Не претерувај, како што и самата си рече. Спанаќ и блитва се дава еднаш во 10 дена поради нитратите инаку ќе му ги оптеретиш бубрезите. Семе од коприва ако не се лажам беше после 10м, а аронија дури после годинка (не повеќе од 2-3 зрна дневно). Месо и жолчка не се дава во ист ден, но можеш еден ден месо еден ден жолчка, од тоа нема штета. Исто така можеш да се потпреш на житарици...Просо и амарант содржат многу железо. Исто така суви кајсии смееш, свари ги малку да омекнат. @eleni27 пиперка може од 7-8 месеци, какао дури после годинка (а до годинка можеш рогач како замена за какао), а Несквик и било каков инстант напиток не мора ич! Тие ти се полни со шеќери и само ќе му ги расипуваат запчињата на детето.
Fala @Kitten, ako ne ti e tesko aj kazi kolku vreme se varat suvi kajsii, jas preeska kupiv, pa da vidam denovive da mu napravam na moj prdle Za neskvikot pretpostavuvav, ama site mi vikaat daj mu, i jas prvo tuka da si prasam
gi koristam site zitarki vklucuvajki i proso i amarant i kinoa. blitva i spanak ne davam mnogu cesto od pricina sto toa sto ne se lupi a ne e organsko mi e sube da go davam cesto. ke vklucam seme od kopriva bas sakav da prasam i za nego. denes prasav pedijatar vo sustina mi rece mozes i zolcka i meso vo ist den pa ke vidam uste nekoe mislenje. aronija i kapini ke vklucam a brusnica kakva imate voedeno koga voveduvate? kajsii i suseni slivi isto davam sekoj den. ima li nekoja majka nadminato anemija bez sirupi samo so ishrana? jas ke probam so hrana bidejki ke pocnam so rabota nema tolku da bara da cica pa se nadevam ke jademe poveke. vitamin c davate?
Кратко време, нека зоврие водата и уште некоја минута. Колку да омекнат и поубаво да се изблендираат.
Gledam sega vo zdrava hrana zdravi deca na fb, prokelj bil 8+. Ne e li toa mnogu tesko za zeludniceto na edno bebe? Vie davate li prokelj?
Јас имам тоа со распрскувач, па не знам колку испадне. Два пати шприц-шприц, па изгледа излезе едно лажиче мало, ако не и повеќе де. Ама го ставам право во блендер, пред крај, во поголема сума од што изеде.
Од κога давате бисκвити на бебенцата и κаκви? Моето е сκоρо 8. Што можам да воведам ново? Демеκ јадеме од стаρото па ново да воведам, туκу што да пρавам, баρем да пρобам!
Jas mu davam od 6 meseci lobello bez gluten. Mene ne mi se nesto posebno na vkus, ama buci moj gi obozava Sega ke mu zemam glutenski, samo da gi dotrosam ovie
Jas probav taka vo race,go stava vo usta i i se rastopuva na parcenca,nekoi pomali ama nekoe i golemo i strav mi e mnogu.so voda rastopen ne go saka,pa i jas taka nekogas vo kasickata go dodavam.
Бебуш почна со кашички. Денес мешавина јаболко и банана. Утре на ова и морков ќе додадам. Прашањето ми е ако следно е ориз, само ориз му давам или ги мешам си јаболко на пример. Што друго освен овие 4 може да дадам на 5 месеци бебе?
Можеш да дадеш авокадо, круша, компир, тиквица. Јас кога пробуваше бебуш вкусови по 2 дена од секоја намирница посебно му давав за проба па откако проба се почнав да ги мешам.
Пробавме и вишна и кромид. Со двете нормално поминавме. Да знаете многу добра комбинација било ориз, јаболко, 2-3 вишни и кокосово масло. Синко да ви каже со сласт изеде. Инаку тој не ме одбива за ништо, но количински јаде околу две третини од мала тегличка. Па до сега правев тегличка и пол околу 12, па остатокот околу 5. Е денес за второто јадење му направив ново. Сабајле овошје, попладне зеленчук. Но пак помалку од тегличка изеде. Дали ова да сметам дека е со два оброка?
Мами до сега имам воведено од овошје: јаболко, круша, слива, банана, кајсија, праска, тиква Зеленчук: компир, морков, пашканат, тиквица, блитва, карфиол Житарки: ориз, амарант, палента, просо, киноа За зеленчукови каши почнав од денес маслиново масло да ставам на монини, а за овошни каши користам кокосово масло. Ме интересира од 7 месеци што можам да дадам плус од веќе воведеното Ви благодарам однапред