Дани јас знам седум полни е месото т.е 7плус. Ај нека не просветли некоја поискусна мама. Јас уште не сум дала. Јас успеав да најдам пилешко домашно. Па ќе почнам со тоа. Само знае ли некој да ми објасни како да го замрзнам. Цело, на парчиња, живо или не, како оди тоа? @joy1 помош.
Малово малце ме зеза за овошје. Му поминува само со палента или бисквити мелени Ако е чисто овошје се мршти и глуми дека ќе повраќа. Сега му давав јаболко, круша и киноа па почна да се мршти и затвори уста. Додадов една лажичка бисквити маф напраи. Изеде околу 150-170 гр. Зеленчук јаде без проблем по 200-250 гр. Многу ја сака брокулата па ме интересира дали може секој ден да му давам или не.
Јас прееска и дадов на мојата прв пат телешко. Сварив едно мало парче и не и го дадов цело, 2-3 коцкички само за почеток, со бујонот изблендиран ориз, морков, пашканат и тиквичка. Малку маслиново масло. Се изеде. Има 6 и пол и некој ден повеќе. И мојава повеќе преферира зеленчукови кашички. @Miss.Sweet а какви бисквити мелени даваш? Би требало и втор оброк да воведам наскоро, уште распоредот да погодам
А плазмата нели е со глутен или ова дека е посна и не содржи глутен? или веќе го воведовте? А за лобело не слушнав дека има бебе кое ги сака...
Не пишува дали содржи глутен, ама искрено не знам како да го подлажам да јаде овошје Ќе пробам утре со просо дали ќе јаде, ако не ќе давам со палента или со зеленчук.
Содржи мила, сигурно. Затоа се зачудив. Па тогаш кога веќе почнавте тоа е, нема смисла да прекинуваш сега. Барем јас не би ако веќе го воведов. Јас приметив кај малата дека и киселкасто доаѓа, без разлика што пример додадам банана да ја ублажи таа киселост од овошје. А проба ли да ставиш кокосово масло? Тоа има баш интензивен мирис и вкус, баш доминира во кашичка. Јас ставав отприлика по третина/половина мало лажиче и ги јаде. Просо нема некој вкус приметен, можеби повеќе палента ќе одговара. Или пробај измешај и од двата по малку. Искрено, јас сум повеќе задоволна што сака зеленчукови кашички, овошни понатаму можат и со малку бисквити ете или кога се поголеми со мед, а зеленчукови (месни) како ќе им подметнеш?
Ај да се преслушаме до каде сме со давање на намирници кососово, маслиново сладок и обичен компир, морков, пашкинат, тиквица, тиква, јаболко, круша, сливи, банани, авокадо просо, киноа, амарант, палента, ориз. блитва, сливи, кајсии не успевам веќе да најдам. Што уште можам да воведам? Кај овошје/зеленчук ми фалат некако бидејќи најчесто кашите ги правам со неколку намирници и му иде секогаш исто
Проблемот е што мојот од банана повраќа па ми рекоа да паузирам еден месец па пак да дадам. До пред да фати вирус немавме проблем со овошјето, јадеше. Откако се унередивме почнавме за овошје да се мрштиме. Ќе пробам и со кокосово да ставам. Па ќе видиме. Фала ти мила за советите
Здр мамички..нека ви е среќна Новата. Имам едно прашање, не знам каде да го сместам. Ние јадеме кашички веќе 1 месец, но денес ни донесоа две на хип едната од банана и манго, другата од телешко месо,млеко,морков,компир и пченка. Ме интересира од кој месец можам да ја дадам едната од кога другата. Ние сме 5,5 месеци. Позз секое добро..
Брокула, кромид, карфиол, спанаќ може. Не знам за грашокот, на син ми му имав дадено на оваа возраст веќе, на малата сеуште не. Пченка исто. Основа ми е најчесто некоја житарка, најчесто ориз или киноа, па само комбинации вртиме. А сега така е, ти се чини се се врти едно исто, ама понатаму кога ќе се воведе глутен и млечни производи, па и жолчка и други зеленчуци па повеќе комбинации ќе има. Кај мене пример се случува да и давам и два дена исто, пример гледам дека авокадо ми станува премек па да го искористам, или еве месо од денес за утре, пак ќе и направам слично ко денес Како ќе расте и повеќе немлечни оброци ќе има, така ќе има и поголема разновидност. На таа кашичка со манго пишува дека е 4+. Јас ја имав дадено на син ми на 6+возраст, ама сега гледам дека се воведувала покасно, па не сум сигурна. А таа со телешко веќе кога го воведете месото, те. околу 7.месец.
Денес на синко му ги донесоа овие кашички и сокчиња. Бидејќи до сега немам дадено купечки ич не се разбирам. Дали сте ги давале баш овие. И малку ми е чудно. Пишува дека се за 6 месеци а се со јагода и боровинка. Инаку за јагодите знам покасно, а боровинка во кој месец се воведува?
Мали сте и за двете каши. Првата поради мангото Втората поради месото Втората каша има грд вкус Ирена боровница е 8+ Јагода е 12+
Ve citam i si velam alal neka vi e,bravo za bebinjata sto ruckaat.jas epten se razocarav,7+ sme,cica i ovosni kasi jade,drugo apsolutno nisto.denes probav i so kinoata,ja pomesav so banana,ja oseti i ne sakase da jade.e neznam be majki sto da napravam da pocne da jade???samo so ovosje li ke zivee?
Овошје, овошје. Биди сρеќна. Ние назад се вρативме. Само на гρада е. Мафта со затвоρено муце лево - десно, демеκ не ми давај. По 2 κашичκи си јадам во денот. Една овошна, една зеленчуκова со мевце. Се попρавив! Мислев неκолκу дена, ете една недела замина........
I mene me cudese ovaa so jagodata, a bas ja prasav aptekarkata zasto i hipp imaat kasa od 6m so jagoda, a i nekoi drugi kasi sto pisuva 4m a so crveno ovosje i mi rece nekade vo stranstvo mnogu rano ja davale jagodata bas deka e alergena :/ isto bas primetiv caj od hipp so crveno ovosje, jagodi ili malini neznam sto bese i pisuva od 4m...
Последниот пат на педијатар ме убедуваше докторката дека од 5 требало да давам глутен, телешко... Така да....си имаат друга табела.