@danichap јас лани овој пеρиод баш почнав да воведувам цвρста хρана и исто бев огρаничена. По совет од неκолκу мајκи туκа и педијатаρ,слива,κајсија и пρасκа κупував чисти готови κашичκи на хипп и си ги додавав во пρетходно спρеманата хρана(банана,κρуша...) Може не е најдобρа алтеρнатива,но κога не се подготвив навρеме,моρав таκа.
Купив готови каши од алнатура со вкусови кои ни се воведени. Дали првиот пат кога ќе ги јаде да и дадам само да проба, или колку си сака бидејќи вкусевите и се познати?
Синко има многу тврда столица, едвај се кака. Незнам што да направам да му олеснам. Инаку еден ден сме на овосна каша, еден на зеленчукова. Кога е овошниот ден обавезно ставам и сливи внатре или круши, а некогаш и едното и другото. Што може да му прави толку да биде тврда каката. Дали житарките прават, дали што ич не сака течности? Кога јаде и после јадењето обавезно вода со лажиче му нудам, ќе ја лапне и ќе му истече од уста. Некогаш и од чашка му давам и се радува, вода тече на сите страни, он божем пие ама пак мислам дека скоро цела надвор завршува.
Gledam za sokcinjata zborevte,nie sme 7m,cica i jade ovosni kasi,ama uste ne sum dala sok.mislev deka ne e uvabo da ja ucam na sok,ili greska sum,neznam dali da i dadam ako saka?
Кокосовото масло е лаксатив. Можеш во овошните каши да го додадеш, а гледам некои мами и во зеленчуковите ставаат.
Обавезно ставам во овошните, а во зеленчуковите маслиново. Само незнам количински колку се става, па јас ставам ептен малку, да речам четврт мало лажиче на 150 грама кашичка.
Не е до житарките, тие регулираат столица, но да знаеш нормално е кај секое бебе на почеток од дохраната да има проблем со одењето по надвор. Јас дури и ги држев ноџињата дигнати над меше и малце притиснати и така легната на грб ја чекав да се искака. Во такви ситуации све ќе пробаш да му олесниш на детето Но за среќа период е и ќе помине, горе-доле за месец отприлика ќе му се регулираат цревцата.
majki poradi anemija pocnav da davam poveke namirnici bogati so zelezo vo eden obrok. dali smeam ili treba da vnimavam da ne preteram? sakam da probam si hrana da go kacime hemoglobinot a ne vednas so sirupi. seme od kopriva id kiga moze? aronija po kolku zrna da dadam prvo? smeam li spanak i blitva sekoj den da stavam vo obroci? dali mozam i zolcka i meso vo eden den? jade kolicinski malku no primetuvam deka i e tesko na stomaceto poduenko i e zosto mn cesto cica.
Na moeto mu bese mn tvrda stolicata koga vovedov praska, pa zatoa sega ne mu davam. Vidov joy ti pisala za krusa, i jas go znam istoto, pa ti vidi si so namirnicite sto gi imas vovedeno
Спанаќ јас не сум дала, ми кажаа од 7 месеци. Дадов блитва без жилите со ориз, морков и пашканат. Наредниот ден искомбинирав блитва со просо, тиквица, пашканат.
Синко не е какан два дена. Денес се обиде неколку пати ама ништо. Имав едно сокче од сливи купечко и му дадов, прашање е колку испи затоа што незнае. Сега колку дена може да се употреби сокчето.
Od hipp sokcinjata jas gi trosam za dva dena. Ama ako neznae da pie mozes da mu go dades so biskviti, so oriz, so ovesni snegulki, bar jas taka pravam, a i zavisi sto od ova imas vovedeno