кашите што се шмукаат ама малку му е сака уште. Вчера пример изеде една таква плус овес со јаболко млечна каша на хипп (вкупно 250гр).
    19:30-20:00 цицање
    3:30 формула 200мл

Сума сумарум има 4 млека (формула и 1 цицање), 2 оброци и сега третово дали да го воведам како вечера или?
    Знам дека не се расте дете по книга, секако мислев да почнеме со вечера за 2 недели, ама како што го гледам му се јаде, валда не е прерано за 3 оброци а уште нема 8 месеци.

На Eli23 и Freckles. им се допаѓа ова.
  3. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Наут кога се дава?
    Никаде не го најдов по табели.

4. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Окулу 11 месеци беше, баш тука читав колку јадат и што се јадат малите на таа возраст и малце уназадено се чувствував, ни леб ни ништо до тогаш му немав понудено, после почнав, мафини, палачинки, проја. Исто моето само во рака ќе го дробеше и ќе го гледаше, почна да става во уста откако една недела по ред седнувавме и мене ќе ме ранеше, па после јас му го насочував рачето негово до неговата уста. Сега веќе шмата сам, само не си ја знае границата, ја преполнува устата и после плука :D

Таман ти е еден месец после ручек да воведеш вечера.
    Јас почнав 5 месеци со исхрана и негде на 8 месеци имавме вечера.
    Пробај само вечерата да е нешто млечно или зеленчук.
    Јас на почетокот вртев овес со јогурт, палента со кисело млеко, или урда, остатоци од ручек, а за чудо гриз ич нејкеше.
    Тогаш знам му давав формула после прва дремка негде окулу 1 па ручек, па вечера ( без млеко измеѓу ) и за заспивање млеко. Така што за да се најаде повеќе на вечера јас би го сменила млекото во 17 со вечера цел оброк.

На cocopuff му/ѝ се допаѓа ова.
  5. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Дали се смета дека е воведена белка ако ја пробал во кифлички и макарони?
    Или плус треба постепено да ја воведам варена?

6. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    5.936
    Често среќавам совет детево ќе ти покаже кога е спремно за воведување нов оброк. Како тоа покажуваат? Моиве се 6++++, имаат еден оброк неполн месец и не сум сигурна кое е право време да им воведам втор. На два пати попладне им давав каша да видам дали ќе јадат и личи дека се спремни и дека сакаат ама да не е рано? Плус едново ми стагнира со килажа, скоро месец дена 100г има качено, а јаде од кашите колку му дадеш, и 170 грама има изедено плус цица, плус ад. Дали е попаметно да им воведам втор оброк и да им давам по 120, 150 грама? Знам дека е муабет за педијатар ама матичнава им е некако олд скул, не сум сигурна дека гледа индивидуално него дава ист совет на сите.

7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.260
    Допаѓања:
    118.948
    Се смета воведена :)

На RAK91 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.626
    Допаѓања:
    8.727
    Бисквити за бебе без шеќер има ли?
    Хип имаат како што видов.

9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.307
    Допаѓања:
    259.441
    Сега ги читав прирачниците кои ми ги дадоа за воведување храна од болницата. Во вторник ми доаѓа патронажната.
    Да споделам, пишува ако бебе е гладно после доење или ад, време е за цврста храна.

Се почнува со зеленчук во 5-6 месец, и истиот се продолжува со месо и компир. Во 6-7 воведуваш риба, па овошје со житарици. После 6 месец можеш да користеш маслиново. Исто воведуваш и јајце.
    Овошје строго некаде при крај.
    И храната ја воведуваш за време на ручек, со цел прво да се замени ручекот и тој е обично нели зеленчук со месо.
    После е вечерата и на крај појадокот.
    Тоа е според последни препораки.
    Парчиња храна воведуваш од 8 ми до 10 ти месец.
    Храната се спрема на пареа или во малку вода се вари, колку да омекне.

Јас почнувам утре. Се мислам дали со тиква или морков. Ќе видам како ќе ми предложи и патронажната. Ќе се консултирам и со матичната, имам во среда преглед за синко, дали да дадам брокула.
    Инаку за грав, грашок, леќа пишува да се само во помали количини.
    Почнуваме со бело месо, па потоа црвено и наследен месец риба.

Последна измена: 8 јануари 2023
    На LaDyDoLl, velesanka и le.soleil им се допаѓа ова.
  10. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.737
    Допаѓања:
    6.708
    Овие ги гледав во дм, ми се чини немаа

Прикачени фајлови:

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  11. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.647
    Допаѓања:
    2.475
    Ова вака го кажуваше и Александар Сајковски од Систина на 0+ емисиите.

На Srcka28 и JuLleE им се допаѓа ова.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.307
    Допаѓања:
    259.441
    Поправив погоре, ручек, вечера и појадок на крај.

На velesanka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.720
    Допаѓања:
    38.258
    Некоја членка пиша дека тие со вкус на јаболко што се не се со шеќер.
    На хип мене ми се ептен благи, а камо ли на бебе :)
    Лино имав и тие се со шеќер ама се помалку благи .

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  14. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    719
    Допаѓања:
    1.036
    Извини во Германија ли живееш? Јас живеам во Германија и ги добив овие препораки т.с само еден лист од матичната на кој пишува првиот оброг да се воведе ручек 100г зеленчук, 40-60 г компир,30г месо и масло. Втор оброг 200г млеко 20г жито овошен сок. И трет оброг жито со вода и овошје.
    Јас не разбирам втортиот оброг треба да биде вечера или појадок така без овошје приготвено само со вода ? Еве може некоја друга мајка живее во Германија па може да ми разјасни .
    Овде контроли нема секој месец па неможев да прашам кога започнав со оброг.
    Јас комбинирам овошје , зеленчук , житарици, но ме интересира конкретно како се препораките. И во секој оброг треба да има компир?

На kikikikirika му/ѝ се допаѓа ова.
  15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.307
    Допаѓања:
    259.441
    Не сум во Германија, ама очигледно одат со исти препораки. Има разлика млечно житна каша и овошна житна каша. Овошје вели на крај, втор оброк е вечера, би му дошло млечно житна каша.
    Пак ќе прашам и ќе споделам. И за компирот исто ќе прашам.

На kikikikirika, velesanka и joana18 им се допаѓа ова.
  16. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.336
    Допаѓања:
    1.468
    Мислам дека само овие беа без шеќер. Имаше и едни нови во ДМ ама не знам за од која возраст и немам видено баш состав.

Прикачени фајлови:

17. Majaaaaaaaaaaaaa

Majaaaaaaaaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2022
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    59
    Утре ќе дадам прв пат жолчка. Со што да му ја искомбинирам?

18. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.284
    Со банана, една четвртина жолчка со малку банана и продолжуваш со другата овошна каша

На Majaaaaaaaaaaaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.647
    Допаѓања:
    2.475
    Се спремам за почнување, од што им давате да пијат вода? Обично шише (имам на авент и медела, претпоставувам авент би требало?) или нешто дополнително да купам? Дали чашка, шише со сламка? Ми изгледа дека мал е за тие

20. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    5.767
    Можеш шише, можеш отворена чашка, можеш со цевче, можеш магична... Што прифати тоа.

На JuLleE и velesanka им се допаѓа ова.