Од 6 месеци и давам парчиња и тогаш повеќе ставаше во уста него ли сега на 13 месеци. Ова Анароз што вика у тањир дур си игра да и ставам овошје е научна фантастика за нас. Овошје протнувам само како смути. Јаде сега на година сама ама минимално, многу ретко ми дава јас да и дадам, ми се трга. Сите деца се различни. Нуди и постојано. Еве од 6 месеци нудам краставица, денес прв пат проба. Младо кромидче на зезанција и дадов пред некој ден партал го направи ама веќе не сака. Многу менува, таман сум рекла се разјаде она уста не отвара, фрла или ќе и направам палачинки и и викам еве ти вечера што знам дека нема да ја изедеш и она зема 3 од еднаш. Оди разбери. Од прибор се откажав. Чорбесто и кашесто немам начин како да и дадам, најчесто од манџата и вадам зеленчукот и мевцето на парчиња и тоа јаде, грашак го јаде зрно по зрно. Не ми е јасно како се најадува. Лепче мислам дека нема шанси да не го јаде сама, тоа си пробала? Дај и една кришка цела и види што ќе прави.
Мајки кога најрано воведовте вечера? Мојов црцул почна да си бара последнава недела и вечера/ужина. Инаку е 7+++. Ручек му воведов пред 1 месец. И вака ни изгледа еден ден со оброци. 7:00 будење. 8:00-8:30 формула 200мл 10:30-11:00 доручек, овошна каша 14:00-14:30 ручек, зеленчукова каша 17:00 формула 200мл 18:00 некогаш и порано веќе кенка и сака јадење. Му давав бананче или оние кашите што се шмукаат ама малку му е сака уште. Вчера пример изеде една таква плус овес со јаболко млечна каша на хипп (вкупно 250гр). 19:30-20:00 цицање 3:30 формула 200мл Сума сумарум има 4 млека (формула и 1 цицање), 2 оброци и сега третово дали да го воведам како вечера или? Знам дека не се расте дете по книга, секако мислев да почнеме со вечера за 2 недели, ама како што го гледам му се јаде, валда не е прерано за 3 оброци а уште нема 8 месеци.
Окулу 11 месеци беше, баш тука читав колку јадат и што се јадат малите на таа возраст и малце уназадено се чувствував, ни леб ни ништо до тогаш му немав понудено, после почнав, мафини, палачинки, проја. Исто моето само во рака ќе го дробеше и ќе го гледаше, почна да става во уста откако една недела по ред седнувавме и мене ќе ме ранеше, па после јас му го насочував рачето негово до неговата уста. Сега веќе шмата сам, само не си ја знае границата, ја преполнува устата и после плука Таман ти е еден месец после ручек да воведеш вечера. Јас почнав 5 месеци со исхрана и негде на 8 месеци имавме вечера. Пробај само вечерата да е нешто млечно или зеленчук. Јас на почетокот вртев овес со јогурт, палента со кисело млеко, или урда, остатоци од ручек, а за чудо гриз ич нејкеше. Тогаш знам му давав формула после прва дремка негде окулу 1 па ручек, па вечера ( без млеко измеѓу ) и за заспивање млеко. Така што за да се најаде повеќе на вечера јас би го сменила млекото во 17 со вечера цел оброк.
Дали се смета дека е воведена белка ако ја пробал во кифлички и макарони? Или плус треба постепено да ја воведам варена?
Често среќавам совет детево ќе ти покаже кога е спремно за воведување нов оброк. Како тоа покажуваат? Моиве се 6++++, имаат еден оброк неполн месец и не сум сигурна кое е право време да им воведам втор. На два пати попладне им давав каша да видам дали ќе јадат и личи дека се спремни и дека сакаат ама да не е рано? Плус едново ми стагнира со килажа, скоро месец дена 100г има качено, а јаде од кашите колку му дадеш, и 170 грама има изедено плус цица, плус ад. Дали е попаметно да им воведам втор оброк и да им давам по 120, 150 грама? Знам дека е муабет за педијатар ама матичнава им е некако олд скул, не сум сигурна дека гледа индивидуално него дава ист совет на сите.
Сега ги читав прирачниците кои ми ги дадоа за воведување храна од болницата. Во вторник ми доаѓа патронажната. Да споделам, пишува ако бебе е гладно после доење или ад, време е за цврста храна. Се почнува со зеленчук во 5-6 месец, и истиот се продолжува со месо и компир. Во 6-7 воведуваш риба, па овошје со житарици. После 6 месец можеш да користеш маслиново. Исто воведуваш и јајце. Овошје строго некаде при крај. И храната ја воведуваш за време на ручек, со цел прво да се замени ручекот и тој е обично нели зеленчук со месо. После е вечерата и на крај појадокот. Тоа е според последни препораки. Парчиња храна воведуваш од 8 ми до 10 ти месец. Храната се спрема на пареа или во малку вода се вари, колку да омекне. Јас почнувам утре. Се мислам дали со тиква или морков. Ќе видам како ќе ми предложи и патронажната. Ќе се консултирам и со матичната, имам во среда преглед за синко, дали да дадам брокула. Инаку за грав, грашок, леќа пишува да се само во помали количини. Почнуваме со бело месо, па потоа црвено и наследен месец риба.
Некоја членка пиша дека тие со вкус на јаболко што се не се со шеќер. На хип мене ми се ептен благи, а камо ли на бебе Лино имав и тие се со шеќер ама се помалку благи .
Извини во Германија ли живееш? Јас живеам во Германија и ги добив овие препораки т.с само еден лист од матичната на кој пишува првиот оброг да се воведе ручек 100г зеленчук, 40-60 г компир,30г месо и масло. Втор оброг 200г млеко 20г жито овошен сок. И трет оброг жито со вода и овошје. Јас не разбирам втортиот оброг треба да биде вечера или појадок така без овошје приготвено само со вода ? Еве може некоја друга мајка живее во Германија па може да ми разјасни . Овде контроли нема секој месец па неможев да прашам кога започнав со оброг. Јас комбинирам овошје , зеленчук , житарици, но ме интересира конкретно како се препораките. И во секој оброг треба да има компир?
Не сум во Германија, ама очигледно одат со исти препораки. Има разлика млечно житна каша и овошна житна каша. Овошје вели на крај, втор оброк е вечера, би му дошло млечно житна каша. Пак ќе прашам и ќе споделам. И за компирот исто ќе прашам.
Мислам дека само овие беа без шеќер. Имаше и едни нови во ДМ ама не знам за од која возраст и немам видено баш состав.
Се спремам за почнување, од што им давате да пијат вода? Обично шише (имам на авент и медела, претпоставувам авент би требало?) или нешто дополнително да купам? Дали чашка, шише со сламка? Ми изгледа дека мал е за тие